De Chicklit.nl Leesclub over Codenaam Verity

De afgelopen weken stond Codenaam Verity in de schijnwerpers van de Chicklit.nl Leesclub: een Young Adult-roman over vriendschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. De Chicklit.nl Leesclub heeft haar oordeel over dit boek geveld. Lees hier wat de VIP-readers van dit boek vonden. 


Over het boek
Een stoere pilote uit Manchester en een Schotse special operations executive krijgen een bijzondere band. Als een cruciale missie fout gaat, springt Verity uit een vliegtuig boven Frankrijk. De Gestapo neemt haar gevangen en ze moet onder dwang haar verhaal opschrijven. Alles waar ze ooit in heeft geloofd, wordt op de proef gesteld…

Verwachtingen
Codenaam Verity is niet zomaar een Young Adult; het gaat namelijk over de Tweede Wereldoorlog. Nicole vindt het boek meteen al indrukwekkend, voornamelijk door de cover: "Ik kan me al helemaal voorstellen dat je een prachtige roze lucht hebt en dat je verstijfd omdat je ineens van die oorlogsvliegtuigen over ziet vliegen. Ik denk dat dit boek erg aangrijpend zal zijn. Het verhaal vanuit een vrouw, die als geheim agente werkt, zoveel ken ik er nog niet, zeker niet in combinatie met de Tweede Wereldoorlog. Ik ben benieuwd, ik wil ontdekken wie Verity is en wat haar allemaal overkomt. " Ook Rilana begint enthousiast te lezen. Volgens haar zijn boeken net als mensen; het eerste wat opvalt is het uiterlijk. Natuurlijk garandeert een mooi uiterlijk geen mooi innerlijk en een mooie cover geen prachtig geschreven boek maar de eerste indruk is in ieder geval top én dat is al een goed begin!

Wisselende meningen 
De eerste indruk na het lezen van de eerste pagina's is wisselend. Tamara vindt bijvoorbeeld dat er geen duidelijke lijn in zit. Er word een beetje van dit vertelt en een beetje van dat. Ze lijkt er maar niet in te komen. Net als de meeste VIP-readers, sluit ook Nicole zich daar bij aan: "Ik vond het heel raar dat Verity in derde persoon over zichzelf schrijft en dan als Queenie. Had dat ook echt niet door, totdat het in het boek duidelijk naar voren kwam. Ik vind het niet zo prettig lezen eigenlijk. "
Isabel denkt daar echter anders over: "Ik heb nu meer dan de helft gelezen en iedere keer wanneer het verhaal wat saai dreigt te worden, komt er weer een verrassende wending. Het weet me iedere keer weer mee te slepen.

Tegenvaller vs. aanrader
Het is duidelijk: de hoge verwachtingen werden nauwelijks waargemaakt en de lezeressen zijn dit keer niet al te enthousiast over het boek. Toch blijven de meningen uiteindelijk heel erg verdeeld. Daar waar de één het boek nog niet eens uit heeft, omdat ze er niet doorheen komt, vind de ander het een heel vlot en mooi boek. Tamara draait gelukkig bij in het tweede deel: "Het boek bestaat uit twee delen, waardoor het net twee verschillende boeken lijken die bij elkaar gevoegd zijn. In het eerste deel ging het erg veel van de hak op de tak. Maar eenmaal in het tweede deel viel alles op zijn plek. Deel 2 was precies zoals ik verwacht had en hoe een historische roman hoort te zijn."  Ook Rilana is wel degelijk over het boek te spreken: "Wat ik goed vond aan het boek waren de twists en vooral in deel 2 vielen de puzzelstukjes op zijn plek en werd het verhaal echt een geheel. Ook vond ik het leuk om de Tweede Wereldoorlog eens mee te maken vanuit een ander land. Helaas heb ik heb me echt door het eerste deel heen moeten worstelen, maar deel 2 maakte het waard!" 

Eindoordeel
Het is moeilijk om hier een solide aantal hartjes te geven, die alle lezers eer aan doet. De beoordelingen liepen namelijk werkelijk uiteen van 1 tot 5 hartjes. Iets wat de Chicklit.nl Leesclub maar zelden meemaakt. Daarom houden we ons aan een gemiddelde 3 hartjes. Toch niet slecht, als je het zo bekijkt. Ben je toch nieuwsgierig naar dit boek? Een gewaarschuwd mens telt voor twee. En zoals Tamara zegt:  "Heb geduld met dit boek. Het is net als een diesel, hij moet eerst even warm lopen, maar daarna gaat 'ie als een speer!"

Codenaam Verity

 • Auteur:

  Elizabeth Wein
 • Verschenen:

  13 november 2013
 • Uitgave:

  ISBN 9789000329540
  Uitgever Van Goor
  320 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  Code Name Verity
 • Uitgever:

  Van Goor
 • Genre:

  Tiener boeken
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (11 stemmen)
 • Omschrijving:

  Codenaam Verity is een meeslepende Young Adult-Roman over vriendschap tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een stoere pilote uit Manchester en een Schotse special operations executive krijgen een bijzondere band. Als een cruciale missie fout gaat, springt Verity uit een vliegtuig boven Frankrijk. De Gestapo neemt haar gevangen en ze moet onder dwang haar verhaal opschrijven. Alles waar ze ooit in heeft geloofd, wordt op de proef gesteld…

  Deze spannende pageturner is genomineerd voor de Michael L. Printz Award 2012.

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Chicklit.nl fictie boek van het jaar 2021: dit is de top 3

 • Chicklit.nl young adult boek van het jaar 2021: dit is de top 3

 • Recensie: The Princess Switch 3: Romancing the Star

 • Chicklit.nl feelgood boek van het jaar 2021: dit is de top 3

 • Schreeuw om middernacht - Benjamin Read en Laura Trinder

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • Vijftig tinten vrij

 • Lisette Jonkman trakteert op GRATIS eBook van Festivalkriebels

 • De feiten over daten in de bioscoop!

Zoek in artikelen