Lotte Hagen vertelt over haar schrijverscarriere

We zijn best een beetje trots op onze Lotte. In 2010 won zij de columnisten-wedstrijd van Chicklit.nl en sindsdien schrijft ze elke maand de meest hilarische columns in haar eigen rubriek: Lotte schrijft…

 
Kort na de uitslag werd Lotte benaderd door uitgeverij Pimento om een heus boek te gaan schrijven en daar zei Lotte natuurlijk geen nee tegen! Nu is Lotte naast columniste dus ook een échte schrijfster met Lekker belangrijk! als resultaat! En dat is nog niet alles… Want haar columns op Chicklit.nl – aangevuld met nieuw materiaal – zijn nu ook gebundeld in een zomerse bundel, Twee parapluutjes en een schijfje citroen. Deze bundel bevat de grappigste, opvallendste en gekste columns van Lotte. Heerlijk leesvoer voor op het strand, onderweg of thuis op de bank tijdens regenachtige zomerdagen.

Lotte stuitert nu al 24 jaar rond op deze aardbol en daar woont ze nu precies twee van in Amsterdam. Samen met twee vrienden bewoont Lotte het kleinste appartementje met het grootste balkon in de hele stad. Het huis is scheef, ruikt altijd naar brood (ze woont boven een bakkerij) en er komt zeker 10x per dag een gillende ambulance voorbij, maar het is er knus en ze krijgt elke dag gratis verse croissantjes. Lotte zit graag urenlang aan haar laptop gekluisterd in een cafeetje; om te schrijven en cappuccino’s te drinken.

Als Lotte zichzelf in 5 woorden zou moeten omschrijven, dan zou ze zeggen: “Lichtelijk sarcastisch, af en toe een wat op hol geslagen fantasie, ongedisciplineerd, vrolijk en colaverslaafd.” Dat zijn meer dan 5 woorden, maar dat negeert Lotte gewoon.

Een eigen boek
Lotte is pas 24 jaar oud en ze heeft al een column op Chicklit.nl én een eigen boek! De droom van iedere jonge schrijfster-in-spé. Hoe ze dat voor elkaar heeft gekregen? “Een flinke dosis geluk, denk ik. Ik heb het altijd al leuk gevonden om te schrijven, maar ik had nooit eerder écht actie ondernomen. Toen ik columnist werd ging het eigenlijk vanzelf. Uitgeverij Pimento had mijn columns gelezen en vroeg mij of ik een keertje langs wilde komen voor een gesprek. Toen ik na dat gesprek weer buiten stond, mocht ik ineens een boek gaan schrijven. Heel bizar (maar ook ontzettend cool)!”, aldus Lotte.

Haar échte debuut
Toen Lotte hoorde dat ze een heus boek mocht gaan schrijven, dacht ze eerst dat het een grap was. Ze droomde altijd al van het schrijven een boek. Maar die droom is al veel eerder werkelijkheid geworden. Toen Lotte zes jaar oud was schreef ze een vervolg op haar lievelingsboek Grote Pien en kleine Pien van Wim Hofman. Ze heeft dat uitgegeven in eigen beheer (een oplage van maar liefst twee stuks, want haar vader had per ongeluk twee keer op het ‘print’-knopje gedrukt, in plaats van maar één keer). Ze maakte er haar eigen tekeningen bij en heeft toen de hele boel aan elkaar geniet. Haar lezers (haar vader en haar moeder) waren laaiend enthousiast! Benieuwd naar het boek? Het heet Grote Pien en kleine Pien op de boerderij (ISBN-nummer 123456789).

Inspiratie uit de trein/bus/metro/fietstaxi/veerpont
Nu Lotte elke maand een column af moet hebben, heeft ze veel inspiratie nodig. Op de vraag waar ze die vandaan haalt, antwoordde ze: “Uit de ogenschijnlijk gewone dingen om me heen. Vroeger zat ik vaak muziek te luisteren in de trein/bus/metro/fietstaxi/veerpont, maar dat doe ik tegenwoordig veel minder. Ik luister beter naar de dingen die mensen tegen elkaar zeggen (je weet niet wat je hoort!) en ik ben ook veel gevoeliger voor details. Een kleine gebeurtenis die me eerder nooit opgevallen zou zijn, kan nu soms een aanleiding zijn voor een complete column. Ik let ook beter op mijn eigen vreemde trekjes. Ik betrap mezelf vaker op dingen die onbewust vaak doe of zeg, en dat schrijf ik dan op.”

Tips voor schrijfsters in de dop
Wil jij net als Lotte een boek schrijven, maar weet je niet hoe? “Gewoon beginnen”, zegt Lotte, “En zorg ervoor dat je in een omgeving zit waar je niet teveel wordt afgeleid, maar ga ook weer niet in een inspiratieloze kamer zitten met alleen vier grijze muren en een stoel. Wees niet te streng voor jezelf en wees gewoon lekker trots op alles wat je schrijft En het allerbelangrijkste: wis nooit grote stukken van je tekst in een moment van frustratie, want daar krijg je namelijk spijt van. Echt.”
Als je denkt dat Lotte haar doel nu bereikt heeft, heb je het mis! Lotte wil namelijk nog minimaal honderd boeken op haar naam en de Nobelprijs voor literatuur winnen. Maar voorlopig vindt ze het gewoon leuk om verhalen en columns te schrijven die dichtbij haar staan. Niet te ingewikkeld of te zwaar, maar wel een beetje maf. 

Bekijk ook dit supergrappige filmpje van Lotte:

Twee parapluutjes en een schijfje citroen

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (7 stemmen)
 • Omschrijving:

  Om halfzeven ’s ochtends stormt mijn vader mijn slaapkamer binnen. Zijn blik is vastberaden, en ik weet: er is een streeftijd. Om acht uur moeten we met zijn allen in de auto zitten, klaar voor onze vakantie. Bepakt, bezakt en compleet met vier boterhammen, een roggebroodje, een banaan en een flesje water. Want onderweg wordt niets gekocht.

  Sinds oktober 2010 heeft Lotte Hagen een column op Chicklit.nl. Op hilarische wijze schrijft ze over het leven van alledag: over oma’s die niets van technologie snappen, hulpsinterklazen, gezonde en ongezonde dingen, kletskousen in de bioscoop, prinsessendromen, niezende babykameeltjes en hebberige Nederlanders die hysterisch worden zodra ze het woord ‘gratis’ horen. Deze bundel bevat de grappigste, opvallendste en gekste columns van Lotte. Heerlijk leesvoer voor op het strand, onderweg of thuis op de bank tijdens regenachtige zomerdagen.

Meer info
 • Extra Informatie:

  - Lotte Hagen is columnist van Chicklit.nl en schrijft elke maand een nieuwe column voor haar rubriek Lotte Schrijft... 
  - Bekijk ook dit super grappige filmpje van Lotte:

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Haar kant van de weg - Ella Marjon

 • Toen ze verdween - Carla Kovach

 • Lessen in chemie - Bonnie Garmus

 • De 10 grootste bibliotheken ter wereld

 • 8 herkenbare situaties wanneer jij en je BFF allebei van boeken houden

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Doe mee aan de schrijfwedstrijd van Mijnchicklit.nl!

 • Snelwegstress (of: snel weg, stress)

 • Zoektocht naar columniste: de shortlist

 • Zo lang duurde het om 's werelds beroemdste boeken te schrijven

Zoek in artikelen