VIP-readers over: Spetters & Schoenen

Doe jij al mee aan de Chicklit.nl Leesclub? Deze maand is het de beurt aan Spetters & Schoenen van Anita Verkerk. Afgelopen maand zijn er 15 VIP-readers geselecteerd die het boek gratis kregen thuisgestuurd en van Chicklit.nl de opdracht kregen om Spetters & Schoenen te lezen en te vertellen wat zij van het boek vonden.

Wat er aan vooraf ging…

Het idee voor Spetters & Schoenen is in 2008 ontstaan, toen Chicklit.nl haar vijfjarige bestaan vierde. Onderdeel van de feestelijkheden was de start van het kettingverhaal "Spetters & Schoenen" op Chicklit.nl Hyves, waar Anita Verkerk het eerste stukje voor schreef. Daarna hebben veel chicklit-lezeressen hun bijdrage geleverd. Natuurlijk heeft Anita Verkerk haar eigen draai gegeven aan Spetters & Schoenen, maar bij het schrijven heeft ze zich laten inspireren door de bijdragen van de deelnemers aan het kettingverhaal.

Over het boek
Advocate Iris is helemaal verslaafd aan schoenen en haar hele flatje staat ermee vol. Minpuntje is wel, dat al haar lovers meestal luid gillend wegrennen als ze die puinhoop zien. Als Shoes and Gadgets de jaarlijkse uitverkoop heeft, schudt Iris haar aan-zware-anorexia-lijdende-spaarvarkentje nog eens extra leeg en vraagt een ochtend vrij. Jammer, maar daar wil haar bazige cheffin, alias The Bitch, helemaal niks over horen! Maar Iris wil nog maar één ding: die supertrendy knalgele stilettohakken uit de etalage, waar ze al weken van droomt!

Over Anita Verkerk
Anita Verkerk schrijft al ruim vijftien jaar romantische boeken vol spanning en humor. Ze is dol op poezen, houdt van lezen, puzzelen en verre reizen maken, maar schrijven doet ze het allerliefste. Behalve honderden romantische korte verhalen, publiceerde ze intussen zo’n twintig romans. In de USA won ze daarmee al diverse awards. Haar boeken staan op de planken van de Nederlandse en Vlaamse bibliotheken.

VIP-readers aan het woord
De covers van vele chicklits staan er vol mee: mooie hakken, sexy benen en een trendy look. Ook aan een opvallende titel mag het bij een goede chicklit niet ontbreken. Nada: “Het hele boek draait zo’n beetje om knappe mannen en een schoenenobsessie, dus de titel spreekt voor zich. De alliteratie zorgt ervoor dat de titel ook nog eens aangenaam klinkt.”

In Spetters & Schoenen kijkt de lezer door de ogen van hoofdpersoon Iris, zodat je je als lezer optimaal kan verdiepen in het verhaal. “Ik vind de schrijfstijl van Anita Verkerk uitstekend! Ik lees graag in de ik-vorm omdat je je dan beter kunt identificeren met de hoofdpersoon van het verhaal en het dan zo vertrouwd aanvoelt” aldus Irma.
Zeg nou zelf: wie vindt het geen feest van herkenning als blijkt dat je niet de enige bent met een verschrikkelijke schoenenverslaving of een slechte smaak in mannen? Herkenbaarheid is een belangrijk ingrediënt voor een goede chicklit, vertelt Sandra: “Hoofdpersoon Iris is leuk, spontaan, altijd in voor iets nieuws, grappig, zoekende en helemaal into schoenen. Ik kan me hier tot op zekere hoogte wel in herkennen. Ikzelf heb ook behoorlijk wat schoenen in huis. Het duurste paar dat ik ooit kocht was zo’n €300,00! Maar echt verslaafd zal ik mezelf niet noemen.”
“Hmm.. verslaafd?! Zo verslaafd als Iris zou ik niet zeggen, maar elk seizoen wordt de schoenenkast wel uitgebreid met nieuwe exemplaren!” zo bekent Rashmi.

