Interview Karen M. McManus van Een van ons liegt

Karen M. McManus woont in Massachusetts. Ze debuteerde met de young adult thriller Een van ons liegt. Vervolgens schreef ze het boek Twee kunnen een geheim bewaren. Beide boeken vergaarden al snel bekendheid. Chicklit.nl sprak met deze young adult thriller auteur en vroeg haar het hemd van het lijf!

Wat is de inspiratie voor je boeken?

Ik haal mijn inspiratie uit verschillende dingen. Voor Een van ons liegt kreeg ik het idee voor het verhaal toen ik naar de radio aan het luisteren was en de titelsong van de film The Breakfast club werd gedraaid. Ik dacht toen dat het best leuk zou zijn om een soort eigen versie van die film te maken, maar dan met een duistere twist. De zin ‘The Breakfast Club met moord’ sprong in mijn hoofd en dat is eigenlijk zo ongeveer wat ik heb geschreven. Met "Twee kunnen een geheim bewaren" had ik verschillende inspiratiebronnen. Zo wilde ik heel graag een verhaal schrijven dat zich afspeelde in een klein stadje in New England. Ook keek ik naar een aantal documentaires over cold cases en ik begon te denken hoe het zou zijn voor een neef en nicht van iemand die een generatie geleden verdwenen is. Voor mijn vierde boek waar ik mee bezig ben las ik een artikel en een bepaalde zin sprong in het oog. Ik begon meteen na te denken over een aantal karakters en dat is wat ik uiteindelijk geschreven heb.

Wat was de zin uit het artikel?

Het artikel ging over de Kennedy’s, de politieke familie, en in het artikel werden alle Kennedy’s gedefinieerd. Ik begon me meteen 4 broers- en zussen voor te stellen die allemaal privileges hadden, maar dat die privileges van hun zijn weggerukt. Wat gebeurt er met hun kinderen nadat dat is gebeurd?

Waarom heb je besloten om young adult thrillers te schrijven en niet thrillers voor volwassenen?

Ik ben begonnen met het schrijven van young adult boeken nadat ik The Hunger Games had gelezen. Dat boek heeft me geïnspireerd om te gaan schrijven. Het eerste boek dat ik heb geschreven was eigenlijk ook een fantasy boek. Ik probeerde namelijk een The Hunger Games-achtig boek te schrijven. Ik bleek echter niet zo goed te zijn in het schrijven van fantasy verhalen. Vervolgens schreef ik een tweede fantasy boek dat tevens niet heel goed was. Vervolgens kreeg ik het idee van "Een van ons liegt". Ik was meteen geïnteresseerd in de karakters. Wat gebeurt er met 4 mensen als ze de dood van een klasgenoot meemaken? Ongeveer halverwege realiseerde ik me dat ik een mysterie boek aan het schrijven was. Ik dacht ineens ‘oh! Maar dan heb ik aanwijzing nodig! En ik heb ook een red herring nodig, iets om de lezer op het verkeerde been te zetten!' Vervolgens moest ik het verhaal herschrijven en verschillende karakters verdacht laten gedragen. Zo ben ik eigenlijk in de thrillerwereld terecht gekomen. Ik kwam erachter dat ik het ontzettend leuk vond om een thriller te schrijven en het eindresultaat van "Een van ons liegt" is ook wat ik ervan had gehoopt. Dus nu blijf ik thrillers schrijven.

Zou je ook boeken voor volwassenen willen schrijven?

Misschien. Ik denk dat de reden waarom ik dat nog niet gedaan heb, is dat ik vind dat mijn schrijfstijl erg goed past bij young adult. Ik heb nog nooit als een volwassenen een boek geprobeerd te schrijven voor volwassenen. Voor nu heb ik nog een aantal leuke mogelijkheden om young adult verhalen te vertellen, dus ik heb nog geen plannen om boeken voor volwassenen te schrijven, maar ik sta er zeker open voor. Ik hou er wel van om thrillers voor volwassenen te lezen, zo ben ik gek op de boeken van Gillian flynn.

Weet je het einde van het boek voordat je begint met schrijven?

Dat ligt aan het boek! Met "Een van ons liegt" wist ik het vanaf het begin. Dat boek kwam eigenlijk in één keer in mijn hoofd en ik wist precies hoe het allemaal ging verlopen. Met "Twee kunnen een geheim bewaren" wist ik het einde niet. Ik wist het concept van het verhaal, ik wist dat er iets slechts in het verleden is gebeurt en dat dat gerelateerd is aan wat er in het heden gebeurd, maar wie de moordenaar was wist ik nog niet. Ik heb het boek drie keer geschreven met drie verschillende antagonisten, totdat ik degene had die juist voelde voor het verhaal. Dus als je het boek leest en je hebt het gevoel dat iedereen verdacht is, dan is het erg waarschijnlijk dat diegene ook echt een keer de moordenaar geweest is! De uiteindelijke moordenaar is degene die ik als eerste had bedacht, maar ik had het idee dat dat te voor de hand liggend was. Vervolgens koos ik twee absoluut niet voor de hand liggende keuzes, maar die keuzes voelden niet goed met het thema van het verhaal.

Voel je een grote druk om een verrassend einde te creëren?

