• onze waardering

Italopop - Vanja van der Leeden RECENSIE

Recensie Italopop – Vanja van der Leeden

Het kookboek Italopop is geschreven door Vanja van der Leeden. Vanja is culinair schrijfster, foodstylist en voormalig kok. Zij heeft eerder het kookboek Indorock uitgebracht waarmee zij het Gouden Kookboek won. Haar man Remko Kraaijeveld heeft voor dit kookboek, Italopop, de fotografie verzorgd. Op de omslag staat onder de titel geschreven: Swingend Italiaans. Swingen laat Vanja Italië zeker doen met dit kookboek. Iedereen kent de Italiaanse keuken wel van zijn pasta’s en pizza’s. In Italopop vind je deze ook maar dan allen op toch een hele andere manier. Italopop geeft je 145 verrassende en vernieuwende recepten, zo vind je een gefrituurde pizza en een koffie-dadelgranita met kardemon. Het kookboek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken zoals verdure, carne, pesce, pizza, dolci en gelato e granita. Veel verschillende hoofdstukken dus.

Bij het zien van de gerechten krijg je direct zin om naar Italië te gaan en een heerlijke pasta of pizza op een terrasje te eten, dit kookboek zorgt er voor dat je dit ook thuis kan maken en op een voor jou fijne plek in huis kan opeten. Bij de recepten wordt aangegeven met welke andere recepten je het gerecht van combineren of welke onderdelen je kan vervangen. Zo kan je bij een mozzarella tosti chimichurri maken maar je kan deze ook vervangen door pikante pesto of salsa verde. Op deze manier kan je met een andere toevoeging op het basisrecept steeds weer een ander gerecht maken. Je kunt er ook voor kiezen om de pasta zelf te maken of in de winkel te kopen. Achterin het boek staan vele basisrecepten waar je onder andere zelf pasta’s mee kunt maken. Daarnaast is er achterin een hoofdstuk met websites en adressen waar je de moeilijker te verkrijgen producten zou kunnen vinden, maar ook waar je heerlijke wijnen, kaasjes, pasta’s, bloemsoorten of het beste ijs en chocolade kunt kopen. Het zijn winkels en restaurants in Nederland maar ook in Italië. Daarna volgt nog een register met alle producten, de bereidingstijd staat duidelijk aangegeven. Bij elk recept staat ook een verhaaltje, hierin staat meer informatie over de producten, de smaken of hoe Vanja het gerecht heeft leren kennen of maken. Er is in dit kookboek werkelijk overal aan gedacht.

Je vindt veel foto’s in Italopop, niet alleen van de gerechten en de bereiding maar ook van Italië, de mooie plaatsen en de plaatselijke bevolking. De fotografie voor het kookboek is gedaan door Remko Kraaijeveld, de man van Vanja. Het zijn allen hele persoonlijke foto’s en laten zien waarom zij zo van Italië en het eten houden, het is altijd weer een verrassing  wat je op de volgende bladzijde gaat tegenkomen.

Wat leuk is aan het kookboek is dat je kleinere gerechten vindt maar ook voor hele maaltijd, maar je kunt ook heel erg goed een kleiner gerecht combineren met een groter gerecht of juist meerdere kleinere gerechten maken. De opties zijn echt eindeloos, het is een kookboek waar je alle kanten mee op kunt.

Tomino con porri e bagnet verd – gebakken kaasje met zachte prei en salsa verde met preigroen