Op de vraag welk cijfer de VIP-readers het boek geven, zijn de meningen overwegend positief. De beoordelingen lopen uiteen van een magere 2 hartjes tot een “vanuit-de-grond-van-mijn-hart” 5 hartjes! Gemiddeld is Spetters & Schoenen goed voor een ruime 4 hartjes en dat is een prima score, vindt de redactie van Chicklit.nl.
Bregje: “Zie het als de ideale vakantie-chicklit. Niet te veel diepgang en nadenken, maar wel lekker meeslepend. Iris is een meid waar bijna iedereen zich in kan verplaatsen. Zeg nou zelf: we hebben bijna allemaal te veel schoenen! (4 hartjes)”
Ook Yvette vindt het boek 4 hartjes waard: “De schrijfstijl van Anita Verkerk is vlot en zorgt ervoor dat ik me snel in het verhaal kan vinden en het boek in no-time uitlas. Na het lezen blijf je eigenlijk met maar één gevoel achter, namelijk het willen verder lezen.”

Myrthe is slechts één van de dames, die volmondig reageert op de vraag of zij een vervolg zou willen lezen op Spetters & Schoenen: “Ik ben altijd gek op boeken die uit meerdere delen bestaan. Als ik eenmaal klaar ben met lezen, vind ik het jammer dat het boek uit is en hoop dan vaak op een vervolg.”
Irma: “Het lijkt mij heel leuk om een vervolg te lezen op Iris in Spetters & Schoenen. Maar dan wel met Iep en hoe het verder gaat met hun relatie; misschien gaan ze trouwen of samenwonen, krijgen ze kinderen (meisjes, uiteraard, met een passie voor schoenen). En hoe zij dan hun verzamelingen gaan samenvoegen in een nóg grotere kast, in de woonkamer, of verstopt in een gigantische inloopkast. Misschien dat Iris de baas wordt in het advocatenkantoor van die bitch Germaine, of nog leuker, ze wordt eigenaar van Shoes and Gadgets!”
Kortom: genoeg inspiratie voor Anita om in een eventueel vervolg op voort te borduren en hiermee is het oordeel van de Chicklit.nl Leesclub dan ook geveld!

Spetters & schoenen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (7 stemmen)
 • Omschrijving:

  Advocate Iris is helemaal verslaafd aan schoenen en haar hele flatje staat ermee vol. Minpuntje is wel, dat al haar lovers meestal luid gillend wegrennen als ze die puinhoop zien. Als Shoes and Gadgets de jaarlijkse uitverkoop heeft, schudt Iris haar aan-zware-anorexia-lijdende-spaarvarkentje nog eens extra leeg en vraagt een ochtend vrij. Jammer, maar daar wil haar bazige cheffin, alias The Bitch, helemaal niks over horen! Maar Iris wil nog maar één ding: die supertrendy knalgele stilettohakken uit de etalage, waar ze al weken van droomt!

Meer info
 • Extra Informatie:

  Het idee voor Spetters & Schoenen is in 2008 ontstaan, toen Chicklit.nl haar vijfjarig bestaan vierde. Onderdeel van de feestelijkheden was de start van het kettingverhaal "Spetters & Schoenen" op de Hyvespagina van Chicklit.nl, waar Anita Verkerk het eerste stukje voor schreef. Daarna hebben veel chicklitlezeressen hun bijdrage geleverd. Natuurlijk heeft Anita Verkerk haar eigen draai gegeven aan Spetters & Schoenen, maar bij het schrijven heeft ze zich laten inspireren door de bijdragen van de chicklitlezeressen. Alle meiden die hebben meegedaan worden in het boek vermeld.

Toegevoegd door:

MEMBER RECENSIES

 • De vergeten tuin

Nieuwste artikelen

 • Grey's Anatomy stopt binnenkort volgens Ellen Pompeo

 • Recensie: Lake | 4 hartjes

 • Komt er toch nog een Lucifer seizoen 7?

 • Eerste beelden Hocus Pocus 2 set onthuld

 • Virgin River seizoen 4 en 5 bevestigd

Gerelateerde artikelen

 • 100 wereldplekken

 • Ik moet je iets vertellen

 • That’s it

 • Het geheim van Chanel Nº 5

 • Supermom’s stijlgids

Zoek in artikelen