• onze waardering

Recensie: Escape From Pretoria RECENSIE

Recensie: Escape From Pretoria

In Escape From Pretoria strijden Tim Jenkin en Stephan Lee tegen de apartheid in Zuid-Afrika. Ze verspreiden illegale pamfletten. Echter worden ze tijdens een van hun acties opgepakt. Tim krijgt 12 jaar celfstraf en Stephan 8 jaar. Beide mannen zijn echter niet van plan om zo lang in de gevangenis te blijven. Al snel bedenken ze een plan en samen met medegevangene Alex Moumbaris proberen ze dat plan tot uitvoer te brengen. Maar of dat gaat lukken?

Escape From Pretoria is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Tim Jenkin, gespeeld door Daniel Radcliffe (die we natuurlijk allemaal nog kennen als Harry Potter), bedenkt een meesterlijk plan om sleutels van hout te maken om de deuren in de gevangenis te kunnen openen. Als kijker denk je in eerste instantie ‘ja tuurlijk. Dat kan toch helemaal niet?!’ totdat je je beseft dat deze film echt gebeurd is. Tuurlijk zal er het een en ander veranderd zijn voor de film, maar het overgrote deel is echt gebeurd, inclusief het maken van de sleutels. Het is zo ontzettend bijzonder om te zien hoe Tim en Stephan dit plan in werking zetten. Daarnaast heeft de echte Tim Jenkin tijdens het filmen op de set gezegd dat de grote gebeurtenissen in de film ‘in het echt bijna exact hetzelfde zijn gebeurd’. Dit geeft aan dat de film heel goed bij het echte verhaal is gebleven. Tim Jenkin heeft zelfs een van de echte gereedschappen waarmee hij geprobeerd heeft te ontsnappen aan de film uitgeleend.

Het begin van Escape From Pretoria gaat vrij vlot. Alles lijkt Tim en Stephan voor de wind te gaan in de gevangenis en je mist het zware leven dat ze geleid moeten hebben in de tijd dat ze in de gevangenis hebben doorgebracht. Maar op de helft van de film verandert dit. Tim heeft duidelijk steeds meer last van angstaanvallen omdat hij bang is om betrapt te worden en de gevangenen moeten steeds meer risico’s nemen om nieuwe sleutels te maken en nieuwe deuren te openen. Dit zorgt voor een aantal zenuwslopende momenten waarbij je bijna letterlijk nagelbijtend op de bank zit. Als dat maar goed gaat! Een voorbeeld is een scène waarbij Tim een sleutel uitprobeert op de deur van de gevangenis terwijl hij de vloer aan het schoonmaken is met de andere gevangenen. De sleutel blijkt te werken op de deur. Wanneer Tim de sleutel uit de deur wil halen blijkt hij vast te zitten en dan komt er ook nog eens een bewaker aan! In paniek probeert Tim de sleutel uit de deur te halen, waarna de sleutel afbreekt! Ondertussen komt de bewaker steeds dichterbij… Dit soort momenten zijn ontzettend goed gedaan en als kijker zit je volop in spanning.

Deze spannende momenten zijn niet alleen goed in beeld gebracht, maar Daniel Radcliffe (Tim Jenkin) en Daniel Webber (Stephan Lee) zijn allebei ontzettend goede acteurs. Met name steelt Daniel Radcliffe de film. Hij weet Tim heel genuanceerd over te brengen. Hij is het brein achter alles, maar aan de andere kant zien we dat hij net zo bang is als de rest. Het is natuurlijk moeilijk om zijn Harry Potter imago van zich af te gooien, ondanks dat de laatste film alweer bijna 10 jaar geleden is uitgebracht. In Escape From Pretoria weet hij dat echter heel goed te doen en tijdens het kijken vergeet je ‘Harry Potter’, maar zie je echt alleen Tim Jenkin.

Escape From Pretoria begint ietwat zwakjes, maar de film bouwt ontzettend goed op en de tweede helft van de film is razend spannend. Je zit continu op het puntje van je stoel en je hoopt dat het Tim, Stephan en Alex lukt om te ontsnappen. Dat deze film ook nog eens waargebeurd is geeft het allemaal nog een extra dimensie. Escape From Pretoria krijgt van mij 4 hartjes.

Recensie: Escape From Pretoria

Escape From Pretoria

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In hun strijd tegen de apartheid verspreiden Tim Jenkin (Daniel Radcliff) en Stephan Lee (Daniel Webber) illegale ANC pamfletten onder de Zuid Afrikaanse bevolking. Ze worden op heterdaad betrapt en veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf in Pretoria Central Prison. Eenmaal onder de vleugels van politiek activist Denis Goldberg besluiten ze om, samen met medegevangene Alex Moumbaris, een ingenieus plan te bedenken om te ontsnappen. Al snel blijkt de uitvoering een stuk ingewikkelder dan gedacht, en moeten er nog vele hindernissen genomen worden...

    Het zenuwslopend spannende Escape From Pretoria is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Tim Jenkin uit 1979 en houdt de kijker van begin tot einde op het puntje van de stoel.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen