De 10 leukste kerstfilms aller tijden!

Kerstmis staat voor mij voor gezelligheid: een vrolijke kerstboom (natuurlijk wel een echte die een heerlijke dennengeur verspreidt), leuke versieringen, gezellige lampjes, herkenbare kerstdeuntjes, lekkere versnaperingen, familie en niet te vergeten… kerstfilms! Want wat is een kerst zonder kerstfilms? Juist! Ik als ware kerstfilm freak heb de leukste 10 voor je op een rijtje gezet.

1. Love Actually (2003)

De ultieme romantische komedie: maar liefst tien liefdesverhalen in één film. Van de makers van Four Weddings And A Funeral, Notting Hill en Bridget Jones...

Tien liefdesverhalen in één: Een minister-president (Hugh Grant) die verliefd wordt op een medewerkster. Een schrijver (Colin Firth) die zijn wederom gebroken hart verzorgt in Frankrijk. Een gelukkig getrouwde vrouw (Emma Thompson) die haar man (Alan Rickman) ziet vervreemden. Een nieuwe bruid (Keira Knightley) en de beste vriend van de bruidegom. Een weduwnaar/stiefvader (Liam Neeson) die zijn zoon probeert te leren kennen. Een junior manager (Laura Linney) die haar kans grijpt met haar kantoorliefde. En een oude "heb-alles-gezien-maar-herinner-me-vrij-weinig" Rocker (Bill Nighy) werkend aan een come-back.
Bron: Universal Pictures

2. Arthur Christmas (2011)
Animatiefilm over Arthur Christmas, de jongste zoon van de Kerstman, die ervoor moet zorgen dat het allerlaatste pakketje op tijd wordt bezorgd...

Hoe levert de Kerstman al zijn geschenken in maar één nacht? Door een ultra-high-tech bedrijf dat hij verborgen houdt op de Noordpool. Maar tijdens deze immense operatie wordt per ongeluk één kind overgeslagen. Het is aan de knullige Arthur Christmas, de jongste zoon van de Kerstman, om de boel te redden. Hij begint race tegen de klok om het laatste cadeau te bezorgen voordat het kerstochtend is en beleeft zo een knotsgek avontuur.

Bron: CTMG, Sony Pictures Animation

3. The Santa Clause (1994)
Tim Allen speelt een man die verplicht wordt de kerstman te zijn omdat de voorgaande door zijn toedoen dood is...

Zijn ex vindt dat hij maar raar doet. Tim Allen speelt een man die verplicht wordt de kerstman te zijn omdat de voorgaande door zijn toedoen dood is. Zijn ex vindt dat hij maar raar doet en gelooft het niet. Daardoor verliest hij het recht om zijn zoontje nog te zien. De nieuwe kerstman moet er toch maar wat moois van zien te maken.

Bron: Walt Disney Studios

4. Home Alone (1990)
Als de achtjarige Kevin per ongeluk alleen wordt thuisgelaten met kerst, zal hij zelf twee niet al te slimme inbrekers buiten de deur moeten houden...

De achtjarige jongen Kevin McAllister (Macaulay Culkin) woont samen met al zijn broers en zussen in een enorm huis in een buitenwijk van Chicago. Zijn ouders besluiten de kerstdagen met het hele gezin in Frankrijk te gaan vieren, maar het is zo''n warboel in huize McAllister dat ze helemaal vergeten om Kevin mee te nemen. Kevin blijft alleen achter en heeft het hele rijk voor zichzelf, op zich niet zo''n straf. Maar wanneer twee niet al te slimme inbrekers (Joe Pesci en Daniel Stern) het op zijn huis gemunt hebben, moet Kevin allerlei trucjes bedenken om ze buiten de deur te houden.

Bron: Twentieth Century Fox

5. How the Grinch Stole Christmas (2000)
Verfilming van het klassieke kinderboek van Dr. Seuss waarin de gemene groene griezel Grinch van outcast naar held van het dorp wordt uitgeroepen...

Een kwaadwillende groene lelijkerd met een hart dat drie keer te klein is en een hekel aan Kerstmis heeft, haalt het in zijn hoofd kerstavond in het kleine dorp van de Wie''s te gaan verpesten. De Wie''s zijn een blij en tevreden volkje. Ze houden zielsveel van Kerstmis en zijn erg bang voor de groene ''Grinch''. Maar de Grinch besluit op kerstavond van zijn bergtop af de dalen naar het dorp om er alle cadeaus te stelen. In het dorp ontmoet hij Cindy Lou. Het meisje raakt gefascineerd door de Grinch en waarom hij door de Wie''s verworpen in het verleden is. Ze gaat op onderzoek uit waarbij het haar duidelijk wordt dat hij helemaal zo gemeen niet is.