Jazeker, als je mensen eenmaal hebt verrast, dan willen ze dat je ze blijft verrassen. "Twee kunnen een geheim bewaren" eindigde met een verrassende laatste zin en mijn derde boek heeft een soortgelijk einde. Voor mijn vierde boek heb ik mezelf voorgenomen om een iets rustiger einde te schrijven. Ik wil zeker mensen verrassen, maar dat hoeft niet altijd op de allerlaatste pagina.

Wie is je favoriete karakter van je boeken?

Dat is moeilijk te zeggen, want ze zijn als het ware mijn kinderen. Ik antwoord op deze vraag altijd Nate, omdat hij mijn favoriete karakter was om te schrijven. Hij was zo makkelijk, zo moeiteloos om te schrijven. Als ik zijn scènes schreef dan nam hij het als het ware over en ik hoefde zelf niet veel te doen. Zijn scènes hoefde ook vrijwel niet herschreven te worden.

Kan je ons iets vertellen over het vervolg op Een van ons liegt?

Ja. Het boek komt uit in januari van 2020 en het heeft een ander hoofdkarakter. Het gaat over Bronwyns zus Maeve en twee andere karakters die we nog niet eerder hebben gezien. De originele 4 karakters zullen nog steeds een deel van het verhaal uitmaken, we zullen zien waar ze nu zijn en hoe hun levens en relaties eruit zien, maar we lezen niet vanuit hun oogpunt. De sequel vindt ongeveer een jaar na de gebeurtenissen van "Een van ons liegt" plaats. De originele 4 karakters zijn ondertussen afgestudeerd, maar de nalatenschap van Simon houdt de school nog steeds bezig. Er ontstaat een nieuw roddel spel dat serieuze gevolgen heeft…

Wat was je inspiratie voor het verhaal?

Ik wilde heel graag terug naar het Bayview universum, omdat ik het zo leuk vond om dat te schrijven. En ik denk dat een karakter als Simon nog steeds de mensen bezig zou houden. Simon heeft verschillende zaadjes geplant gedurende zijn leven en deze komen nu tot bloei in de sequel.

We hebben gelezen dat" Een van ons liegt" misschien wordt verfilmd tot een tv-serie. Kan je ons daar iets over vertellen?

Jazeker. Er was in de zomer van 2017 een optie op genomen door Universal en sindsdien hebben we veel vooruitgang geboekt. Ik kan er nog niet te veel over vertellen, maar de samenwerking verloopt erg goed. Ik hoop dat ik binnenkort goed nieuws kan vertellen.

Daarnaast is er ook een optie genomen op "Twee kunnen een geheim bewaren". Dat is nog erg recent. We zijn daar nog niet aan begonnen, maar waarschijnlijk wordt "Twee kunnen een geheim bewaren" geen tv-serie, maar een film. We werken samen met het productieteam van "Een van ons liegt", maar we werken met een andere productie maatschappij.

Is het script al af?

Ze zijn er mee bezig.

Heb jij zelf meegeschreven aan het script?

Ik schrijf het script niet zelf, maar ik ben er wel bij betrokken.

Waar kunnen we de tv-serie gaan kijken?

Universal Cable heeft een optie genomen op "Een van ons liegt", dus waarschijnlijk komt die serie terecht op een van hen netwerken. Welke dat wordt dat is nog niet bekend. Met "Twee kunnen een geheim bewaren" kan het nog alle kanten op.

Welke acteurs zou jij graag terugzien in de film of tv-serie?

Ik vind dit altijd een lastige vraag om te beantwoorden! Ik zou het namelijk leuk vinden als onbekende acteurs mijn karakters zouden portretteren. Ik heb wel te horen gekregen dat de Riverdale acteurs passen bij de karakters uit "Een van ons liegt". Ik denk vooral dat de actrice die Betty in Riverdale speelt een goede Addy zou zijn. Ook Kiernan Shipka (Sabrina in Chilling Adventures of Sabrina) een goede Addy zou zijn, maar volgens mij heeft ze het momenteel erg druk!

Bron: Warner Bros

Wie is je favoriete auteur en wat is je favoriete boek?

Suzanne Collins en The Hunger Games zullen altijd een speciaal plekje in mijn hart hebben, omdat ik zonder dat boek hier nooit zou staan. Niet alleen heeft dat boek mijn leven veranderd, ik vind het daarnaast ook nog eens briljant. Ik hoop nog steeds om ooit een fantasy serie te schrijven, ik heb de hoop nog niet opgegeven. Ik heb nu een aantal succesvolle boeken geschreven, dus wie weet lukt het me nu wel!

Wat is je favoriet tv-serie en film?

Dat verandert continu! Momenteel ben ik geobsedeerd door Game of Thrones. Alle karakters uit die serie zijn geweldig, je voelt ontzettend mee met alle karakters. Ook de Netflix serie You vond ik geweldig. Ik heb de hele serie in één dag gekeken, omdat ik niet kon stoppen met kijken. Laatst zag ik de film A Simple Favor en die vond ik ontzettend leuk! Het mysterie in het verhaal was erg goed en verrassend.

Lees ook: Interview Lisa Gardner

Nieuwste artikelen

  • Mystery guest - Maren Stoffels

  • Het schoolplein - Michelle Frances

  • Toen ik jou zag - Mary Schoon

  • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

  • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

Gerelateerde artikelen

  • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

  • In gesprek met Myrthe van der Meer

  • Recensie: Een van ons liegt

  • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

  • In gesprek met Mel Wallis de Vries

Zoek in artikelen