Recensie: Red Dead Redemption II | 4 hartjes

Recensie: Red Dead Redemption II - 4 hartjes

Dompel jezelf onder in het leven van een cowboy met Red Dead Redemption II. In deze nieuwe game van Rockstar Games kom je terecht in het Amerika van 1899. Je speelt als Arthur Morgan, een zogezegde outlaw en lid van de ‘Dutch Van der Linde’ bende. Wie houdt van het wilde westen, paardrijden en een lasso werpen zal direct verslaafd worden aan deze game.

Het verhaal begint midden in een sneeuwstorm waar je probeert te overleven. Na een lange reis vol gevaar en pijnlijke verliezen komt de bende terecht in een oude mijnsite. Het eten en de medicijnen zijn op en als bendelid zul je moeten zorgen voor een voorraad om verder te kunnen reizen.

Dutch, de gekke bendeleider en niet vies van een beetje geweld, neemt je mee op pad door de sneeuw om een stadje verderop te gaan overvallen. Hierbij leer je stilletjes aan paardrijden, schieten, jagen en met een lasso werpen zoals het een echte cowboy beaamt.

De vele taken en opdrachten kunnen in het begin overweldigd zijn, maar de inleiding duurt vrij lang en geeft je ruim de tijd om de controls onder de knie te krijgen. Zo is Red Dead Redemption II ook handig voor beginners want alles wordt stap voor stap uitgelegd. Bovendien hoef je de eerste Red Dead Redemption niet gespeeld te hebben om de verhaallijn te kunnen volgen omdat de game een prequel is.

Wat betreft de verhaallijn zelf, deze is in één woord fantastisch. Zoals bij een spannende film zit je met momenten aan je tv gekluisterd. De game zelf draait natuurlijk niet alleen om lassowerpen en paardrijden maar neemt je mee naar realistische (en vooral gevaarlijke) western expedities. Wie de sneeuwstorm en de inleiding overleeft, krijgt de opdracht van Dutch om een trein te overvallen. Dit gebeurt met hopen dynamiet, een spannende achtervolging en een pistoolgevecht.

Zoals wel vaker kunnen de ‘geweldige’ plannen van Dutch al snel compleet fout gaan waarbij je terechtkomt in benarde situaties. Wilt de dynamiet toch niet ontploffen om de trein te stoppen? Dan zal je personage dit moeten oplossen natuurlijk. Moet er weer wraak worden genomen op een andere bende? Dan moet Arthur hier weer voor opdraaien. Zo is het dus de bedoeling dat je als cowboy je bendeleden gaat redden en hen bijstaat maar ook andere kampen overvalt om geld te innen en schulden af te lossen.

Red Dead Redemption II is niet alleen een echte bloedstollende western game maar brengt je ook geregeld aan het lachen. Zelfs op momenten waarop je het niet echt verwacht. Wie zich dus liever laat inpakken door dialogen in de verhaallijn en minder door de actie, krijgt ook wat wils. Zo gaat je hoofdpersonage in één van de missies naar een café en wordt stomdronken wat hilarische situaties oplevert. De hoofdmissies zijn dus origineel, erg goed uitgewerkt en laten je denken dat je midden in het wilde westen zit.

Bovendien heb je als speler invloed bij bepaalde keuzes in de verhaallijn. Wanneer je een vijand te pakken krijgt, kun je bijvoorbeeld beslissen om deze te sparen of te vermoorden. Met andere woorden: ben je een goede of liever een slechte cowboy? Je keuzes hebben niet alleen effect op je karakter maar ook de wereld waarin je leeft. Pas op, want bij slechte daden komen er misschien wel bounty hunters achter je aan…

Rockstar games heeft duidelijk ook nagedacht over de talrijke vijanden die overal te vinden zijn. De Dutch Van der Linde bende is natuurlijk niet de enige bende in het spel. De zogenaamde O’Driscolls oftewel beruchte aartsvijanden zorgen altijd voor een heerlijke spanning. Ze spelen niet alleen een prominente rol bij de hoofdmissies maar kunnen je het onderweg ook zeer moeilijk maken.

De al genoemde bounty hunters zijn vijanden van een iets hogere rang. Ze komen in grote groepen achter je aan en willen niets liever dan je inruilen voor een mooie prijs. De enige manier om van ze af te komen is je bounty te gaan afbetalen in de dichtstbijzijnde stad maar dan mag je niet gespot worden. Of je kan een brave burger zijn die geen misdaden begaat maar dat zou het spel een pak minder interessant maken.

