• Home
  • Nieuws
  • Dit is de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2023!

Dit is de winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2023!

De winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2023 is bekend! Elk jaar wordt de Libris Literatuur Prijs uitgereikt. Dit is een onderscheiding voor de schrijver of schrijfster van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar. Lees snel verder om erachter te komen wie de Libris Literatuur Prijs 2023 heeft gewonnen!

Schrijfster Anjet Daanje heeft de Libris Literatuur Prijs 2023 gewonnen! De jury koos unaniem voor haar roman, Het lied van ooievaar en dromedaris. Anjet Daanje liet zich voor haar roman inspireren door het leven en werk van de negentiende-eeuwse schrijfster Emily Brontë, waar Daanje de prijs ook aan heeft opgedragen. "Als zij Wuthering Heights niet had geschreven, dan had ik mijn roman niet geschreven," zei Anjet Daanje toen ze de prijs in ontvangst nam. 

Het lied van ooievaar en dromedaris
Eliza May Drayden is al dood als de roman in het jaar 1847 in het Yorkshire dorpje Bridge Fowling begint. Ieder volgend hoofdstuk schuift ten opzichte van het voorgaande een stukje op in de tijd, totdat het verhaal in het elfde hoofdstuk in onze huidige tijd is aangeland. De roman vertelt dan ook niet over Eliza May Draydens leven, maar over haar roerige leven na de dood. De lezer leert Eliza May kennen via de levens van anderen, en via biografieën en verhandelingen over haar, want zij was de schrijfster van een uitzonderlijke roman, die tijdens haar leven werd verguisd, maar die in de loop van 170 jaar door steeds meer lezers als een meesterwerk wordt gezien. Over haar leven is bitter weinig bekend, de omstandigheden waaronder ze stierf zijn een mysterie, en naast haar roman is de enige tekst die ze heeft nagelaten een aantekenboekje met daarin geheimzinnige tekeningen, gedichten en tabellen. 

Bron: Libris

Jury
In het juryrapport omschreef de jury het boek als: "Een fascinerende literaire zoektocht die de lezer meevoert van het 19-eeuwse Yorkshire, via de Eerste Wereldoorlog in Picardië en dan weer terug naar Engeland om ten slotte te eindigen in het 21e-eeuwse Groningen." In het najaar van 2022 won Daanje de Boekenbon Literatuurprijs voor haar roman.

Libris Literatuur Prijs
De winnaar werd bekendgemaakt in cultuurhuis Felix Meritis in Amsterdam. Hoogleraar Beatrice de Graaf is de voorzitter van de jury en maakte de winnaar bekend. Gunay Uslu, staatssecretaris van Cultuur en Media, gaf de cheque van 50.000 euro aan Anjet Daanje. In 2022 won Mariken Heitman de Libris Literatuur Prijs 2022 met haar boek Wormmaan

Nieuwste artikelen

  • Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen - Maranke Rinck

  • Hoe verjaag je een monster? - Jana Bauer

  • Toestanden - Tsitsi Dangarembga

  • Split Second - Caja Cazemier

  • Vermoorde onschuld - Angela Marsons

Gerelateerde artikelen

  • Leef een beetje! - Howard Jacobson

  • Carpati - Irina Georgescu

  • Duizend manen - Sebastian Barry

Zoek in artikelen