Recensie: Sims 4: Middelbare School | 3 hartjes

Als speler wil je natuurlijk dat je sims wat plezier beleven vooraleer Magere Hein arriveert (of net hun leven zuur maken, alles kan en mag in de Sims). Elke sim heeft nu eenmaal zijn eigen activiteiten die veranderen naarmate hij of zij ouder wordt. Als kind ga je naar school, organiseer je slaapfeestjes of ga je in het nabijgelegen park spelen. Maar wanneer je kind opgroeit tot een tiener, was de inspiratie vrijwel op. Wat doen tieners nu eenmaal in de Sims 4, buiten naar school gaan en huiswerk maken? Dankzij de nieuwe uitbreiding zou hier wel eens verandering in kunnen komen.  

Electronic Arts promoot de uitbreiding met een aantal elementen, waarvan de ene al wat beter is dan de andere. Allereerst kan je tiener naar de middelbare school gaan. Er zijn ter plekke klaslokalen, een kantine en je hebt zelfs je eigen locker. Het voelt dus een beetje aan als de uitbreiding 'Aan Het Werk', maar dan voor jonge sims. Je kan als speler meegaan om de lessen van je sim te volgen, maar bent niet verplicht. Ter plekke kan je ook genieten van het eindbal of je diploma-uitreiking. Dit zijn momenten die memorabel kunnen zijn en die ervoor zorgen dat het spelen met tieners een heleboel leuker wordt. Een ander element is dat je ervoor kan kiezen om de perfecte leerling te zijn, maar even goed de rebel van de klas. Spijbelen of grapjes uithalen kan allemaal in deze uitbreiding. Deze persoonlijkheid keert ook terug in de bouwmodus en de meubels hebben een stijl die je tiener kan vertegenwoordigen. Maar we weten al langer dat de promotie voor de uitbreidingen van de Sims door Electronic Arts af en toe overdreven zijn. Doet de Sims 4: Middelbare School wat het beloofd?  

Over de nieuwe wereld van Copperdale kan alleszins niet echt iets slechts gezegd worden. Centraal staat een groot reuzenrad gelegen aan een groot meer met leuke eetgelegenheden. Er zijn ook nog enkele andere attracties zoals een spookhuis en een liefdestunnel, maar je kan als speler niet zien wat hier binnenin gebeurd. Toch zijn het wel de ideale locaties om rond te hangen als tiener met je nieuwe liefje. Je krijgt enkele situaties voorgeschoteld als je in de rit zit en hebt telkens twee keuzes om erop te reageren. Zo kan de attractie heel leuk of een serieuze afgang worden. Zeer bepalend voor de relatie met je date dus! Die relatie kan je dan wel weer opkrikken in het fotohokje. Een klein nadeel aan Copperdale is dat er niet bepaald veel kavels zijn om in te richten en deze nogal beperkt zijn om op te bouwen.  

De belangrijkste locatie op de map is natuurlijk de middelbare school zelf. Deze ziet er best wel triest en kaal uit, zowel het exterieur als het interieur. Je bent gelukkig vrij om deze te vervangen door een betere versie uit de galerij. Een ander spijtig detail is dat er weinig tieners daadwerkelijk naar school gaan. De school is vaker leeg dan vol en de lessen voelen eenzaam. Het systeem van de middelbare school werkt een beetje zoals de bekende uitbreiding 'Aan Het Werk', waarbij je activiteiten moet uitvoeren. De les overslaan is dus niet zo een goed idee als je een goede student wilt zijn. Dit hoeft natuurlijk ook niet, want dankzij de uitbreiding kan je ook het omgekeerde doen en de klasclown uithangen. Het onderdeel van ondeugendheid en grapjes is zeker waar, maar deze activiteiten zijn niet voor herhaling vatbaar. Het volkliederen van het whiteboard is bijvoorbeeld wel een leuk detail, maar daarmee is alles gezegd. Een slechte leerling zijn loont dus niet echt.  

Het pakket biedt naast deze activiteiten ook nieuw meubilair. Deze varieert van heel basic naar extravagant en kleurrijk. Wat het karakter van je jonge sim ook is, er zal altijd wel een leuke stijl zijn die erbij aansluit. Zo heb je een ruime keuze aan spullen voor gamers of sporters. De meubels zijn dus wel degelijk een aanrader in dit pakket.  

De uitbreiding vult ook de klerenkast van je sim aan, maar de kledij is zeker niet het beste wat het pakket te bieden heeft. Integendeel, als er iets is wat Electronic Arts niet heeft, is het smaak. Het voelt een beetje aan alsof de game in de jaren 2000 is blijven steken. Er zijn wel wat unieke stukken, maar voor de nieuwe outfits moet je de uitbreiding zeker niet kopen.  

Electronic Arts ligt ook al een tijdje onder vuur dankzij de release van Mijn Bruiloft. Sindsdien zijn je sims niet enkel onhandelbaar, maar ook gewoonweg niet meer leuk om mee te spelen. Het lijkt alsof ze letterlijk een eigen leven zijn gaan leiden. Maar dat is niet het enige, want door het creëren van steeds nieuwe content wordt dit fenomeen erger. Zo ervaarden sommige simmers zelfs incest in de game en is het dus mogelijk om seksuele relaties aan te gaan met familieleden. Dit vertaald zich dan in meldingen waarbij broers en zussen verliefd worden op elkaar. Maar sims groeien ook onverwachts op tegen de wil in van de speler. Voor je het weet was je baby ineens een oudere man, wat leidde tot een snelle dood. Dit is een leuke activiteit voor Magere Hein, maar je wilt als speler wel dat er wat leven in de brouwerij is. Er zijn ondertussen wat nieuwe updates geweest, maar die zijn meer een pleister voor een gebroken been. Of het ooit beter gaat worden is de vraag, maar Electronic Arts blijft wel nog steeds nieuwe content creëren. Het bedrijf kijkt niet meer om naar de game en problemen met oude uitbreidingen raken niet opgelost. Je koopt dus vanaf nu een nieuwe uitbreiding op eigen risico.  

Dit gezegd zijnde, is Middelbare School het nu waard om te kopen? Over het algemeen is naar de middelbare school gaan gewoonweg saai, zowel in het echte leven als in de Sims. Eigenlijk loopt je sim heen en weer tussen lunchtijd en de lessen. Wil je echt een meer interactieve manier van spelen, dan blijft 'Aan Het Werk' de beste uitbreiding. Het schoolleven is dus een beetje een teleurstelling. De wereld van Copperdale daarentegen is wel interessant voor je jonge sims. Tieners kunnen er voor het eerst gaan daten en genieten van de kermisattracties ter plaatse. Het is dus vooral voor dit onderdeel dat de uitbreiding het min of meer waard is in combinatie met de nieuwe meubels in de bouwmodus.  

Nieuwste artikelen

  • Zij die achterbleef – Jean Kwok

  • Professor Prank - Jozua Douglas

  • De scheepsdochter - Anne Jacobs

  • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

  • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

  • Recensie: Het Ministerie van Oplossingen en het veel te volle huis

  • Stad van glas

  • Recensie: Junglekoorts

Zoek in artikelen