Recensie: Anno 1800 DLC Botanica | 4 hartjes

Recensie: Anno 1800 DLC Botanica | 4 hartjes

Eindelijk is de tweede DLC voor Anno 1800 gearriveerd: Botanica. Een toevoeging van prachtige bloemen en gebouwen die je stad een nieuwe uitstraling geven! Heb je er altijd eens van gedroomd om door je eigen ontworpen tuin te wandelen die lijkt op die van Versailles? Dan is Botanica een niet te missen uitbreiding!

Voor wie Anno 1800 niet kent volgt er een kleine intro. De game speelt zich af tijdens de Industriële Revolutie in de Nieuwe Tijd. Het is aan jou om een volledige stad uit te bouwen en te ontwikkelen door de eeuwen heen zonder bankroet te raken. Beginnende in het jaar 1800 natuurlijk. Anno 1800 is tot nu toe al een van de beste simulatiegames uit 2019 en heeft enorm veel inhoud voor dit gamegenre. Simpelweg een enorme aanrader voor de architecten, managers en creatievelingen onder ons.

Wat Anno 1800 uniek maakt is dat de game zich niet alleen focust op het uitbouwen van de stad maar ook op de ‘City Attractiveness’. Dit betekent dat je stad niet alleen moet bloeien van het leven en een goede industrie moet hebben, maar daarbij ook mooi moet zijn! Zo halen vuile fabrieken deze City Attractiveness omlaag maar culturele gebouwen zorgen ervoor dat je stad prachtig wordt. Dit is belangrijk om bijvoorbeeld toeristen te lokken maar ook om de bevolking tevreden te houden. Want daar draait het allemaal om: de bewoners tevreden houden zodat je dorp kan uitgroeien tot de grootste stad van de 20ste eeuw. Met deze nieuwe Botanica DLC lukt dit perfect!

Wie de game al gespeeld heeft weet dat twee culturele gebouwen een grote rol spelen: de zoo en het museum. Door dieren en archeologische artefacten te verzamelen kan je je zoo of museum uitbreiden en daarbij ook je City Attractiveness. Hoe specialer en exotischer de dieren/artefacten, hoe meer toeristen je zal lokken. Natuurlijk zit hier wel een uitdaging aan. Unieke voorwerpen verzamelen is niet zo makkelijk als het lijkt. Dit kan op twee manieren. Allereerst kan je handelscontacten leggen met leiders van andere gebieden. Zij bieden je dieren aan om te ruilen of te verhandelen voor een bepaald bedrag. Een tweede optie, moeilijker maar wel leuker, is via expedities. Hierbij stuur je een kapitein en een schip op weg naar bijvoorbeeld een archeologische of zoölogische expeditie. Het leuke aan deze expedities is dat je quests kan oplossen om een artefact of een dier te verkrijgen. Onderweg kom je zo voor verschillende problemen te staan. Zo betreed je kapitein bijvoorbeeld een gevaarlijke tempel om een artefact te zoeken. Alleen blijkt dat de tempel vol met boobytraps zit. Hierbij krijg je enkele opties voorgeschoteld. Zal je de expeditie verderzetten en iemand opofferen om de boobytraps af te laten gaan of keer je terug naar huis? Pas op want bij foute keuzes keert je schip niet terug naar huis! Het verzamelen van deze materialen houdt de game spannend en uitdagend. Hierdoor heb je niet het gevoel dat je alleen bezig bent met het uitbreiden van de stad, maar kan je nieuwe gebieden ontdekken. Net zoals men in de Nieuwe Tijd deed met het koloniseren van andere landen. Want het is niet voor niets Anno 1800.

Nu komt hier nog een derde gebouw bij door de DLC: de botanische tuin. Iedereen kent de typische tuinen van Versailles. Ubisoft heeft duidelijk getracht deze na te maken door het toevoegen van onder andere bloemenbedden in verschillende kleuren, standbeelden en nieuwe paden voor de rijkere klasse. Zo zijn er 11 nieuwe ornamenten toegevoegd die je stad volledig opfleuren. Net zoals bij de zoo en het museum kan je nu 59 verschillende planten- en bloemensoorten van 9 families verzamelen. Tijd dus om weer op expeditie te gaan!

Een andere leuke extra is de ‘Music Pavilion’. Dit gebouw heeft zijn eigen concertzaal met een orkest dat muziek speelt uit de vorige games: Anno 1701, 1404, 2070, 2205 en 1800 zelf natuurlijk.

Het is super leuk om deze gebouwen van bovenaf te zien, maar het is nog leuker om zelf tussen de bloemenbedden te wandelen. Anno 1800 heeft een first person mode die echt de moeite waard is. Dit kan door ctrl + shift + R in te drukken. Zo kun je genieten van je eigen ontworpen stad, zoo, museum en botanische tuin!

Een andere leuke tip zijn online mods voor de game. Als speler heb je niet altijd zin om de stad non-stop te controleren of om op expedities te gaan. Soms wil je gewoon de mooiste stad ooit bouwen (zeker met deze nieuwe DLC) en zo snel mogelijk voorwerpen verzamelen. Er zijn online enkele downloadbare mods te vinden die volledig gratis zijn. Deze zorgen ervoor dat je oneindig veel geld, bouwmateriaal en voorwerpen hebt! Dit komt zeer goed van pas bij de dure handelscontracten voor dieren en artefacten. Meer tijd en geld dus om die zoo of tuin uit te breiden!

Er is dus heel wat nieuws toegevoegd voor Anno 1800. Maar is de inhoud van Botanica nu eigenlijk de moeite waard? De DLC klinkt in eerste instantie geweldig, maar kent ook wel enkele nadelen. Niet elke bloemsoort, dier of artefact kent een eigen gebouw. Zo word je museum of botanische tuin snel repetitief en volgebouwd met exact dezelfde monumenten. Je kan wel afwisselen door bloemenbedden ertussen te zetten maar deze lijken ook sterk op elkaar. Het zou leuker zijn geweest als elke bloem of plant dus zijn eigen monument hebben gehad. Dit zou je botanische tuin net iets unieker hebben gemaakt. Daarbij zijn 59 planten niet echt veel en heb je alles vrij snel verzameld.

De DLC is dus als conclusie niet echt een enorme meerwaarde, maar is wel ideaal als je echt een mooie stad wilt uitbouwen. Botanica is dus bedoeld voor de spelers die minder bezig willen zijn met het industriële gedeelte van de game. Wie echt had gehoopt op een volledige nieuwe quest en een nieuwe verhaallijn, zoals bij de eerste DLC 'Sunken Treasures', zal teleurgesteld zijn. Verwacht van Botanica vooral een toevoeging van sierlijke elementen die werden gemist in de basegame.

Recensie: Anno 1800 DLC Botanica | 4 hartjes

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen