Alle Tim Burton films tot nu toe

We kennen zijn films allemaal. Tim Burton heeft in zijn carrière zoveel films gemaakt dat er voor iedereen wel wat tussen zit. Zijn films zijn te herkennen aan de gruwelverhalen en bijzondere filmtechnieken. In zijn werk komt alles tot leven. Maar zo blijkt dat hij niet alleen fantasie en sciencefiction films heeft gemaakt, maar staan er ook een paar echte drama’s op zijn naam. Dit zijn alle Tim Burton films die er tot nu toe zijn en hopelijk komen er nog veel nieuwe bij!

Beetlejuice (1988)

Een van zijn eerste films was Beetlejuice. Hiermee begon hij zijn carriére in komische films met het nodige gruwel. Het stel Babara en Adam komen na een ongeluk erachter dat ze niet meer leven. Noodgedwongen vragen ze hulp aan het spook Beetlejuice, die zich kan omtoveren tot een gruwelijk monster.

Batman (1989)

De eerste film over de legendarische Batman. Multimiljonair Bruce Waynor zweert na de moord op zijn ouders dat hij alle misdaad zal bestrijden. Zo wordt hij Batman. In dit deel strijdt Batman met de creepy clown de Joker.

Edward Scissorhands (1990)

Met deze film begon de langdurige samenwerking tussen Jonny Depp en Tim Burton. Edward is gecreëerd door een uitvinder, die stierf voor hij zijn werk kon afmaken. Hierdoor heeft Edward scharen in plaats van handen. De vraag is, weet hij zich hiermee aan te passen in de gewone wereld.

Batman Returns (1992)

Het tweede deel uit de Batman serie in de handen van Tim Burton. Hier strijdt hij met twee slechteriken die de stad over willen nemen. Ook begint zijn bijzondere relatie met Catwoman.

Singles (1992)

Een Tim Burton film zonder een fantasie of sciencefiction element. Deze dramafilm gaat over zes twintigers die samen in een appartement wonen. Hier krijgen ze te maken met carrièredillema's en liefdesproblemen. Een onverwachte film uit de handen van Tim Burton.

The Nightmare Before Christmas (1993)

Toch wel een van Burton’s meest bekendste film. Dit zingende kerstavontuur bestaat bijna volledig uit stop-motion. Een filmtechniek waar je steeds een foto maakt na het bewegen van een onderwerp. Het gaat over de pompoenkoning van Halloweentown, die besluit een tripje te maken naar Kerstmis.

Ed Wood (1994)

Een ouderwets avontuur met Jonny Depp in de hoofdrol. De film vertelt het verhaal over het leven van de “slechtste regisseur ooit”, Edward D. Wood. Het is een komische biografie over zijn leven. De film Ed wood is volledig in het zwart wit en brengt je daarom helemaal terug naar de jaren vijftig.

Batman Forever (1995)

Het laatste avontuur van Batman in Burton's handen. Je merkt tijdens deze films dat de technologie door de jaren heen erg is veranderd. Batman gaat de strijd aan met oude en nieuwe vijanden. Ook komt er een nieuwe liefde op zijn pad.

James and the Giant Peach (1996)

Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl. Het is een combinatie van acteerwerk en stop-motion. Het verhaal gaat over James en zijn reuze perzik, waarmee hij zijn dromen werkelijk laat worden.

Mars Attacks! (1996)

Tim Burton’s eerste film waar buitenaardse wezens in voorkomen. De vliegende schotels van Mars vallen de aarde aan en de President moet er alles aan doen om de aarde te beschermen.

 

Star Kid (1997)

Burton zag de ruimte wel zitten en maakte ook de kinderfilm Starkid. Hierin wordt Spencer’s leven overhoop gegooit wanneer er een meteoriet vlak bij zijn huis neerstort. Bij de krater vindt hij een ruimtepak dat hem magische krachten geeft.

Sleepy Hollow (1999)

Voor de serie die wij nu kunnen, was er de film Sleepy Hollow van Tim Burton. Hier zien we opnieuw Jonny Depp in de hoofdrol. De agent Crane moet het mysterie van de ruiter zonder hoofd weten op te lossen.

Planet of the Apes (2001)

Astronaut Leo Davidson gaat op routine-missie naar een ruimtestation. Dit gaat niet helemaal goed en hij komt terecht op een vreemde planeet waar apen over de mensheid regeren. Hoe komt hij hier weg?

