Recensie: De Sims 4 - Ecologisch Leven | 4 hartjes

Recensie: De Sims 4 - Ecologisch Leven | 4 hartjes

De milieuproblematiek wordt met de dag een steeds groter thema in onze wereld. Electronic Arts komt daarom met een nieuwe uitbreiding voor De Sims 4: Ecologisch Leven. Het pakket leert je om meer te recyclen, samen te werken met de buurt en de wereld te veranderen in een betere plaats. Want alle beetjes helpen om de planeet gezond te houden!

Ecologisch Leven kende al direct een slechte start wanneer Electronic Arts hun nieuwe pakket aankondigde. Voor de aankondiging werd er een lek verspreid waarin men er vanuit ging dat het om een uitbreiding zou gaan die te maken had met het boerderijleven. Al snel bleek dit zogenaamde lek vals te zijn. Dit leidde natuurlijk tot een grote groep teleurgestelde simmers wanneer Ecologisch Leven werd voorgesteld. Toch heeft het pakket meer te bieden dan op het eerste gezicht lijkt.

De wereld waarin je speelt is duidelijk vervuild. Het centrum van Evergreen Harbor bevat een haven die verre van goed is voor het milieu. De lucht is zo donker dat je Sims het moeilijk hebben met ademhalen. Overal ligt afval en staan er vernielde auto's. In het oosten en het westen is er de mogelijkheid om te wonen met een iets betere luchtkwaliteit. Dit zijn vrij oude, versleten steden die er uitzichtloos uitzien. Het staat er vol van grijze, simpele woningen maar er is, net zoals in Stedelijk Leven, de mogelijkheid om in appartementen te wonen. Het is aan jou als speler om de buurt weer op te vrolijken. Dit gebeurd via buurtactieplannen. Knox, een vreemde man die eruit ziet als een zwerver, zal je een bezoekje komen brengen en je inlichten over de werking van deze plannen. Je kan op een plan stemmen waarin de samenleving dan collectief aan zal werken. Dit kan bijvoorbeeld tuinieren zijn, water besparen of je lichaam trainen. Om te kunnen stemmen moet je punten verzamelen. Dit kan dan weer door nieuwe vriendschappen te sluiten met medebewoners, promotie te krijgen of evenementen te organiseren. Het verzamelen van punten is vrij gemakkelijk. Geleidelijk aan zal de stad transformeren in een mooiere maar ook betere wereld.

Het pakket heeft op het eerste zich veel weg van Eiland Leven. Alles draait om duurzaamheid en het milieu. Zo kon je natuurbeschermer worden op het eiland Sulani. Daarnaast keert ook het element samenhorigheid terug. Ecologisch Leven speelt vooral in op samenwerking met de buurt. Maar het nieuwe uitbreidingspakket is diepgaander en de interactie met de samenleving speelt daadwerkelijk een belangrijke rol tegenover op Sulani. De buurtactiviteiten zijn bovendien veel intensiever dan ze op het eerste gezicht lijken. Dit maakt dat de uitbreiding dus uitdagender is dan zijn voorgangers. Ook het milieu staat in dit pakket veel centraler en wordt het hoofddoel van het hele spel.

Een ander belangrijk onderdeel in Ecologisch Leven is het verzamelen van grondstoffen. Want alles draait rond hergebruiken en recyclen. Je kan zo oude meubels en afval uit vuilbakken omzetten tot nieuwe voorwerpen. Als je bijvoorbeeld wil besparen op elektriciteit dan kun je je eigen kaarsen maken om de boel te verlichten. Ecologisch Leven geeft dus een heel andere gameplay dan we van de Sims gewend zijn. Als speler begin je automatisch meer na te denken over duurzaam leven. Het geeft een heel nieuwe dimensie aan de game.

Naast recyclen kan je ook zorgen voor schone energie. Er zijn windturbines, machines om neerslag op te vangen en zonnepanelen die de wekelijkse rekeningen drukken. Bovendien zorgen ze ervoor dat de eco-voetafdruk in de stad beetje bij beetje verbeterd. Wie zelfs overtollige energie heeft, kan deze verkopen voor een extra zakcentje. Je kan dus perfect een rijkelijk leven leiden ook al staat het milieu centraal. Bovendien hoef je niet in Evergreen Harbor te wonen om ecologisch te denken. Het pakket werkt in alle werelden.

Het zou natuurlijk de Sims niet zijn als er ook geen absurde elementen in de game zouden zitten. Zo kan je insecten als huisdieren knuffelen en is er een buurtactiviteit om papieren zakken over het hoofd te trekken. Deze zakken hebben absurde gezichten en tonen weer de grappige kantjes van Ecologisch Leven. Want de Sims in Evergreen Harbor willen letterlijk niets weggooien. Alles is namelijk herbruikbaar.

Als laatste is er een nieuwe baan toegevoegd voor de groene simmers onder ons: civiel ontwerper. Via deze baan kun je de wereld verbeteren en zogenaamde locaties omtoveren in milieuvriendelijke plekken. Alleen is het niet echt een actieve baan zoals natuurbeschermer op Sulani. Je kan dus niet thuisblijven en zelf actie ondernemen, wat vrij spijtig is.

Hoe zit het dan met de extra objecten die verkrijgbaar zijn via dit pakket? De kledij is tot nu toe de minst mooiste of creatiefste van alle uitbreidingen. Integendeel, het lijkt enkel gefocust te zijn op het vrouwelijk publiek. Voor de mannen zijn er niet echt veel nieuwe opties bijgekomen. Daarnaast hebben de kledingstukken iets weg van het thema 'zwerver'. Er is bij de kledij wel een leuk extra en dat is de mogelijkheid om meer piercings te hebben. Een gemis dat niet in de andere uitbreidingen zat of zeer beperkt was. Voor de inrichting geldt hetzelfde als de outfits. Meubels en de bouwmaterialen zijn gewoonweg teleurstellend. Alles lijkt wat bijeen geknutseld uit overgebleven stukken stof en hout. Natuurlijk is dit het uitgangspunt van het Ecologisch Leven, maar het zijn meubels waarmee je je droomwoning niet zal willen inrichten. Toch is er ook hier een leuk extraatje. Je kan vanaf nu verticale tuinen bouwen als je niet veel bouwgrond hebt. Zo kan je ruimte besparen voor meer windturbines. Het is niet aan te raden het pakket enkel voor de inrichting kopen.

De Sims 4: Ecologisch Leven brengt een mooie boodschap in verband met het milieu. Het toont de mogelijkheden om te recyclen en duurzaam te leven. Bovendien geeft het een nieuw doel en een nieuwe stad om te ontdekken in de game. Je speelt op een heel andere manier met ecologie in het achterhoofd. Ecologisch Leven geeft de gameplay dus een heel nieuwe dimensie. Het is dan ook uitdagend om de stad om te kunnen toveren tot een mooiere wereld. Alleen zijn de objecten wel teleurstellend. Verwacht buiten windturbines en zonnepanelen niet veel van de inrichting.

Recensie: De Sims 4 - Ecologisch Leven | 4 hartjes

Nieuwste artikelen

  • Broeinest - van Sambeek

  • Hine - Lotte Kok

  • Recensie: Soof 3

  • Dode hoek - M.W. Craven

  • Goede hoop - Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen