Alle grote boekenwinnaars uit 2017

Wat was 2017 een geweldig jaar met heel veel mooie nieuwe boeken. Van alle boeken die uit zijn gekomen hebben er een aantal de meest prestigieuze prijzen gewonnen. Onder andere Chicklit.nl, NS, Eci en Goodreads hebben, met behulp van het publiek, de beste uitgekozen. En we kunnen zeggen: dit zijn echte aanraders! Kijk snel wie de grote boekenwinnaars van 2017 waren!

Chicklit.nl: Boek van het Jaar

Slapende reuzen - Sylvain Neuvel

Rose Franklin rijdt haar nieuwe fiets in een gat in de grond. Ze wordt wakker in een vierkante kamer met lichtgevende muren. De brandweermannen die haar redden zien nog iets vreemders: Rose ligt in de palm van een reusachtige metalen hand. Zeventien jaar later is Rose natuurkundige en is het mysterie van de metalen hand nog steeds niet opgelost. Daarnaast houdt het leger de vondst geheim. Rose komt als onderzoekster weer in aanraking met de reusachtige hand. Haar ontdekkingen zullen de wereld op zijn kop zetten en de betekenis van de mensheid blootleggen. Zal Rose het mysterie kunnen ontrafelen en wat is de prijs die ze daarvoor moet betalen?

De Chicklit.nl jury vond Slapende Reuzen van Sylvain Neuvel erg origineel, met sterke plottwists en een duwtje in de rug om na te denken over deze wereld. Nog een plusplunt was dat Neuvel veel onderzoek heeft gedaan naar het onderwerp, wat het verhaal erg realistisch maakt. Lees hier meer over de verkiezing.

Chicklit.nl: Young Adult van het Jaar

Vrouwe middernacht, de duistere machten - Cassandra Clare

Vijf jaar na de tragedie in Stad van Hemelse Vlammen is Emma Carstairs geen rouwend meisje meer, maar een jonge vrouw die vastberaden is te ontdekken wie haar ouders heeft vermoord. Samen met Julian Blackthorn, haar parabatai, onderzoekt ze in de straten van L.A. een demonisch complot. Eindelijk kan Emma antwoorden vinden en wraak nemen. Wie heeft haar ouders vermoord? En waarom verbiedt de wet van schaduwjagers liefde tussen parabatai?

De Chicklit.nl jury vond Vrouwe middernacht ook erg origineel. Meerdere genres komen voor in het boek en de personages komen steeds meer tot ontwikkeling. Met haar fijne schrijfstijl ontroert ze de lezer. Lees hier meer over de verkiezing.

NS Publieksprijs: Boek van het Jaar 2017

De wereld volgens Gijp – Michel van Egmond

In het voorjaar van 2016 gebeurde er iets verschrikkelijks in het leven van Rene van der Gijp.
Bestseller-auteur Michel van Egmond bleef bij hem in deze moeilijke periode en schreef daar een boek over. “Het resultaat is het langverwachte en indringende vervolg op GIJP, het megasucces uit 2012. De Wereld volgens Gijp is een boek om te lachen en te huilen tegelijk en laat de lezer kennis maken met het oude en het nieuwe leven van het media-fenomeen, in een hartveroverend en bij vlagen excentriek relaas over de dood, over de liefde tussen vader en zoon, over humor als er eigenlijk niets te lachen valt, over verlies en schuldgevoel, maar bovenal over de kracht van voetbal als bron van troost.”

De Kernjury van de NS Publieksprijs bestaat uit 275 leden die samen een afspiegeling vormen van het Nederlandse lezerspubliek. Hiervan stemde het grootste deel op De wereld volgens Gijp.

Eci literatuurprijs & Eci Lezersprijs 2017

De mensengenezer – Koen Peeters

Remi is voorbestemd om zijn vader als boer op te volgen, maar hoort dromen en stemmen in zijn hoofd. Zijn oom fluistert hem vreemde, hevig beroerende verhalen in over de oorlog, over een geest en over een zwarte soldaat. Als Remi besluit zijn roeping te volgen en in te treden in een strenge kloosterorde, snapt niemand waarom. In het klooster wordt zijn persoonlijkheid geaccepteerd, hij mediteert en studeert en vervreemdt steeds meer van zijn familie. Alleen de daimon in hem blijft. Als een leraar hem vertelt over Congo, voelt Remi een enorme hunkering daarnaartoe.

"Als de braambessen rijp waren zaten die vol zwart bloed, geloofde ik. Alleen al door die zwarte gedachte durfde ik geen braambessen meer te eten. Als het hard waaide over de velden, altijd vanuit het westen, dan dacht ik ook aan de geest."

Juryvoorzitter Thom de Graaf zei dat De mensengenezer is gekozen omdat het een helder geschreven boek is dat het anekdotische overstijgt. 


Good Reads Choice Awards

Fictie: Little Fires Everywhere – Celeste Ng

Mystery en Thriller: Into the Water – Paula Hawkins

Historische Fictie: Before We Were Yours – Lisa Wingate

Fantasy: Fantastic Beasts and Where To Find Them, The Official Screenplay – J.K. Rowling

Roman: Without Merit – Colleen Hoover

Sci-Fi: Artemis – Andy Weir

Horror: Sleeping Beauties - Stephen & Owen King

Humor: Talking as fast as I can - Lauren Graham

Non-fictie: How to be a Bawse – Lilly Singh

Biografisch: What Happened Hillary Rodham Clinton

Historisch en Biografisch: The Radium Girls – Kate Moore

Science en Technologisch: Astropysics for People in a Hurry - Neil deGrasse Tyson

Kitchen: The Pioneer Woman Cooks: Come and Get It! Simple, Scrumptious Recipes for Crazy Busy Lives – Ree Drummond

Grafische novels en stripboeken: Big Mushy Happy Lump – Sarah Andersen

Poëzie: The sun and her flowers – Rupi Kaur

Debuut Goodreads Auteur: The hate u give – Angie Thomas

Young Adult Fictie: The hate u give – Angie Thomas

Young Adult Fantasy: A Court of Wings and Ruin – Sarah J. Maas

Tieners en kinderen: Magnus Chase and the Gods of Asgard - Rick Riordan

Fotoboeken: We’re all wonders – R.J. Palacio

Goodreads

The Man Booker Prize 2017

Lincoln in the Bardo - George Saunders

Februari 1862. Twee dagen na zijn dood, wordt de elfjarige Willie Lincoln bijgezet op een begraafplaats in Washington. Zijn rouwende vader, Abraham Lincoln, bezoekt de marmeren crypte diezelfde nacht. Hij wil nog een laatste keer bij zijn zoon zijn. Op de begraafplaats zwerven ook geesten rond, mensen van alle standen, die nog geen afscheid kunnen nemen.  Lincolns bezoek veroorzaakt grote opwinding. Misschien biedt hij een weg terug naar het leven?

Juryvoorzitter Lola Young zegt het volgende over Lincoln in the Bardo: "Het is een buitengewoon en uniek boek, en ik werd helemaal in het verhaal gezogen. Het was wel even wennen aan de layout, maar dat droeg juist bij aan zijn uniekheid."

Pulitzer Prize

De ondergrondse spoorweg - Colson Whitehead

Cora is slavin op een katoenplantage in Georgia. Net toen ze dacht dat haar verschrikkelijke leven niet erger kon worden liet de eigenaar van de plantage zijn oog op haar vallen. Ze besluit om te vluchten. Met de hulp van de Ondergrondse Spoorweg, een netwerk van antislavernijactivisten, reist ze door de zuidelijke staten van Amerika naar het vrije Noorden, achternagezeten door de slavenpatrouille.

