• onze waardering

Recensie: Dark Waters RECENSIE

Recensie: Dark Waters

Dark Waters is het bijzondere en waargebeurde verhaal van advocaat Robert Bilott, die de lange juridische strijd op zich nam tegen het Amerikaanse chemiebedrijf DuPont. De strijd van deze advocaat voor de gezondheid van mens en dier kan op zijn zachts gezegd indrukwekkend genoemd worden.

De naam Teflon zal menigeen bekend voorkomen. Dit spul, wat voorkwam in onder andere de antiaanbaklaag in pannen, zorgden er onder andere voor dat chemiebedrijf DuPont via onder andere deze weg een ontelbaar aantal mensen wisten te vergiftigen. Met afschuwelijke ziekten, waaronder kanker, tot gevolg. In de film Dark Waters beleven we het verhaal door de ogen van advocaat Robert Bilott, die net partner is geworden bij een groot advocatenkantoor. Totdat een kennis van zijn oma langskomt met de boodschap dat zijn dieren vergiftigd worden, door de lozing van chemische middelen. Een levenslange strijd tegen één van de grootste chemiebedrijven tot gevolg...

De rol van Robert Biolott zou acteur Mark Ruffalo nog weleens de prijs voor beste acteur kunnen opleveren. Deze acteur die bekend is van zijn rol van de Hulk, zet namelijk de rol van voor het recht vechtende advocaat erg goed neer. Op het moment dat hij in aanraking komt met de rechtzaak, die de rest van zijn leven gaat bepalen, is de advocaat net partner geworden. De jarenlange strijd tegen het chemiebedrijf beinvloedt ook het leven van de advocaat zelf ontzettend. Op alle manieren wordt hij in zijn strijd tegengewerkt, want immers: DuPont levert de mensen geld en banen op. Juist de mengeling van moed om door te strijden en de wanhoop wanneer het weer eens tegenzit, worden door de acteur heel overtuigend gespeeld. Je kan niet anders dan meeleven.

Daarbij is het thema van de film uitermate actueel: aan de ene kant natuurlijk het klimaat, en nog mogelijk onbekende zaken die ons ziek kunnen maken. Denk bijvoorbeeld aan de mensen die protesteren tegen de invoering van een sneller internet. Maar aan de andere kant ook het gemak waarbij mensen bepaalde zaken in de doofpot stopt, omdat het bijvoorbeeld financieel niet uitkomt of iets simpelweg geld of banen oplevert. Het is in Dark Waters bijna angstaanjagend om te zien hoe mensen hun hoofd omdraaien omdat ze ergens voor betaald krijgen met vele extra's. Dit maakt dat de film ook angstaanjagend aanvoelt, want Dark Waters is immers gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Dark Waters is dus een indrukwekkende en realistische film, die stemt tot nadenken. Aan de ene kant de onbekende zaken die ons ziek kunnen maken. Maar aan de andere kant ook het gemak waarop mensen hun kop in het zand steken. Een film die je lang bij zult blijven.

Recensie: Dark Waters

Dark Waters

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Dark Waters vertelt het schokkende en waargebeurde verhaal van advocaat Rob Bilott (Mark Ruffalo) die net partner is geworden bij een prestigieus advocatenkantoor. Als bedrijfsadvocaat voor diverse grote chemie bedrijven, heeft hij reeds zijn sporen verdiend en daarmee zijn toekomst veilig gesteld. Wanneer hij op zijn werk benaderd wordt door een boer uit West Virginia, die beweert dat er giftig afval wordt geloosd op zijn land wat de oogst verpest en het vee doodt, raakt hij verstrengeld in een persoonlijk conflict. In de hoop de waarheid boven water te krijgen, dient Bilott uiteindelijk een klacht in tegen chemie concern DuPont. Hij begrijpt dat er gevochten moet worden voor de gerechtigheid voor een gemeenschap die al jaren wordt blootgesteld aan dodelijke chemicaliën Het is het begin van een 15 jaar durend gevecht tegen het chemie concern, waarbij hij niet alleen zijn carrière en reputatie op het spel zet, maar ook zijn relatie met zijn vrouw Sarah (Anne Hathaway) en zijn eigen gezondheid zwaar op de proef stelt.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen