• onze waardering

Thuis - Mark Janssen RECENSIE

Recensie: Thuis – Mark Janssen

Het prentenboek Thuis is geïllustreerd door Mark Janssen. Hij heeft een zeer ruime ervaring als kinder- en prentenboekenschrijver en illustrator, hij heeft meegewerkt aan al meer dan 450 boeken. Zo heeft hij onder andere de boeken Niets gebeurd, Eén eenhoorn alsjeblieft en Dino’s bestaan niet geschreven. Hij heeft al meerdere prijzen gewonnen met zijn boeken. In 2018 is het boek Eiland verschenen en dit is, net als Thuis, een woordeloos prentenboek.

Op de achterkant van Thuis is te lezen dat ruimtewezen Moon per ongeluk op de aarde landt. Ava vindt hem en gaat hem samen met Wolfie rondleiden op hun planeet. Zij hebben in de gaten dat Moon het wel naar zijn zin heeft, maar hij vertrekt dan toch ineens. Ava vindt dit erg verdrietig en gaat naar hem op zoek. Want waar kan hij zijn? Deze informatie moet je echt van de achterkant hebben want in het boek staat er geen tekst. Je hebt alleen de illustraties die je het verhaal vertellen.

Doordat het prentenboek Thuis geen tekst bevat kan je er zelf je eigen verhaal van maken. De illustraties laten zien wat er allemaal gebeurt maar je kunt je eigen fantasie er ook helemaal op los laten gaan. Het leuke van dit prentenboek is dat je er iedere keer ook weer een iets ander verhaal bij kan maken. Je kunt ook aan kinderen vragen wat er allemaal gebeurt en dan kijken wat zij zien gebeuren en waar zij mee komen. Dit kan per kind en leeftijdscategorie ook weer verschillen. Zelf zie je hierdoor wellicht dingen die je in eerste instantie ook niet waren opgevallen. Deze vrijheid van een verhaal maken en de variatie die je hierin kan toepassen zijn erg leuk.

De illustraties in het prentenboek Thuis zijn enorm kleurrijk, maar het is af en toe op een pagina ook wat donker waardoor er een beetje een buitenaardse sfeer wordt neergezet. Dit past goed bij het verloop van het ‘verhaal’. Je kunt aan de tekeningen goed zien wat er gebeurt. Zo is te zien dat Ava het ruimtewezen Moon meeneemt en een rondleiding geeft op de planeet, dit wordt heel erg mooi weergegeven door Ava die de hand van Moon vast heeft en hem meetrekt. Verder zijn er veel dieren getekend die zij onderweg tegenkomen, deze zijn niet allemaal direct getekend zoals ze zijn maar door de vormen zijn ze wel herkenbaar voor kinderen.

Het is even wennen om een prentenboek te ‘lezen’ zonder tekst. Door de illustraties van Mark Janssen kan je goed je eigen verhaal vormen en kan elke keer het verhaal weer anders zijn. Dit is een leuke manier van het lezen van een prentenboek. Het is sterk dat je door de illustraties wel precies ziet wat er gebeurt met de hoofdpersonen.  

Recensie: Thuis – Mark Janssen

 

Thuis

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  In een woordeloos verhaal dat de kracht en schoonheid van Eiland evenaart, vertelt Mark Janssen het verhaal van Moon – een ruimtewezen dat de aarde bezoekt. Een meisje dat hem ziet landen, leidt hem rond door haar thuis: de aarde.

  Mark Janssen laat de aarde schitteren in kleur en vorm, beweging en avontuur. Het is dan ook niet zo vreemd dat Moon, nadat hij weer vertrokken is naar zijn eigen planeet… terugkeert. Met zijn beste vriend. Om te blijven.

   

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • Tom Clancy Kettingreactie - Mike Maden

 • Little Gift: leuke cadeautjes die je happy maken

 • De Chicklit.nl Leesclub over Bootcamp: Strak pakje

Zoek in artikelen