Top 10 beste boekverfilmingen voor kinderen

Het is geen geheim dat heel veel fims eigenlijk gebaseerd zijn op boeken. En in deze films wordt de wereld uit een boek soms op een indrukwekkende manier tot leven gewekt.  Maar lang niet altijd. Er zijn namelijk goede en slechte boekverfilmingen. En je wilt natuurlijk niet je kostbare tijd verspillen aan het kijken van films uit de laatste categorie. Daarom hebben wij de 10 beste boekverfilmingen voor kinderen (in willekeurige volgorde) op een rijtje gezet.

1. Sjakie en de Chocoladefabriek

De film Sjakie en de Chocoladefabriek is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl. Chocoladefabrikant Willy Wonka verstopt 5 gouden tickets in zijn chocoladerepen. De vijf gelukkige winnaars krijgen een rondleiding door zijn fabriek. Charlie heeft een gouden ticket gewonnen. Tijdens de rondleiding door de Chocoladefabriek kan hij zijn ogen niet geloven. Je kunt er velden van zacht, muntig suikergras verkennen in de Chocoladekamer, langs de Chocoladerivier varen in een boot van roze suiker, je kaken lam kauwen op Eindeloze Toverballen in de Uitvindkamer, de getalenteerde eekhoorns gadeslaan in de Notenkamer en naar de Televisiekamer reizen met de Grote Glazen Lift. Maar dan krijgen de vier andere kinderen één voor één met pech te maken.

beste boekverfilmingen voor kinderenBron: Warner Bros.

2. Paddington

De films over beertje Paddington zijn gebaseerd op de boeken van Michael Bond. Een jonge Peruviaanse beer met een grote passie voor alles wat Brits is reist naar Londen om een huisje te vinden. Alleen en verdwaald eindigt het beertje op Paddington Station, waar hij erachter komt dat het stadsleven niks voor hem is. Op het station wordt hij gevonden door de familie Brown, die het beertje in huis neemt. Alles lijkt goed te gaan voor het beertje totdat een museumconservator het unieke beertje ontdekt.

beste boekverfilmingen voor kinderenBron: Belga films

3. Mary Poppins

In totaal heeft P.L. Travers maar liefst 8 boeken over Mary Poppins geschreven. Het eerste en het tweede boek zijn inmiddels verfilmd. En er zijn plannen om nog meer vervolgfilms te maken over Mary Poppins! In de film verliezen twee kinderen van een bankier hun oppas. Ze wordt namelijk gek van de kinderen, omdat ze onhandelbaar zijn. De nieuwe oppas voldoet aan alle eisen van de kinderen, maar helaas niet aan die van hun vader. Mary Poppins helpt de kinderen om de wereld op een magische wijze te ontdekken! 

beste boekverfilmingen voor kinderenBron: Disney

4. Harry Potter

De films over Harry Potter zijn natuurlijk gebaseerd op de boeken van J.K. Rowling. Op zijn elfde verjaardag ontdekt Harry Potter dat zijn overleden ouders twee machtige tovenaars waren en dat hij zelf ook over magische krachten beschikt. Hij wordt uitgenodigd om aan Zweinstein te gaan studeren en hij gaat het avontuur tegemoet. Hij ontdekt hoe hij op een bezemsteel moet vloegen en mag toverdranken gaan brouwen. Al snel blijkt dat niet alles alleen maar leuk is en staat hij oog in oog met de duistere tovenaar, Voldemort. 

beste boekverfilmingen voor kinderenBron: Warner Bros.

5. De GVR

De GVR (De Grote Vriendelijke Reus) is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl. Hierin maken we kennis met het eenzame weesmeisje Sofie dat de magische reuzenwereld ontdekt. Wanneer ze ’s nachts wakker ligt, wordt ze plotseling uit haar bed getild en meegenomen. Maar Sofie heeft niets te vrezen; het is namelijk de Grote Vriendelijke Reus. Hij is een reus die misschien vreemde woorden gebruikt, maar hij doet nog geen vlieg kwaad. Maar ze komt er al snel achter dat zijn soortgenoten niet zo lief zijn en samen met de GVR smeedt ze een plan om alle kinderen in de wereld te beschermen tegen de kwaadaardige reuzen.

