In gesprek met Tracey Garvis Graves

Tracey Garvis Graves debuteerde onlangs met haar boek Gestrand. Een prachtig geschreven romantisch verhaal over twee personen die op een onbewoond eiland gestrand zijn en er alles aan doen om in de wildernis te overleven en naar huis terug te keren. Het is een verhaal over liefde dat nooit had mogen bloeien. Chicklit.nl ging in gesprek met Tracey over dit bijzondere boek. 


Chicklit.nl: Kun je wat over jezelf vertellen? Heb je altijd al willen schrijven als klein kind?
Tracey Garvis Graves: Ik heb altijd met plezier boeken gelezen en je zag mij vaak ergens opgekruld met een boek. In de schoolbibliotheek was ik ook vaak te vinden, op zoek naar boeken; van mysteries tot biografieën. Ik heb bedrijfskunde gestudeerd, maar toen ik op de universiteit zat, heb ik ook een aantal schrijfvakken gevolgd. Sindsdien ben ik helemaal verslaafd geraakt aan schrijven. Vanaf die dag wist ik dat ik zeker zou proberen een boek te schrijven.

Chicklit.nl: Gestrand is jouw debuutroman. Hoe ben je op het idee gekomen om een boek te schrijven over twee gestrande mensen? Waardoor raakte je geïnspireerd?
Tracey Garvis Graves: Ik had besloten dat als ik ooit een boek zou schrijven, ik iets heel anders zou schrijven. Ik ben me ervan bewust dat een onbewoond eiland-thema niet per definitie origineel is, maar ik vond het een leuke uitdaging om er mijn eigen draai aan te geven. Bovendien vond ik het ook uitdagend om twee mensen – die op de eerste plaats helemaal niet bij elkaar horen te zijn – bij elkaar op het eiland te zetten en vervolgens te zien wat er gebeurt. Ik was voornamelijk geïnspireerd door films als The Blue Lagoon en Lost

Chicklit.nl: Het leven op het eiland is tot op de puntjes beschreven. Heb je veel survivalgidsen moeten lezen en research moeten doen?
Tracey Garvis Graves: Ik moest inderdaad ontzettend veel research doen om het boek te kunnen schrijven. Ik heb ontelbare artikelen over overleven, uitdroging en ondervoeding moeten lezen. Ik heb tevens video’s op YouTube bekeken waar mensen bij het vuur maken alleen gebruik maken van een steen, houtstokje en een stevige draad. Ik vroeg me af: ''Wat zou ik zelf gedaan hebben als mij dit zou overkomen? Wat zouden mijn eerste stappen zijn?''

Chicklit.nl: Heb je altijd het idee gehad het boek zo te laten eindigen zoals het nu geëindigd is of had je een ander einde in gedachten?
Tracey Garvis Graves: Ik wist altijd dat het boek zou eindigen zoals het nu geëindigd is, maar dat was niet de hele tijd zo. Op een gegeven moment dacht ik dat ik mezelf in een bepaald hoekje had gedreven. Ik wist ook niet zeker hoe de lezers op mijn einde zouden reageren, maar ik kon mezelf gewoon geen ander einde zien schrijven.

Chicklit.nl: Hoe zou jij het vinden om op een onbewoond eiland te verblijven?
Tracey Garvis Graves: Ik zou het zeker weten haten. Ik ben meer een huismus en ik heb niet gekampeerd sinds ik een kind was.

Chicklit.nl: Hoe heb je jouw schrijfstijl ontwikkeld en zijn er specifieke eigenschappen die daaraan toegeschreven kunnen worden?
Tracey Garvis Graves: Dat weet ik eerlijk gezegd niet. Aangezien Gestrand mijn eerste roman is, denk ik dat mijn stijl zich deels ontwikkeld heeft op basis van de boeken die ik graag lees en deels door het verhaal zelf. Ik houd van boeken die in een sneltrein gelezen kunnen worden, dus geen boeken met veel beschrijvingen, maar met veel plot. Ik denk dat de schrijfstijl van Gestrand de natuurlijke uitkomst is van mijn persoonlijke voorkeur voor boeken.

Chicklit.nl: Je hebt ervoor gekozen om twee personages het verhaal te laten vertellen. De hoofdstukken worden afgewisseld tussen het perspectief van Anna en die van T.J. Waarom heb je ervoor gekozen om hen beide te laten ‘spreken’, was daar een reden voor?
Tracey Garvis Graves: Ik vond het belangrijk om T.J.’s gedachten ook op papier te zetten, omdat dit het verhaal meer diepgang zou geven. En omdat het onderwerp ietwat gevoelig zat, wilde ik T.J. de kans geven zijn gedachten en gevoelens met de lezers te delen, hen te helpen begrijpen hoe hij op de situatie reageerde.

Chicklit.nl: Er is al een tweede roman van jou in aantocht. Kun je er iets meer over vertellen? 
Tracey Garvis Graves: Covet komt in de VS en het Verenigd Koninkrijk op in september uit. Het verhaal gaat over de worstelingen binnen het huwelijk van Chris en Claire. Wanneer Chris een nieuwe baan krijgt, waardoor hij vaak nachtenlang thuis afwezig is, wordt hun huwelijk op de proef gesteld. Zeker als Claire te vriendelijk wordt met een nieuwe man in haar leven. 

Chicklit.nl: Kun je toekomstige schrijvers een aantal tips geven? Wat vind jij het meest belangrijk tijdens het schrijfproces?
Tracey Garvis Graves: De grootste tip die ik aan toekomstige schrijvers kan geven is, blijf schrijven en stop niet voordat je de twee belangrijkste woorden aan het einde van je manuscript hebt gezet: The End. Schrijven is hard werken, maar 95% van de uitdaging is volharding totdat het project af is. 

Gestrand

 • Auteur:

  Tracey Garvis Graves
 • Verschenen:

  24 april 2013
 • Uitgave:

  ISBN 9789021808307
  Uitgever Sijthoff
  336 pagina's
 • Oorspronkelijke titel:

  On The Island
 • Uitgever:

  Sijthoff
 • Genre:

  Reizen
 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (17 stemmen)
 • Omschrijving:

  Anna Emerson vertrekt met T.J. Callahan naar de Malediven, naar het zomerhuis van zijn familie, waar ze de zestienjarige jongen bijles zal gaan geven. Maar hun watervliegtuigje crasht en ze spoelen aan op een onbewoond eiland. Anna en T.J. zijn op elkaar aangewezen om te overleven in dit tropisch paradijs dat talloze gevaren herbergt. De dagen worden weken en de weken worden maanden, en de twee worden niet gevonden. Naarmate de tijd verstrijkt, voelen Anna en T.J. zich steeds meer tot elkaar aangetrokken...

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • Film & Serie top 6: december 2023

 • Young adult top 6: december 2023

 • Fictie top 6: december 2023

 • Koffers vol liefde - Marli Elisa

 • De affaire - Yvonne Doorduyn

Gerelateerde artikelen

 • Chicklit top-5: mei

 • Gestrand

 • De Chicklit.nl Leesclub over Gestrand

 • Geef je op voor de Chicklit.nl Leesclub met Gestrand

 • Winnen: Gestrand {afgelopen}

Zoek in artikelen