Manuscripta 2012: een terugblik

Afgelopen weekend was het zover: de zesde editie van Manuscripta, de jaarlijkse opening van het boekenseizoen. Het speelt zich allemaal af op het Westergasfabriekterrein in Amsterdam. Nederlandse uitgeverijen presenteren hun nieuwste titels, er zijn boekpresentaties, interviews met bekende en debuterende auteurs, signeersessies en previews van boekverfilmingen. Kortom, voor ieder wat wils. Het leuke is dat het niet alleen toegankelijk is voor de media, maar dat ook jij, als echte boekenliefhebber hier gewoon heen kunt gaan! Ook Chicklit.nl was er op zondag bij om te kijken wat het nieuwe boekenseizoen allemaal voor ons in petto heeft.

 
Als je aan komt lopen, wapperen de vrolijk gekleurde vlaggen van Manuscripta je al tegemoet. Het is mooi weer - gelukkig maar, want een deel van Manuscripta speelt zich namelijk buiten af - en naarmate de dag vordert stromen hordes boekenliefhebbers toe. Manuscripta heeft een vol programma. We laten ons vertellen dat Manuscripta 150 programmaonderdelen kent, dus er zijn altijd onderdelen tegelijkertijd bezig. Snik. Dat betekent keuzes maken en dat doet soms een beetje pijn.

Nieuwste titels
De uitgeverijen hebben een eigen stand in twee daarvoor gereserveerde hallen op het terrein. Je mag hier rond snuffelen en de nieuwste titels van de uitgeverijen bekijken. Veel uitgeverijen hebben iets leuks bedacht om hun nieuwe titels onder de aandacht te brengen. Zo had Nieuw Amsterdam dit jaar bijvoorbeeld hun allernieuwste boeken verstopt op het terrein (voor de eerlijke vinder) en werd er ter ere van De zoetheid van perziken van Joanne Harris ter plekke een perzikcocktail gemixt voor de liefhebbers. 

Chicklit schrijfwedstrijd
Op zaterdag 1 september vond de kick-off van de nieuwe Chicklit-Schrijfwedstrijd plaats op Manuscripta. Winnaressen van voorgaande jaren Astrid Harrewijn, Ilse Spall en Lisette Jonkman gaven een interview en vertelden over hun boeken en schrijftips. Daarna was er volop tijd om je boeken door de dames te laten signeren.


Een vol programma
Maar er was nog veel meer georganiseerd. Zo was er op zondag bijvoorbeeld een boeiend interview met auteur Carlos Ruiz Zafón over zijn nieuwe roman De gevangene van de hemel met daarna een erg druk bezochte signeersessie. Ook vertelde Arthur Japin in een optreden ­over zijn nieuwe boek Maar buiten is het feest en las hij er stukjes uit voor. En wat deed hij dat leuk! Maar ook voor debuterende auteurs is er ruimte in het programma vrijgehouden.
  
Rijkdom aan nieuwe verhalen
Manuscripta wil graag - zoals Eppo van Nispen tot Sevenaer (directeur stichting CPNB) schrijft in het voorwoord van het programmaboekje - de rijkdom laten zien van alles wat Nederland het komende jaar aan prachtige titels en verhalen te bieden heeft. Dit is ze zeker gelukt. Op een leuke manier worden alle nieuwe titels aan het publiek gepresenteerd. Als je van boeken houdt, moet je volgend jaar zeker eens een bezoekje aan Manuscripta brengen. 


Ben jij dit jaar op Manuscripta geweest? Wat waren jouw hoogtepunten?

Nieuwste artikelen

  • De moord op Sandringham Castle - S.J. Bennet

  • Hogerop - Helen Wan

  • Het geheim van Flora - Rachel Hore

  • Een vrouw rent over een berg - Yuko Tsushima

  • Iedereen telt mee - Kristin Roskifte

Gerelateerde artikelen

  • 9 manieren om het hart van een boekenliefhebber te breken

  • Must-see tv-series voor boekenliefhebbers

  • Boekenwurm problemen

  • Winnen: vrijkaarten voor Manuscripta!

  • Achter de schermen: september

Zoek in artikelen