Bron: Universal Pictures

6. The Muppet Christmas Carol (1992)
De Muppets brengen het beroemde kerstverhaal van Charles Dickens naar het witte doek met Michael Caine als Scrooge...

Gonzo vertelt het beroemde Dickens-verhaal van Ebenezer Scrooge (Michael Caine), de rijke oude vrek die niet van kerstmis houdt. Het bekende verhaal volgt, waarin Scrooge op kerstnacht thuiskomt, en bezocht wordt door de drie geesten van kerstmis. Hierna verandert hij in een compleet andere man. Het feit dat Scrooges arme werknemer Bob Cratchit gespeeld wordt door Kermit de Kikker, diens vrouw door het blonde varkentje Miss Piggy, en de film verder bevolkt wordt door ratten, kippen en andere ondefinieerbare wezens als Gonzo, doet niets af aan de kerstgedachte die het verhaal verkondigt.

Bron: Walt Disney Studios

7. Jingle All The Way (1996)
Kerstkomedie waarin Arnold Schwarzenegger zich in de moeilijkste bochten moet wringen om aan het gevraagde kerstcadeau voor zijn zoon te komen...

Arnold Schwarzenegger speelt een vader die zijn zoontje heeft teleurgesteld. Om het goed te maken belooft hij hem het cadeau voor Kerstmis dat de jongen het liefst wil hebben. Maar hij vergeet het te kopen en moet op Kerstavond nog op jacht naar het cadeau.

Bron: Twentieth Century Fox


8. The Nightmare Before Christmas (1993)
Jack Skellington, de pompoenenkoning van Halloween Stad, probeert Kerst in Halloween te veranderen...

Jack Skellington, de pompoenenkoning van Halloween Stad, is verveeld doordat hij elk jaar hetzelfde doet voor Halloween. Hij probeert Halloween wel telkens nog groter, enger en beter te maken, maar haalt er geen voldoening meer uit. Op een dag komt hij ineens in Kerstmis Stad terecht en besluit hij Kerst in Halloween te veranderen. Hij ontvoert de kerstman en gaat zelf met zijn skeletten rendier op weg om cadeautjes rond te brengen. Hij gooit zo zijn eigen soort cadeautjes door de schoorstenen en jaagt op die manier alle kinderen angst aan. Dan raakt Jack teleurgesteld, want hij heeft uiteindelijk alleen maar goede bedoelingen, maar krijgt van niemand waardering.

Bron: Skellington Productions Inc. 

9. Bad Santa (2003)
Twee criminelen verkleden zich als de kerstman en zijn elf en beroven op die manier tientallen winkels...

Willie en Marcus zijn twee criminelen. Zij verkleden zich als de kerstman en zijn elf en trekken het land door om winkels te beroven. Ze genieten van hun leventje en drinken er op los. Op een dag, als ze weer aan het plunderen zijn, komt er een achtjarig jongetje naar ze toe. Hij wil hen de ware betekenis van Kerstmis laten zien en hoopt dat hij tot hen door kan dringen.

Bron: Dimension Films

10. Elf (2003)
Buddy is als mens opgegroeid tussen de elfen op de noordpool en vertrekt naar de grote stad op zoek naar zijn vader Buddy...

(Will Ferrell) is een mens opgegroeid tussen de elfen op de noordpool. Nu hij volwassen is, past hij vanwege zijn grootte niet meer zo goed in de elfengemeenschap. Buddy vertrekt naar New York om zijn vader te gaan zoeken, maar het leven in de grote stad is niet zo zoet en lief als hij gewend is. Z''n vader (James Caan) blijkt een oude vrek te zijn, z''n 8-jarige stiefbroertje gelooft niet in de Kerstman, en zelfs de sneeuwmannen willen niet met Buddy praten. En wat nog erger is, niemand in New York kent nog de ware betekenis van Kerstmis.

Bron: New Line Cinema 

Wat is jouw favoriete kerstfilm?

Nieuwste artikelen

  • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

  • Sensation Island - Thysia Huisman

  • Alle weetjes over Taylor Swift - Arie Kaplan

  • Harteloos - Elsie Silver

  • Dochter van twee werelden – Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

  • 10 Netflix tips die je moet weten

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • De ergste film clichés 

  • Young Adult top-5: september

  • Om deze redenen zien seks scènes in films er altijd perfect uit

Zoek in artikelen