• onze waardering

Recensie: Hamilton RECENSIE

Recensie: Hamilton

De hitmusical Hamilton is (bizar genoeg) voor vele Nederlanders onbekend, maar gelukkig komt daar nu verandering in. Dit briljante meesterwerk is EINDELIJK te zien (eerder dan de bedoeling was vanwege het coronavirus) en dan ook nog gewoon vanaf de bank. Hamilton is de wereldwijde sensatie over founding father Alexander Hamilton. De populariteit is zo enorm en het is dan ook geen verrassing dat Disney+ gelijk crashte vanwege overbelasting.

Lin-Manuel Miranda (bekend van Moana/Vaiana en Mary Poppins Returns) is de maker van dit stuk uit 2015. Het is gebaseerd op de gelijknamige biografie. Musical en geschiedenis is op zich al een ietwat vreemde combinatie, maar we hebben het vaker gezien. Alexander Hamilton was een politicus, soldaat, econoom, maar ook een immigrant, wees, perfectionist en womanizer. In de musical zie je hem als mens, compleet met talenten en zijn tekortkomingen.

In Hamilton hoor je geen traditionele musicaltunes, maar vooral rap, spoken word en hiphop. Het is ongekend en het is dan ook niet voor niets dat Hamilton de musicalwereld blijvend heeft veranderd, het is het begin van de nieuwe musicalgeneratie. Het stuk wordt geroemd om het verhaal, waardoor politiek- en oorlogsgeschiedenis ineens aantrekkelijk wordt voor zowel jong en oud, man als vrouw. Het is de enige musical in de wereld waar de rijen bij de mannenwc's regelmatig langer zijn als de rij bij de vrouwenwc's en de CD wordt regelmatig gebruikt op middelbare scholen.

Naast dat Lin-Manuel Miranda de creator is van dit pareltje, heeft hij ook enige tijd de hoofdrol gespeeld. De registratie op Disney+, is die met de originele cast die je ook op de CD hoort. Het is de 1e musical die niet doet aan stereotype casting, waardoor de cast bestaat uit latino's en afro-Amerikanen. Er wordt niet gekeken naar uiterlijk, maar puur naar talent en natuurlijk rapskills. Tijdens BLM-protesten zie je dan ook regelmatig quotes uit deze musical voorbij komen en de zin "Immigrants, we get the job done" kan iedere avond rekenen op een oorverdovend applaus.  

Naast Miranda zien we onder andere Leslie Odom Jr., Jonathan Groff (bekend van Frozen), Philippa Soo, Renée Elise Goldsberry, Daveed Diggs en Anthony Ramos. Als kijker merk je hoe goed de cast op elkaar is ingespeeld en hoe ze de rol zich eigen hebben gemaakt. Hun energie is non-stop en alle performances zijn van enorme kwaliteit.

Fijn aan Hamilton is dat het geen opname is van één voorstelling, maar dat er meerdere dagen is gefilmd. Er zijn camerabeelden van alle kanten, zelfs van bovenaf. Het is bijzonder dat je zo dicht op de spelers zit, dat je het speeksel uit de mond ziet komen en dat iedere traan zichtbaar is. Een klein nadeel van close-ups is dat je soms de staging en choreografie er omheen wat minder goed ziet.

Hamilton is de duurste aankoop die Disney ooit heeft gedaan en het is zijn geld meer dan waard. Het is nog steeds de bedoeling dat we het in oktober 2021 alsnog in de bioscoop kunnen gaan zien, maar nu kun je thuis alvast onbeperkt genieten van dit wereldwijde fenomeen. Het is niet te vergelijken of te overtreffen door wat dan ook ter wereld, behalve natuurlijk een live performance ervan in het theater.

Recensie: Hamilton

Hamilton

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  De musical Hamilton gaat over het bijzondere leven van Alexander Hamilton, een van de oprichters van de Verenigde Staten. De maker en tevens een van de hoofdrolspelers, Lin-Manuel Miranda (His Dark Materials), gebruikt hip-hop, jazz, R&B, broadway en rapmuziek om het verhaal te vertellen.

Meer info

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Deze volwassen grappen heb je gemist in Disney films

 • Alle aankomende Disney films

 • Content en uiterlijk van de streamingdienst Disney+

 • Mulan binnenkort toch gratis te zien op Disney+

 • Alle aankomende films en series op Disney+

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen