Interview met Benjamin Alire Sàenz van Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum

Benjamin Alire Sàenz werd in 1954 in New Mexico geboren als middelste van zeven kinderen. Benjamin Alire Sàenz heeft vele boeken op zijn naam staan, waarvan er twee naar het Nederlands zijn vertaald, namelijk: 'Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum' en 'De onverklaarbare logica van mijn leven'. Chicklit.nl sprak met deze bijzondere auteur.

Bron: Blossom Books

Waarom besloot je om over LGBTQ+ karakters in je boeken te schrijven?

Ik had voor Ari en Dante nooit een boek met LGBTQ+ karakters geschreven en ik dacht dat het goed zou zijn om een boek te schrijven waarin een jongen ontdekt dat hij homoseksueel is. Het boek speelt zich af in 1987 en dat is geen gemakkelijke periode om te ontdekken dat je homoseksueel bent. Ik weet dat het een eenzaam moment kan zijn wanneer iemand ontdekt dat hij of zij homoseksueel is. Ik wilde door middel van mijn boek daar steun aan betuigen, want jonge mensen zouden zich niet alleen moeten voelen tijdens die momenten.

Dus met je boek wilde je aan jonge mensen laten zien dat het oké is om te ontdekken wie je bent?

Ik schrijf boeken omdat jonge mensen moeten geloven in hun eigen menselijkheid. Het maakt niet uit wat je seksualiteit is. Ari’s ouders en Ari zelf hebben ook hun eigen menselijkheid ontdekt en ik denk niet dat je daarvoor homoseksueel hoeft te zijn. Als iemand de reis van iemand anders respecteert, hoe anders die ook is dan van diegene zelf, dan respecteer je ook je eigen reis in het leven. Ik denk dat het belangrijk is om ons te realiseren dat het leven een cadeau is en dat het iets moois is en dat we dat alleen kunnen begrijpen als we de mensen begrijpen die anders zijn dan onszelf. Het is geen grote deugd om van de mensen te houden die net als ons zijn, het is daarentegen wel een grote deugd om de mensen te begrijpen die anders zijn dan onszelf en om hun menselijkheid en schoonheid te zien. Liefde gaat niet om controle. Het gaat om het respecteren wie mensen zijn.

Het is lastig om te begrijpen wie je zelf bent. Het is lastig wanneer je jong bent, maar ook wanneer je oud bent. Dat verandert niet. We maken altijd veranderingen door en we veranderen continu. We weten niet wie we uiteindelijk gaan worden, maar op een bepaald moment kan je wel kiezen wie je zou willen zijn. Als je ervoor kiest om een goed persoon te zijn dan word je een goed persoon. Als je het belangrijk vindt om aardig te zijn dan word je aardig.

Ik schrijf boeken om jonge mensen hoop te geven, omdat ik vind dat de wereld samenzweert om hun hoop weg te nemen. En ik vind dat vreselijk. Dit zijn onze kinderen. Ik hoef geen kinderen te hebben om te zeggen dat de kinderen op deze wereld mijn kinderen zijn. Wat geven we ze en wat ontzeggen we ze? We ontzeggen ze een goede opleiding als we geen geld vrijmaken voor de openbare scholen. Ik weet dat mijn lezers niet dom zijn. Ze hebben hersenen en een hart en ze weten hoe ze die moeten gebruiken. Daar hebben ze mijn hulp niet voor nodig. We zeggen vaak domme dingen als ‘zeg dat niet in de buurt van de kinderen’. We vertellen ze vaak niet de waarheid over het verleden, zoals over de holocaust in de Verenigde Staten. We zijn een grote natie geworden, omdat we 500 inheemse stammen hebben verwoest. En als we ze niet vertellen over de holocaust dan liegen we over hoe we zo groot zijn geworden en liegen we over het feit dat er bloed aan onze handen kleeft. Ik vind dat we de waarheid moeten vertellen en ik doe dat ook in al mijn boeken. Waarom zou Ari zich moeten schamen omdat hij van Dante houdt? Waarom zou iemand zich moeten schamen van wie hij of zij houdt? In onze maatschappij laten we mensen zich schamen van wie ze houden, maar niet wie ze haten. Mensen zouden zich moeten schamen om wie ze haten, niet van wie ze houden. Daar is iets mis mee en er is iets mis met onze cultuur waarin dit gebeurt. Het is niet het probleem van één land, maar dit is het probleem in alle landen. We zeggen altijd dat liefde het belangrijkste is dat er toe doet, maar daar wordt onze cultuur en maatschappij niet opgebouwd. Die draait om geld en dat lijkt soms wel het enige te zijn dat waardevol voor ons is.

Denk je dat je boeken in Amerika minder goed ontvangen worden dan in Europa vanwege het politieke klimaat?

Nee, mijn boeken zijn nu juist steeds populairder geworden in het tijdperk van Trump. Nog nooit zijn er zoveel van mijn boeken verkocht. De mensen lezen mijn boeken nu meer dan ooit.

Ben je momenteel bezig met een nieuwe boek?

Ik werk aan het vervolg op 'Aristoteles en Dante ontdekken de geheimen van het universum', dat ik bijna af heb.

Kan je ons er al iets over vertellen?

Ik kan je de titel nog niet vertellen, maar Ari en Dante ontdekken in het boek de moeilijkheden die gepaard gaan met hun liefde. We zien hoe ze deze moeilijkheden onder ogen zullen komen.

Heeft het boek een ‘happy ending’?

Ik praat nooit over eindes. Maar eigenlijk heeft dit boek niet een echt einde, want na het vervolg zal er nog een vervolg komen. Ik zou Ari en Dante graag volwassen willen zien worden.

Veel boeken worden tegenwoordig verfilmd. Zijn er plannen om een van jouw boeken te verfilmen?

Ja. Aristoteles en Dante zal verfilmd gaan worden en Lin-Manuel Miranda is erbij betrokken. Verder kan ik er nog niks over zeggen.

Lees ook: Interview David Arnold

Nieuwste artikelen

  • De dochter die goed wilde doen - Corine Hartman

  • Sensation Island - Thysia Huisman

  • Alle weetjes over Taylor Swift - Arie Kaplan

  • Harteloos - Elsie Silver

  • Dochter van twee werelden – Sarah Lark

Gerelateerde artikelen

  • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

  • In gesprek met Myrthe van der Meer

  • Moeder-dochter interview met Betty en Mahtob Mahmoody

  • In gesprek met Mel Wallis de Vries

  • Joss Stirling over Soulmates

Zoek in artikelen