Een andere, makkelijkere vijand zijn de simpele criminele burgers. Deze groep bevindt zich vooral op verlaten plaatsen en staat klaar om je te overvallen of je paard te stelen. De game houdt je dan ook non-stop bezig door vijanden op je af te sturen op onverwachte momenten. Vergeet dus soms niet uit je doppen te kijken. Want wat op het eerste zicht lijkt als een vriendelijke burger is daarom niet altijd echt een vriendelijke burger…

Interactie is niet alleen leuk met vijanden maar schept ook een band met je paard. Naarmate de relatie met je paard beter wordt, kun je bepaalde controls vrijspelen die van pas komen tijdens een gevecht. Zo zal het dier je minder snel van zich afwerpen tijdens een strijd of bij het zien van een roofdier. Het is dus de bedoeling dat je het goed verzorgd want ook een paard kan sneuvelen tijdens een simpele schermutseling. Dit kan erg pijnlijk zijn als je eraan gehecht raakt, geloof me.

Rockstar Games heeft ook tijd gestoken in het creëren van een interessante context in de game. Wie de hoofdmissies beu is kan nog altijd gaan jagen op bijvoorbeeld bizons, konijnen en zelfs beren. Hierover wil ik je wel even waarschuwen: het spel is niet bedoeld voor tere zieltjes. Het afmaken van de dieren en andere scènes zijn vrij expliciet en maakt dat de game niet voor niets 18+ is.

Deze extra manieren van spelen en de submissies zijn wel even geweldig als de verhaallijn. Ze zorgen ervoor dat je nog even zoet bent met de game. Wie zich dan toch liever niet bezighoudt met het achterna jagen van dieren kan nog altijd pokeren of een spelletje domino spelen. De game heeft dus voor ieder wat wils. Wanneer je ervaring genoeg hebt en klaar bent met het verhaal kan je beginnen spelen in de online modus met andere spelers.

Wie al GTA V gespeeld heeft, herkend hier veel van terug in Red Dead Redemption II. Zo heb je in de nieuwe game het welgekende kompas dat je op weg helpt maar ook een makkelijke controle over je talrijke wapens. Als je goed kijkt merk je dat de lay-out bijna letterlijk overgenomen is, maar daarbij ook alle nadelen. In GTA V was het alleen mogelijk om snel te rennen door het herhaaldelijk blijven induwen van bepaalde knoppen. Rockstar heeft deze manier van spelen overgenomen naar de nieuwe game waardoor je maar beter kunt beginnen met het trainen van je duimen. Dit is niet alleen ergerlijk en vermoeiend maar maakt het ook moeilijk om te kunnen vluchten tijdens een hinderlaag.

Een ander groot nadeel aan de game is dat het reizen met je paard soms eindeloos kan duren. Er zijn amper fast travel punten in de wereld zelf. Bij pakweg elke missie moet je een heel eind paardrijden wat op zich al langer duurt dan de missie zelf uitvoeren. Dit maakt wel dat de speeltijd uitgebreider is en laat je genieten van de omgeving maar wordt na enkele uren gewoonweg vervelend.

Daarnaast zijn er weinig mogelijkheden om je hoofdpersonage aan te passen. Je kan hier en daar een leuke hoed maken van verzamelde voorwerpen maar daar blijft het ook bij. Dit esthetische element was dan spijtig genoeg weer wel te vinden in GTA V.

Bovendien werkt Red Dead Redemption II niet met levels en kun je jezelf niet hogerop werken. Dit maakt dat de game lichtelijk eentonig is en je geen drang hebt om de submissies te spelen want ze leveren je toch amper iets op.  

Als conclusie kunnen we stellen dat Red Dead Redemption II een geweldige game is en laat je wegdromen in het leven van een cowboy. De graphics zijn haarscherp en er zijn niet al te veel erge glitches. De game heeft wel nog enkele werkpuntjes en de controls zijn niet ideaal maar dit vergeet je snel eenmaal je in de verhaallijn zit. Verwacht dus kortom een open wereld game die veel gelijkenissen kent met GTA V. Alleen zijn het deze keer geen auto’s maar paarden.

Red Dead Redemption II mag dan niet de “Game of the Year” gewonnen hebben maar het verdiend een mooie tweede plaats in de beste 2018 games.

Recensie: Red Dead Redemption II - 4 hartjes

GERELATEERDE ARTIKELEN

  • Gezocht: nieuwe recensenten

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: The Fault in our stars

  • Ule

  • Recensie: #Selfie

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen