• Home
 • Nieuws
 • Manuscripta 2013: een middagje cultuur snuiven

Manuscripta 2013: een middagje cultuur snuiven

Het is alweer september: de herfst breekt langzaam aan, de scholen zijn weer begonnen en het nieuwe boekenseizoen is gestart. Ieder jaar trappen we af met het literaire boekenfestival Manuscripta. Dit jaar niet in de Westergasfabriek maar op het terrein van de culturele Uitmarkt én met gratis toegang! Chicklit.nl reisde af naar Amsterdam voor een middagje ‘cultuur snuiven'…
 
Met lege handen naar huis
Het moet gezegd: Manuscripta was dit jaar anders dan anders. Niet alleen veranderde het festival van locatie, ook de opzet was anders dan we gewend zijn. Ik moet zelfs bekennen dat het eigenlijk best tegenviel. In plaats van talloze creatieve activiteiten, ontmoetingen met auteurs en leuke presentaties van nieuw te verschijnen boeken, was er dit jaar slechts een klein stukje (Museum)plein gereserveerd voor Manuscripta op het terrein van de Uitmarkt. Met slechts een grote en een kleine tent alwaar bekende en beginnende auteurs werden geïnterviewd en enkele magere bezigheden, zoals Het Boekenrad en Het Literaire Vluggertje, leek Manuscipta dit jaar behoorlijk te hebben ingeboet op entertainment. De beloofde boekenkraampjes bleken – na een kleine speurtocht – wat verder buiten het Manuscripta-terrein te liggen. Waar we ons normaal tegoed konden doen aan nieuwe boeken en leuke giveaways, troffen we nu alleen een saaie boekenbraderie met goedkope en oude boeken. Niets mis mee, maar totaal niet wat we verwacht hadden. Voor het eerst gingen we zelfs met lege handen naar huis…


Frisse start met Yoga
De entertainment was dit jaar wat minder verrijkend, maar des te meer werd er aandacht gegeven aan podiuminterviews met auteurs. In het OBA Theater van ’t Woord (de kleine tent) werden bijvoorbeeld Johan Noorloos en Rosalinda Weel geïnterviewd over hun nieuwe boeken. Rosalinda Weel heeft zojuist het boek Yoga 4teens uitgebracht: een boek waarin ze jongeren laat kennismaken met yoga. Ze bewijst hiermee dat yoga helemaal niet mysterieus en zweverig is en dat je echt niet lenig hoeft te zijn om het te kunnen. Rosalinda geeft workshops in haar eigen droomstudio, maar met haar boek hoopt ze een grotere groep jongeren te helpen zichzelf te ontdekken.
 
Lekker eten
Na de yogasessie, kwam ook lekker eten aan bod. Claartje Lindhout en Karin Luiten vertellen met passie over hun kookboeken. Want lekker eten: dat hoor je élke dag te doen!
In Koken met Karin - Zónder pakjes en zakjes laat Karin zien dat je die pakjes en zakjes uit de supermarkt écht niet nodig hebt om snel en goedkoop een maaltijd te bereiden. Verse kruiden: dat is volgens de dames hét geheim van lekker eten! Claartje Lindhout pakt ons tot slot helemaal in met een zoete traktatie van aardbeien en vanille: de Hollandse hangop.
 
Man vs. Vrouw
Tot slot woonden we een optreden van Saskia Noort, Jan Heemskerk (Jan & Saskia over seks en liefde) en Naima El Bezaz (Méér vinexvrouwen en In dienst bij de duivel) bij in de Schrijversparade (de grote tent). Een ietwat stroef doch provocerend gesprek over de strijd tussen de seksen.
 
Manuscripta was dit jaar 180 graden anders dan wat we de afgelopen jaren voorgeschoteld kregen en daarom vertrokken we aan het einde van de middag met een ietwat zurige nasmaak weer huiswaarts. Hopelijk is het volgend jaar weer als vanouds. 
 
Wat vond jij van Manuscripta in haar nieuwe jasje? 

Nieuwste artikelen

 • Ollie de Viking - Adam Stower

 • Hart te huur – Diverse auteurs

 • Het Park – Magnus Weightman

 • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

 • Sensation Island - Thysia Huisman

Gerelateerde artikelen

 • Moederdag: boeken top-5

 • Top 10 BBQ boeken

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

 • Winnen: Moederdag boekenpakket

Zoek in artikelen