beste boekverfilmingen voor kinderenBron: Entertainment One

6. The Wizard of Oz

The Wizard Of Oz is gebaseerd op de prachtige boekenreeks van L. Frank Baum. Het land van Oz is een prachtige wereld vol met betoverde bossen, vogelverschrikkers en (niet echt) enge leeuwen. Overal waar je kijkt zie je magie en je beleeft het ene na het andere avontuur. Op een dag wordt Dorothy meegenomen door een wervelwind uit de 'gewone wereld' en belandt ze in Oz. Ze wil niks liever dan weer naar huis en gaat, samen met haar nieuwe vrienden, op zoek naar de Boze Heks van het Westen.

beste boekverfilmingen voor kinderenBron: Warner home Video

7. Alice in Wonderland

De film Alice in Wonderland is gebaseerd op het boek van Lewis Caroll, De avonturen van Alice in Wonderland. Als Alice, nu 19 jaar oud, op een feestje bij een Victoriaans landhuis in aanwezigheid van honderden verwaande gasten een aanzoek krijgt, vlucht ze weg. Ze volgt een wit konijn, valt in zijn hol en keert zo - na tien jaar - weer terug in de bizarre wereld waar ze als kind voor het eerst kwam. Ze herinnert zich echter niets meer van haar eerdere bezoek. We zien dat ze zich weer herenigt met haar jeugdvrienden: Het Witte Konijn, Tweedledee en Tweedledum, de Muis, de Rups, de Cheshire Kat en natuurlijk de Mad Hatter. Alice beleeft een fantastische reis op zoektocht naar haar ware bestaan, waarin ze probeert een einde te maken aan het regime van de Rode Koningin. Alice in Wonderland is een genot voor je ogen, oren en hart, en een zegevierende filmervaring waar kijkers van alle leeftijden door gegrepen zullen worden.

beste boekverfilmingen voor kinderenBron: Disney

8. The Jungle Book

De film The Jungle Book is gebaseerd op het gelijknamige boek van Rudyard Kipling. Mowgli is een jongen die is opgevoed door een groep wolven. Maar Mowgli komt erachter dat hij niet meer welkom is in de jungle, als de enge tijger Shere Khan arriveert. Hij heeft verwondingen die hem aangedaan zijn door mensen en ziet Mowgli daarom als een grote bedreiging. Samen met de panter Bagheera en de altijd vrolijke beer Baloo gaat Mowgli op zoek de mensenwereld. Onderweg ontmoet hij verschillende dieren die niet echt het beste met hem voor hebben...

beste boekverfilmingen voor kinderenBron: Disney

9. The Chronicles of Narnia

C.S. Lewis schreef de avontuurlijke boeken waarop de films van The Chronicles of Narnia zijn gebaseerd. In de films volgen we de kinderen: Lucy, Edmund, Susan en Peter. Zij ontdekken de wereld van Narnia als ze verstoppertje spelen in een indrukwekkend landhuis. Via een magische kleerkast belanden de kinderen in een prachtig land dat wordt bewoond door sprekende dieren, dwergen, faunen, centauren en reuzen. Ooit heerste er vrede in Narnia, maar is nu is het een wereld waar de eeuwige winter heerst. Samen met de machtige, wijze leeuw Aslan en zijn leger van sprekende dieren gaan de kinderen de strijd aan om het land voor altijd te bevrijden van de ijzige krachten van de Witte Heks!

beste boekverfilmingen voor kinderenBron: Disney

10. Matilda

Tot slot kan natuurlijk Matilda niet ontbreken tussen de 10 beste boekverfilmingen voor kinderen. Deze film is gebaseerd op het gelijknamige boek van Roald Dahl. Matilda is pas zes jaar oud, maar heel erg slim. Ze kon al lezen op 2-jarige leeftijd en heeft alle boeken in de bibliotheek uitgelezen. Haar ouders zijn helaas niet heel erg slim. Haar moeder leeft voor het bingospel en haar vader verkoopt tweedehands auto's. Op school gaat het er ook niet erg leuk aan toe: hoofdjuf Bulstronk is een dictator die haar Olympische reputatie als kampioen kogelstootster hoog houdt door haar leerlingen aan het haar het schoolplein rond te slingeren. En dan komt Matilda erachter dat ze over buitengewoon bijzondere krachten beschikt... 

beste boekverfilmingen voor kinderenBron: Sony Pictures

Wat vind jij de beste boekverfilmingen voor kinderen?

Lees ook: 7 redenen waarom Disney films niet alleen leuk zijn voor kinderen

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • Deze Harry Potter referenties in Fantastic Beasts zijn jou waarschijnlijk nog niet opgevallen

  • 30 cadeaus voor Harry Potter fans

  • Deze verwijderde beelden veranderen jouw blik op Draco voor altijd

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen