Recensie: De Sims 4: Landelijk Leven | 5 hartjes

Recensie: De Sims 4: Landelijk Leven | 5 hartjes

Vele simmers vroegen al jaren naar een uitbreidingspakket rond het boerderijleven. Electronic Arts komt eindelijk na een lange tijd met groot nieuws: Landelijk Leven! Alles draait vanaf nu rond het runnen van een boerenbedrijf en het innen van melk, wol en enorme groenten. Dit pakket doet je direct terug hunkeren naar Beestenbende uit de Sims 3, maar kan het zijn voorganger evenaren?   

In Landelijk Leven is er een heel nieuwe wereld toegevoegd gebaseerd op het plattelandsleven in het Verenigd Koninkrijk: Henford-on-Bagley. Kenmerkend zijn de schattige boerderijtjes met daken van stro. Alles draait deze keer dan ook rond het telen van groenten en verzorgen van dieren. De wereld bevat hierdoor grotendeels kavels gericht op deze activiteiten. Centraal staat de markt waar je Sim lekker kan rond snuisteren en eigen goederen verkopen. Hier kan je ook de rest van de buren leren kennen. Alleen zijn er binnen deze wereld niet echt veel kavels. Sommige kaveltjes zijn ook te klein om een boerenbedrijfje te starten, maar je kan er wel makkelijk van nul beginnen. Henford-on-Bagley is dus de ideale locatie als je Sim even weg wilt uit de dagelijkse sleur.  

Er komen met dit pakket ook een heleboel nieuwigheden. Voor de komst van de uitbreiding was het al mogelijk om verschillende dingen te planten, maar Electronic Arts gaat hier nu veel verder in. Je kan echte veldjes inrichten om veel grotere groenten te kweken en te verkopen. Er zijn ook heel wat nieuwe soorten toegevoegd: watermeloen, pompoenen en frambozen. Daarnaast zijn kippen, konijnen, lama's en koeien de nieuwe hoofdrolspelers. Wol en melk kan verkocht worden, maar ook gebruikt worden voor nieuwe projecten zoals borduren! Een leuke activiteit naast het al gekende breien. Maar iedere oplettende simmer ontdekte al snel dat er iets ontbrak. Het is dan ook een grote teleurstelling voor velen om te horen dat paarden nog steeds niet van de partij zijn. Bovendien is er nog een ander nadeel. Voor elke koe en lama moet er een aparte stal worden voorzien, waardoor meerdere dieren op een kavel al moeilijker te realiseren valt. Wie had gehoopt op een boerderij met 10 koeien komt thuis van een koude kermis. Maar je kan gelukkig wel met je lama's en koeien een persoonlijke band opbouwen en genoeg wol en melk innen, waardoor een of twee dieren wel volstaat.  

Landelijk Leven heeft dus twee grote aspecten: enerzijds ben je een manager van een grote boerderij en anderzijds kan je volledig opgaan in het buurtleven en een relatie opbouwen met je dieren. Dit brengt twee perspectieven samen wat de uitbreiding echt geweldig maakt. Het bevat dus voor ieder wat wils. Het verzorgen van de dieren is bijvoorbeeld leuk, maar zeker ook uitdagend. Als je daarnaast nog van plan bent om een familie te starten, dan heb je zeker je handen vol. De uitbreiding verveelt tegenover andere pakketten dus niet heel snel. Er vallen steeds nieuwe dingen te ontdekken in Henford-on-Bagley en er is veel onverwachte gameplay. Zo kunnen zelfs peuters bevriend raken met kippen! Daarnaast zijn er nog een heleboel verrassende elementen toegevoegd die het speelplezier nog groter maken zoals festivals. De uitbreiding is dan ook aantrekkelijk voor alle simmers onder ons.  

In elk uitbreidingspakket komt er ook nieuwe kleding en meubilair kijken. Natuurlijk is alles deze keer in het thema van landelijk wonen. Zo is er een kleurrijke keuken toegevoegd maar ook andere elementen zoals een stoel in de vorm van een paddenstoel, kabouters en leuke konijnenbeeldjes. Daarnaast kan je in bouwen gebruik maken van stro voor je dak en ruwe stenen gevels. Dit maakt het boerderijleven compleet. De kleding is volledig geïnspireerd op het moderne plattelandsleven. Het bevat leuke jurkjes en truien die in het plaatje passen. De hoofdkleur is vooral groen en bevat terugkerende thema's zoals planten, dieren en bloemen. Alleen zijn ze niet allemaal even mooi uitgewerkt. Sommige kledingstukken zien er ongemakkelijk uit en sluiten slecht aan op het figuur van je Sim.  

Een ander nieuw onderdeel zijn de kaveluitdagingen. Hiervoor hadden kavels al eigenschappen rond vruchtbaarheid en het geestesleven. Vanaf nu komen hier ook uitdagingen bij kijken. Zo kan je het huis van je Sim afsluiten van het netwerk, waardoor hij of zij geen water of stroom meer heeft. Of je kavel kan in de buurt van een vulkaan zijn gebouwd waardoor een uitbarsting mogelijk is. Dit brengt een leuke en unieke speelwijze met zich mee met verschillende moeilijkheden. Gelukkig kan je wel zelf bepalen of je de game zo meer uitdaging wilt geven. Met de nieuwe uitbreiding is er ook een uitdaging toegevoegd rond vossen die maar al te graag een hapje kip willen eten. Als je goed uitkijkt dan vind je mogelijks eentje in de stad of in je tuin! 

Als laatste heeft Electronic Arts een nieuwe tool toegevoegd: vijvers. Wie creatief was, kon een zwembad veranderen in een artificiële vijver. Maar dit bracht enige kennis met zich mee om het er zo natuurlijk mogelijk uit te laten zien. Met deze tool is dit probleem eindelijk opgelost. Je kan diepe en brede vijvers ontwerpen met telkens een eigen stijl. Het is vanaf nu ook mogelijk om verschillende diersoorten toe te voegen aan je creaties. Zo kunnen er eendjes en kikkervisjes wonen, maar voor de avontuurlijke simmers onder ons is er ook de optie om een alligator in je tuin te laten leven. Electronic Arts heeft ons dus eindelijk verlost met dit nieuwe bouwelement en zelfs leuke diertjes toegevoegd.  

Bevat Landelijk Leven nu voldoende inhoud om te blijven entertainen? De nieuwe uitbreiding brengt van tijd tot tijd echt een glimlach op je gezicht. De Sims 4 blijft nu eenmaal een plek waar je veel kan realiseren terwijl dit in de echte wereld helemaal niet kan. Landelijk Leven vervult dit ideaal net dat beetje meer. Wie wilt er nu niet eens weg uit de dagelijks werksleur en terugtrekken op het platteland? Er is bovendien genoeg te doen op je eigen kavel. Je moet je Sim elke dag in de tuin laten werken en de dieren verzorgen om het bedrijfje draaiende te houden. Daarnaast kan je de markt bezoeken en van de landelijke sfeer genieten op festivals. Alleen blijft de grootste teleurstelling toch wel de ontbrekende paarden. Maar de leuke lama's kunnen min of meer de pijn verzachten.  

Recensie: De Sims 4: Landelijk Leven | 5 hartjes

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen