VIP-readers over Miss Communicatie

Joepie! Weer een nieuwe editie van de Chicklit.nl Leesclub! Dit keer bespreken we het nieuwe boek van Astrid Harrewijn: Miss Communicatie. Indit boekmaken we kennis met Didi, een jonge vrouw die zich heel graag wil bewijzen bij haar hoofdredacteur door een groot artikel te wijden aan Twitter. Maar dit gaat natuurlijk niet zonder slag of stoot… We hebben onze vijftien VIP-readers gevraagd het boek te lezen en hun mening hierover te geven. Benieuwd naar hun oordeel? Lees gauw verder!Over het boek
Journaliste Didi werkt aan een artikel over Twitter, dé kans om zich te bewijzen bij haar hoofdredacteur. Wanneer ze ontdekt dat twee meiden opeens zijn verdwenen uit alle sociale netwerken, ruikt ze een primeur. Voor research gaat ze met haar huisgenoten Lein en Iris naar een Twitter-party in Noordwijk – tegelijk het perfecte excuus om een ouderwets feestje te bouwen. Op de dansvloer loopt Didi de knappe Joep tegen het lijf en is op slag verliefd. Maar klopt alles wel aan Joep? Terwijl haar vriendinnen toe zijn aan een nieuwe stap in hun leven, stort Didi zich op haar artikel en ontdekt de schokkende waarheid.

Over Astrid Harrewijn
Astrid Harrewijn woont met haar gezin in Hilversum. Na het afsluiten van haar studie rechten, is zij aan het werk gegaan als vertaalster en geeft zij les. Astrid won in 2006 de Jill Mansell-schrijfwedstrijd bij het tijdschrift Flair. Daarop volgde haar debuutroman Ja kun je krijgen. Inmiddels heeft Astrid Harrewijn al diverse succesvolle titels op haar naam staan.

VIP-readers aan het woord
We vallen meteen met de deur in huis, want onze VIP-readers zijn heel enthousiast over de titel van het boek. Hiermee wordt direct in het kort uitgelegd waar het boek om draait: Miss (vrouw) Communicatie (journalistiek, social media). Kort maar krachtige titels, daar houden veel van onze VIP-readers van. De cover van Miss Communicatie wordt ook goed ontvangen. Sommigen vinden het leuk dat je hoofdpersoon Didi samen met haar twee beste vriendinnen Iris en Lein al kunt zien op de cover, maar dat wordt niet door iedereen gewaardeerd. Jenneke en Tamara vinden het namelijk leuker zelf een beeld te schetsen bij een personage.
Connie zal deze chicklit aanraden als een leuk en ontspannen boek: “Het boek leest vlot, het verhaal klopt maar is niet heel ingewikkeld.” Maar als een echte topper zou ze het boek niet willen neerzetten:Daarvoor is de manier van schrijven en het verhaal niet meeslepend genoeg.” Patricia heeft al meerdere boeken van Astrid Harrewijn gelezen die zij erg leuk vond, maar dit boek vindt zij helaas wat minder en zal zij dus niet aanraden. Ze kwam niet in het verhaal en vond er weinig verrassends in zitten…

Angela is laaiend enthousiast en gaat Miss Communicatie zeker weten aanraden aan haar vriendinnen en geeft er gelijk een paar leuke tips bij: “Het is een heerlijk boek om ''s morgens vroeg, op je vrije dag, mee op de bank te gaan zitten en er niet meer af te komen voordat hij uitgelezen is. Uiteraard wel onder het genot van een pot thee (of ''s avonds een Prosecco) en chocolade.” Stephanie vindt het leuk dat er een verrassende wending in voorkomt en vindt het daarom niet zomaar een chicklit: “Onvoorspelbaar, want als je denkt dat er iets gaat gebeuren, dan gebeurt er toch wel weer wat anders. Verder is het heel erg van deze tijd en laat het de nare, maar ook leuke dingen zien van social media. Een aanrader!”

Al onze VIP-readers zijn reuze benieuwd naar het vervolg op Miss Communicatie, of eerdere boeken die Astrid Harrewijn geschreven heeft. Marieke vindt dat Astrid heel fijn en leuk schrijft en wil dolgraag weten hoe het leven van Didi, Lein en Iris verder zal verlopen in het volgende deel. Ook Simone wil graag het vervolg lezen: “Het is een erg leuk verhaal waarbij je niet wilt stoppen met lezen. Op sommige momenten had ik echt moeite om het boek opzij te leggen.” Charlotte heeft het boek Luchtkussen van Astrid Harrewijn gelezen en is na het lezen van Miss Communicatie nu helemaal om en gaat op zoek naar haar andere boeken. Jenneke vindt de chicklit naar meer smaken en kan niet wachten op het vervolg.