The World Fantasy Awards

Best novel: The Sudden Appearance of Hope - Claire North

Best long fiction: The Dream-Quest of Vellitt Boe - Kij Johnson

Best short fiction: Das Steingeschöpf - G.V. Anderson

Best anthology: Dreaming in the Dark edited - Jack Dann

Best collection: A Natural History of Hell - Jeffrey Ford

Best artist: Jeffrey Alan Love

Special award, professional: Michael Levy en Farah Mendlesohn voor Children’s Fantasy Literature: An Introduction

Special award, non professional: Neile Graham, for fostering excellence in the genre through her role as Workshop Director, Clarion West

World Fantasy Awards

Kinderboeken Awards

Gouden Griffel

Naar het noorden - Koos Meinderts

Het is oorlog, het is winter en er is hongersnood in de grote steden. Jaap, Nel en Kleine Kees vertrekken per binnenschip met een grote groep naar het platteland in het noorden waar nog wel voldoende voedsel is. Jaap wordt gescheiden van zijn zus en broertje en ondergebracht bij een kinderloos echtpaar. Hij moet letterlijk van zich afslaan om een plek voor zichzelf te krijgen. Ondertussen gaat de oorlog gewoon door en vraagt hij zich af of zijn ouders wel in leven zijn, en wanneer hij ze dan weer zou zien. En hoe is het met zijn zus en broertje?

De jury vond dat Koos Meinderts een goede historische weergave gaf van de oorlog, maar nog wel begrijpelijk en leuk om te lezen voor kinderen.

Zilveren Griffels

Er zijn vier Zilveren Griffels uitgereikt in 2017: 

Siens hemel van Bibi Dumon Tak

Kinderen met een ster van Martine Letterie en Rick de Haas

Alaska van Anna Wolz

T. Rex Trix in Naturalis van Daan Remmerts de Vries

Zilveren Griffels

Prijs van de Jonge Jury 2017

Schuld - Mel Wallis de Vries

Kort na elkaar plegen enkele leerlingen zelfmoord waar geen verband tussen lijkt te zijn. Maar dan krijgt de 16-jarige Tess een brief die alles verandert: JIJ BENT DE VOLGENDE... Wanneer Tess alles probeert te ontrafelen, doet ze een schokkende ontdekking. Ze vreest voor haar eigen leven. Maar niemand gelooft haar.

Dertienduizend jongeren brachten hun stem uit, en daarmee won Mel Wallis de Vries voor de vierde keer op rij de Prijs van de Jonge Jury.

Hugo Awards

Best Novel: The Obelisk Gate - N. K. Jemisin

Best Novella: Every Heart a Doorway - Seanan McGuire 

Best Novelette: The Tomato Thief - Ursula Vernon

Best Short Story: Seasons of Glass and Iron - Amal El-Mohtar

Best Related Work: Words Are My Matter: Writings About Life and Books, 2000-2016 - Ursula K. Le Guin 

Best Graphic Story: Monstress, Volume 1: Awakening - Marjorie Liu, Sana Takeda

The John W. Campbell Award for Best New Writer: Ada Palmer 

Hugo Award

Welk boek vind jij het best?

Bron: NS, Eci, Goodreads

Lees ook: De Boekenweek 2018

Nieuwste artikelen

  • Zij die achterbleef – Jean Kwok

  • Professor Prank - Jozua Douglas

  • De scheepsdochter - Anne Jacobs

  • Dodelijke wraak - Robert Bryndza

  • IJsbreker - Kristina Ohlsson

Gerelateerde artikelen

  • De winnaar van het Chicklit.nl boek van het jaar 2017

  • De 10 musicalfilms die een Oscar voor beste film hebben gewonnen

  • Deze films en series zijn vanaf april te zien op Netflix

  • Deze films en series zijn vanaf maart te zien op Netflix

  • 15 boeken die je nog snel moet lezen voor de verfilming volgend jaar

Zoek in artikelen