Big Fish (2003)

Een magisch en fantasierijk verhaal waarin het lijkt alsof je een kijkje neemt in Burton’s brein. Will Bloom besluit de fantasierijke verhalen van zijn vader onder de loep te nemen. Zo wilt hij onderscheiden welke waar en niet waar zijn.

 

Charlie and the Chocolate Factory (2005)

Toch wel een van Burton’s bekendste kinderfilms. De Depp en Burton combinatie is hier op zijn best en de film won dan ook vele prijzen. Het verhaal gaat over Willy Wonka die vijf kinderen uitnodigt in zijn chocoladefabriek.

 

Corpse Bride (2005)

Victor is nerveus voor zijn aankomende huwelijk en oefent op een tak in de grond. Deze veranderd in The Corpse Bride die zijn die claimt dat het huwelijk geldig is. Victor wordt meegenomen naar The Land Of The Dead, maar hoe komt hij terug bij de levenden?

Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street (2007)

Nog een gruwelijke musicalfilm met Jonny Depp in de hoofdrol. Je gaat je toch afvragen voor welke acteur Burton enige voorkeur heeft... Na een tijd in de gevangenis te hebben gezeten handelt Sweeney Todd af met zijn vijanden door ze een wel heel bijzondere kappersbehandeling te geven.

9 (2009)

Alles kan tot leven komen in Burton’s handen, zo ook de lappenpoppen uit 9. Een groep lappenpoppen probeert, onder de leiding van 9, de beschaving te redden van machines die alles vernietigen.

 

Alice in Wonderland (2010)

Burton’s eigen versie op het verhaal van Lewis Carrol. Deze is een stuk spannender en avontuurlijker. Alice moet om terug te keren naar huis, vechten met de wezens van de Hartenkoningen, die een stuk gevaarlijker zijn dan een paar lopende kaarten.

 

Dark Shadows (2012)

Barnabas is een echte vrouwenversierder. Op een dag breekt hij het hart van de heks Angelique. Ze verandert hem in een vampier en begraaft hem levend. Twee eeuwen later weet hij zich te bevrijden en belandt hij in een hele nieuwe wereld.

Abraham Lincoln: Vampire Hunter (2012)

Abraham Lincoln gaat in de leer bij meneer Sturgess die hem alle leert over het doden van een vampier. Daarna jaagt hij naast zijn gewone leven ’s nachts op vampiers. Wanneer hij president is van Amerika begint hij campagne tegen de vampierplaag.

Frankenweenie (2012)

Deze animatiefilm is gebaseerd op een van Burton’s eerste korte films. Hij heeft inspiratie opgedaan in het verhaal over Frankenstein. Het hondje van Victor verongelukt en hij brengt hem opnieuw tot leven.  

Big Eyes (2014)

Nog een film die niet helemaal in Burton’s straatje ligt. Deze biografische film gaat over het leven van schilderes Margaret Keane, die wordt opgelicht door haar eigen man.

Alice through the Looking Glass (2016)

Het vervolg op het eerdere avontuur van Alice in Wonderland. Hier ligt de focus op de hoedenmaker, verrassend genoeg gespeelt door Jonny Depp. Hij is hij nog gekker dan normaal en kan alleen de Tijd kan hem redden.

Miss Peregrine's Home for Peculiar Children (2016)

Tot nu toe Burton’s laatste film. Maar we houden hoop op het idee dat er nog een vervolgfilm op wordt gemaakt. Jacob volgt na het overlijden van zijn opa  aanwijzingen die naar een mysterieus eiland leiden. Hier staat Miss Peregrine’s school voor bijzondere kinderen waar iedereen wonderlijke krachten bezit.

Wat is jouw favoriete Tim Burton film?

Lees ook: 12 x epische fantasy films

Nieuwste artikelen

  • Dromen in Bretagne - Marcella Kleine

  • De prins van Trots (Koninkrijk der Zonden 2) - Kerri Manisalco

  • Juice - Heleen van Royen

  • De Hawthorne-broers - Jennifer Lynn Barnes

  • Eiland van de verloren meisjes - Alex Marwood

Gerelateerde artikelen

  • Leeftijden van Disney personages die je niet zou verwachten

  • Heksenfilms, de leukste films over heksen

  • Beste fantasy series Netflix

  • De leukste Alice in Wonderland verhalen en spin-offs

  • Dit is hoe Disney karakters eruit zouden zien als ze in 2017 zouden leven

Zoek in artikelen