De rode draad in deze chicklit is volgens iedereen toch social media en vriendschap. Hoofdpersoon Didi moet een artikel schrijven over Twitter. Tijdens haar onderzoek komt zij erachter dat er twee Twitterende vrouwen plots zijn verdwenen en zij wil weten hoe dit is gebeurd. Hierdoor krijgt het boek een spannende wending. Thea heeft er nog iets moois aan toe te voegen: Iedereen valt tegenwoordig over de gevaren van het online communiceren maar vergeet dat het in real life net zo gevaarlijk kan zijn. Niet iedereen is wie je denkt dat hij is, zowel online als in het dagelijks leven”

Wij zijn benieuwd wat onze VIP-readers vinden van een Nederlandse chicklit in vergelijking met chicklits van Jill Mansell en Sophie Kinsella en vroegen hun mening hierover. Angela is een groot fan van Sophie Kinsella: “Ik vind dat dit boek ab-so-luut kan tippen aan Sophie Kinsella''s boeken!”Kaylee vindt dat Miss Communicatie een zeer goed boek is van Nederlandse bodem en leest zelf liever Nederlandse chicklit.Verder vinden een aantal meiden dat je weinig verschil merkt tussen Nederlandse en ui het Engels vertaalde chicklits, maar daarentegen zijn er ook meiden die liever Nederlandse chicklit lezen omdat hier veel herkenning in zit. Charlotte: “Het is heel leuk dat de plaatsen uit Nederland worden beschreven. Je kunt je beter voorstellen hoe die plaatsen eruitzien.” Ook Nicole vindt de herkenning in Nederlandse chicklit leuk: Je kan je beter voorstellen waar iemand is, wat het realistischer maakt voor mij.”

De schrijfstijl van Astrid Harrewijn wordt over het algemeen positief beoordeeld. Ze schrijft luchtig en haar boeken zijn daarom makkelijk te volgen. Het bevat weinig moeilijke woorden, dus vindt Jenneke dat het geschikt is voor een breed publiek. Het boek is geschreven vanuit het ik-perspectief en dat is niet de favoriete schrijfstijl van Connie. Ook stoort het iets dat alles in de tegenwoordige tijd geschreven is. Iemand kan toch niet iets meemaken en tegelijkertijd vertellen?”

Veel van onze VIP-readers vonden het verrassend dat het verhaal ineens een spannende wending kreeg. Dit verwacht je normaliter niet zo gauw bij een chicklit. Vooral Charlotte vond deze wending erg leuk: Je gaat mensen verdenken en uiteindelijk blijkt het toch niet te kloppen, erg leuk!” 
Tamara vindt het jammer dat er veel zijweggetjes in het verhaal genomen worden. Ik vond het storend dat er veel gezegd werd over die vriendinnen maar nét weer niet genoeg. Het is net te weinig informatie om het leuk te vinden, maar te veel om niet nieuwsgierig te worden.” Angela is erg positief over Miss Communicatie en stoorde zich nergens aan. Ze voegt er zelfs nóg iets positiefs aan toe: Wat ik erg leuk vind is het feit dat Miss Communicatie ook een profiel is op Twitter. Vaak is het alleen maar een naam in een boek, maar in dit geval ook een ''echt'' Twitter-account.”

Er zijn vele hartjes gegeven aan het nieuwste boek van Astrid Harrewijn en dat is een goed teken. Een snelle rekensom laat zien dat het gemiddeld aantal hartjes uitkomt op een mooie vier hartjes voor Miss Communicatie. Steek die maar in je zak, Astrid!

Heb jij Miss Communicatie ook al gelezen en wil je erover meepraten? Dat kan! Houd onze Twitter en/of Facebook in de gaten en klets gezellig met ons mee!

Miss communicatie

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (41 stemmen)
 • Omschrijving:

  Journaliste Didi werkt aan een artikel over Twitter, dé kans om zich te bewijzen bij haar hoofdredacteur. Wanneer ze ontdekt dat twee meiden opeens zijn verdwenen uit alle sociale netwerken, ruikt ze een primeur. Voor research gaat ze met haar huisgenoten Lein en Iris naar een Twitterparty in Noordwijk – tegelijk het perfecte excuus om een ouderwets feestje te bouwen. Op de dansvloer loopt Didi de knappe Joep tegen het lijf en is op slag verliefd. Maar klopt alles wel aan Joep? Terwijl haar vriendinnen toe zijn aan een nieuwe stap in hun leven, stort Didi zich op haar artikel en ontdekt de schokkende waarheid.

Meer info
 • Extra Informatie:

  Bekijk hier de trailer van Miss Communicatie:

Nieuwste artikelen

 • 10 Nederlandse Chicklit auteurs die je wilt volgen

 • Het boek van de galg - Thomas Enger

 • Seizoen 20 van Grey's Anatomy bevestigd ondanks vertrek Ellen Pompeo

 • Deze films en series verschijnen in april op Netflix

 • Een onverstandig huwelijk - Julia Quinn

Gerelateerde artikelen

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • GEZOCHT: Chicklit.nl zoekt stagiaire!

 • Winnen: 3x Liever verliefd van Sophie Kinsella

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: dit is de top 3

Zoek in artikelen