Alle Pride and Prejudice films

Voor velen van ons vrouwen is Jane Austen onze go to voor klassieke romantiek. Haar boeken worden wereldwijd verslonden en wij houden ook van alle Jane Austen-films die er tegenwoordig zijn! Van haar verhalen is Pride and Prejudice waarschijnlijk wel het meest geliefd en zodoende zijn van dit verhaal ook de meeste verfilmingen gemaakt. Maar welke zijn nu goed? Welke aspecten zijn leuk? En hoeveel zijn er eigenlijk? Wij hebben ze allemaal opgezocht...

Pride and Prejudice (1938)

De allereerste verfilming van Jane Austens werk Pride en Prejudice verscheen in 1938. Veel over de eerste verfilming is niet bekend. Wel noemde het bekende Britse dagblad The Times de film ‘charming’. In de film speelden Andrew Osborn en Curigwen Lewis het bekende koppel. 

Bron: British Broadcasting Corporation (BBC)

Pride and Prejudice (1940)

Dit is de tweede verfilming van Pride and Prejudice en deze zwart-wit-versie kan niet ontbreken in dit rijtje. Deze verfilming heeft een Oscar gewonnen voor "Best Art Direction, Black-and-White". Het is een mooie verfilming met een leuke kostuumkeuze want in plaats van de kleding uit de Jane Austen-tijd hebben ze gekozen voor de mode in 1940. 

Bron: Warner Bros, MGM.

Pride and Prejudice (1952)

In 1952 kwamen filmmakers erachter dat je Jane Austens fantastische werk eigenlijk niet zomaar kunt omtoveren tot een film. De Pride and Prejudice versie die in de begin jaren 50 verscheen, was dan ook de eerste miniserie. 

Bron: BBC

Pride and Prejudice (1958)

Ook aan het eind van de jaren vijftig verscheen er een Pride and Prejudice miniseries. De serie bestond uit zes afleveringen van een half uur. Er wordt vermoed dat de afleveringen allemaal live werden uitgezonden op de BBC. Zeker weten doen we het niet helemaal, want alle afleveringen zijn verloren gegaan. 

Pride and Prejudice (1967)

Ook dit is een oude Pride and Prejudice film in zwart-wit. Helaas is deze film moeilijk te bemachtigen. En zodoende hebben wij deze niet kunnen beoordelen.

Bron: BBC

Pride and Prejudice (1980)

Deze miniserie van de BBC is al redelijk oud en de kwaliteit van het filmen is niet heel goed. Maar desalniettemin is dit één van de accuraatste verfilmingen. Het boek wordt hier strak aangehouden en zelfs de mijmeringen van Elizabeth worden verfilmd. Een aanrader voor de echte fan.

Bron: BBC

Pride and Prejudice (1995)

Volgens velen is dit de beste Pride and Prejudice film. Met de vele awards en nominaties die deze film heeft gewonnen staat deze film bij ons ook op nummer één! De verfilming is prachtig en met 5 uur en 27 minuten is het volop genieten. Alle aspecten van het boek komen perfect aan bod en zijn perfect verfilmd. De cast is geweldig gecast en precies zoals in de boeken. De locaties zijn hier het beste uitgezocht en vooral Pemberley is hier geweldig! Mr. Darcy en Elizabeth zijn in deze versie een perfecte match en de scène van Mr. Darcy (Colin Firth) in de vijver kunnen we natuurlijk nooit meer vergeten. 

Bron: BBC

Pride and Prejudice (2005)

Een mooie en leuke verfilming met Keira Knightley als Elizabeth. Wij zijn hier vooral gecharmeerd van de mooie Jane, Elizabeth, Mr. Bennet en Mr. Darcy is ook erg leuk om naar te kijken. Helaas is het wel een korte versie en op deze manier komt het verhaal niet goed tot zijn recht. 

Pride and Prejudice filmsBron: Focus Features, Universal Pictures

Dan komen nu de films aan bod die niet exact Pride and Prejudice zijn maar wel ervan zijn afgeleid of een vervolg zijn.

Bride & Prejudice (2004)

De eerste film die werd gebaseerd op Jane Austens klassieker, was de Bollywood versie van Bride en Prejudice. Het verhaal lijkt erg op de originele versie. Mrs. Bakshi is vastbesloten om geschikte huwelijkskandidaten te vinden voor haar vier dochters. De koppige Lalita vindt dit maar niets, ze wil trouwen uit liefde. Lalita ontmoet op een gegeven moment de rijke Amerikaan Will darcy, maar ze vindt hem maar niets. 

Pride and Prejudice filmsBron: Miramax Films

Lost in Austen (2008) 

Amanda is de grootste Jane Austen fan die er bestaat. Pride and Prejudice is haar absolute favoriet en regelmatig wenst ze dat ze in die tijd leefde. Ze heeft wel een vriend, maar erg verliefd is ze niet meer op hem. Ze wil de romantiek uit de Jane Austen-verhalen. In Amanda’s badkamer blijkt zich een soort doorgang te bevinden en plotseling worden Elizabeth Bennet en Amanda van plaats verwisseld. 

Pride and Prejudice filmsBron: Mammoth Screen

Death Comes to Pemberley (2013)

In deze versie zijn Elizabeth en Mr. Darcy getrouwd en vindt er een mysterie plaats op Pemberley. De personages zijn ideaal gecast en geven de karakters van Jane Austen goed weer. Hoewel het verhaal niet van Jane Austens hand is, is het erg leuk om te zien hoe de karakters zich verder ontwikkelen nadat onze favoriete hoofdpersonen zijn getrouwd. 

Bron: BBC Drama Productions

Pride and Prejudice and Zombies (2016)

Dit is wat ons betreft de meest twisted versie van Pride and Prejudice. De karakters zijn hetzelfde, maar één ding is toegevoegd: ze zijn allemaal zombievechters! In heel Groot-Brittannië heerst er een plaag waarbij de doden veranderen in zombies. Elizabeth en haar zussen gaan de strijd aan. Tijdens die strijd, komen de zusjes Mr. Darcy tegen, een norse man die erg trots is. 

Bron: Jay Maidment, CTMG, Cross Creek Pictures

 

Lees ook: Wat als Jane Austen karakters Tinder zouden gebruiken

Nieuwste artikelen

  • De zeven - Rose Wilding

  • Dolende geesten – Hilda Spruit

  • Wie ik ben zonder jou - Susan Muskee

  • Hart van de Duistere - Beau Charlotte

  • Rendez-vous op Montmartre (Bestemming Parijs #2) - Mirjam Mieserius

Gerelateerde artikelen

  • Bridgerton seizoen 2: wat kunnen we ervan verwachten?

  • De beste romantische kostuumfilms

  • Wat te kijken na Bridgerton

  • Deze boeken moet je eens in je leven gelezen hebben

  • Alle Jane Austen films op een rijtje

Zoek in artikelen