Het is echt een moeilijke keus om een gerecht te kiezen, er staat zoveel lekkers in het kookboek. Het is uiteindelijk dit recept geworden, maar er zullen nog vele gerechten volgen uit dit kookboek. Dit gerecht was achteraf gezien gemakkelijker om te maken dan vooraf gedacht. Het koken van de prei, het maken van de salsa verde zijn leuke klusjes. Het bakken van de kaas was iets moeilijker omdat deze helemaal uit liep. Het was even een goede stand vinden waarop de kaas warm werd maar niet direct helemaal uit liep. Het was een ander kaasje dan in het gerecht aangegeven. Het kaasje tomino kon ik niet vinden in de winkels, er staat als tip bij om dan camembert te gebruiken. Er staat ook bij dat wanneer je tomino eenmaal geprobeerd hebt je geen leven zonder meer kan voorstellen. In het verhaaltje staat ook om net zo lang te zeuren bij de plaatselijke kaasboer dat hij tomino in gaat kopen. Ik ben wel heel erg nieuwsgierig geworden naar dit kaasje en wil het gerecht ook zeker nog eens gaan proberen met tomino. Als ik in de buurt ben van één van de winkels die achterin het boek staan beschreven ga ik deze zeker meenemen en het gerecht nog eens hiermee proberen. De camembert was namelijk vrij heftig en aanwezig bij de zachte smaak van de prei en de salsa verde. De salsa verde is een heerlijk zachte saus waar alle smaken inzitten, de volgende keer ga ik er wel iets minder wittewijnazijn indoen want hij was nu iets aan de zure kant. De radijsjes om te garneren is weer een pittige en knapperige tegenhanger tegen de zachte texturen van de kaas en prei. Het is een leuke mix van smaken en texturen waarbij alles in balans is.

Peperoni con bagna cauda e barrata – geroosterde paprika met bagna cauda en burrata

Na lang wikken en wegen is het dit gerecht geworden. Het roosteren van de paprika’s nam iets meer tijd in beslag. De paprika’s worden overgoten met bagna cauda, dit is bijzonder soort sausje. Het is ansjovis met knoflook waar voor het serveren boter en citroen doorheen gaat. Dit is net als de salsa verde in het vorige gerecht weer een mooie balans van smaken. Het zoute gaat goed in combinatie met het zoete van de geroosterde paprika. Je moet wel oppassen dat je niet teveel gebruikt anders gaat het iets overheersen. Hier is de balans ook weer erg belangrijk. In de bereidingswijze staat ook aangegeven dat je niet teveel citroensap moet toevoegen, dit moet inderdaad goed gedoseerd gebeuren anders wordt het te zuur. Met een klein beetje citroensap en de citroenrasp geeft het de bagna cauda een mooi klein zuurtje.

Het kookboek Italopop van Vanja van der Leeden krijgt vier hartjes. De variatie aan recepten en het verschil in moeilijkheid zorgt ervoor dat het voor een hele grote groep mensen een erg leuk kookboek is. Als je van Italië en het Italiaanse eten houdt, is dit zeker een kookboek dat je in je kast moet hebben. Je vindt traditionele recepten met een lekkere twist die goed thuis te maken zijn. Voorlopig kan je elke dag wel iets uit dit kookboek koken want het zijn heel veel recepten die ook nog eens erg goed smaken.  

Recensie Italopop – Vanja van der Leeden

 

Italopop

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Van buffelmozzarella eten langs de snelweg naar Caserta tot op everzwijnen en paddenstoelen jagen met de jetset van Florence, het zijn belevenissen die Vanja en haar kookstijl voor altijd hebben beïnvloed. Italopop is een mix van haar jaren in Italië én haar jarenlange ervaring als kok.

  Samen met haar man en prijswinnend fotograaf Remko Kraaijeveld heeft Vanja de afgelopen jaren door Italië gereisd en kookte ze met chefs, ijsmakers en pizzabakkers die een frisse blik werpen op traditionele gerechten. Chefs die net als zij de ambitie hebben om de Italiaanse keuken alive, maar vooral kicking te houden. Het resultaat is een boek waar de levenslust en liefde voor Italië van afdruipt.

  Met smakelijke verhalen en verrassend Italiaans comfortfood: van gnocchi met boerenkool tot gevulde Sardijnse pasta, van Siciliaanse caponata met Indische knipoog en Romeinse next level carbonara tot drinkbare chocoladeporno uit Piemonte. De gerechten zijn geraffineerd trattoria-eten; kwalitatief, maar simpel. De Italiaanse keuken is immers een cucina popolare – een volkskeuken die voor iedereen toegankelijk is.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Alles wat beweegt - Susan Smit

 • De terugkeer - Tina van Dijk

 • Het Wilde Eiland 2: Vuurlicht - Karen Swan

 • Ze kwamen ons halen - Martine Letterie

 • 12 Nederlandse YA auteurs om te volgen

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: PS4 spel Mass Effect: Andromeda | 4 hartjes

 • Lola wordt beroemd

 • Recensie: 51 Wordwide Games | 4 hartjes

Zoek in artikelen