Interview met Neil Gaiman

Neil Gaiman is geboren in 1960 in het Verenigd Koninkrijk. Deze auteur heeft al talloze boeken op zijn naam staan, waaronder Coraline, Hoge Omens, Amerikaanse Goden en Noorse Goden. De auteur heeft verschillende belangrijke prijzen in de wacht weten te slepen voor zijn boeken, waaronder de Hugo Award en de Bram Stoker Award. Veel van zijn boeken zijn ook verfilmd, waarvan American Gods een van de meest recente verfilmingen is. Wij spraken deze auteur hierover en vroegen onder andere wie zijn favoriete karakter uit American Gods is en hoeveel seizoenen we van deze geweldige serie kunnen verwachten!

Hoe ben je op het idee van American Gods gekomen?

Ik verhuisde in 1992 naar Amerika en realiseerde me al snel dat ik het niet begreep. Ik woonde daar en het was raar. En ik wilde het begrijpen. Alles wat ik probeerde te begrijpen, kwam in beeld op een dag rond 1998 toen ik slapeloos was in IJsland en ik een diaroma zag van Vikingen die Newfoundland en Finland bezochten en vervolgens weer teruggingen. Ik dacht: 'Ik vraag me af of ze hun goden met zich hebben meegenomen'. En plots had ik een boek en ik had een manier om Amerika te begrijpen en een manier om over Amerika te praten als een plaats waar 1000 culturen bij elkaar waren gekomen en die allemaal hun eigen goden en overtuigingen met zich mee hadden gebracht en dat ook weer in de steek hebben gelaten. En het idee van een wereld waarin oude goden vochten met de nieuwe goden van de technologie, de media en de tijd voelde goed. Ik realiseerde me toen nog niet hoe groot de nieuwe goden waren toen ik het boek schreef. Daar kwam het idee vandaan.

Welk karakter uit American Gods is je favoriet en waarom?

Dat is een hele goede vraag! Ik hou van de Laura Moon die Emily Browning heeft neergezet, omdat ze zo pittig en boos is en omdat Emily Browning elke zin die ze zegt goud maakt. En ik hou van de Mr. Wednesday die Ian McShane neerzet omdat het zo'n schurk is. Maar dit jaar, in seizoen 3, is mijn favoriete karakter Shadow Moon vanwege Ricky Whittle. In dit seizoen wordt Shadow echt onze held. Je geeft om hem en je geeft om wat er met hem gaat gebeuren en hij is charmant, grappig, slim en je realiseert je dat de mensen hem leuk vinden. Je wilt dat hem het beste overkomt.

Bron: Canada Film Capital

Heb je veel inspraak in de films en series die gebaseerd worden op je boeken?

Ik heb altijd een ander soort inspraak en de waarheid is dat je de meeste inspraak hebt als je daadwerkelijk het script schrijft. Good Omens was bijvoorbeeld echt van mij, niemand anders had er inspraak in. Ik heb het geschreven en gemaakt, dus het was van mij. Met zoiets als Sandman mag ik het overzien. Ik heb zeggenschap in de casting, de kostuums en het artwork, maar ik schrijf het niet. Af en toe schrijf ik een stukje dialoog als ik denk dat iets niet werkt maar dat is het. Voor American Gods ben ik samen met Charles "Chic" Eglee een showrunner. En wat me aantrok om met hem samen te werken was zijn ervaring. Hij is een showrunner geweest van Moonlighting en hij zit al 40 jaar in het vak en heeft veel goede Amerikaanse televisieseries gemaakt. Hij wist hoe hij dit moest maken en samen namen Chic en ik het verhaal door en bespraken wat er in seizoen 3 moest gebeuren en hoe het moest aanvoelen. Het was geweldig om te zien hoe Chic dat bewerkstelligde.

Wat is jouw top 3 van jouw boekverfilmingen?

Dat is een moeilijke vraag! Ik zal mijn top 3 van dit moment geven in willekeurige volgorde. Coraline, de verfilming van Henry Selick staat erin omdat ik denk dat deze verfilming elk jaar meer geliefd wordt. Mensen houden van die film en hebben er vaak sterke gevoelens over en ik vind dat geweldig. Good Omens moet ook in mijn top 3 staan want die heb ik zelf gemaakt en geadapteerd en natuurlijk omdat ik David Tennant en Michael Sheen bij elkaar mocht brengen, wat het equivalent is van de man die voor het eerst chocola en pindakaas bij elkaar bracht. Ook moet ik American Gods noemen en dan met name seizoen 3. Seizoen 1 en 2 kwamen dicht bij wat ik voor ogen had, maar bij seizoen 3 heb je echt het gevoel van 'oké, dit is het'. Het is wat het moest zijn. En ik ben er heel trots op. Maar omdat ik er maar drie mag noemen heb ik Stardust en Neverwhere niet kunnen benoemen.

Komt er een tweede seizoen van Good Omens?

Ik kan daar helaas geen antwoord op geven.

Hoeveel seizoenen van American Gods zullen er in totaal komen?

Er komen er meer als mensen seizoen 3 gaan kijken. Het frustrerende aan het maken van grote tv-series zoals American Gods is dat degene die deze series maken zeker willen weten dat het publiek deze serie gaat kijken voordat ze toezeggen op een nieuw seizoen. Na seizoen 1 en 2 moesten we wachten op toestemming om een nieuw seizeoen te maken. En nu zijn we aan het wachten op de mensen om seizoen 3 te gaan kijken zodat we een nieuw seizoen kunnen maken. We hebben zeker nog meer verhalen te vertellen. Het verhaal kan zich gaan uitbreiden en er zijn meer karakters om over te vertellen. Er zijn ook verhalen geschreven die niet in het boek stonden, zoals The Monarch of the Glen en Black Dog. Plus er is nog een heel ander boek dus het verhaal kan doorgaan. Ik zou het geweldig vinden als Ricky een zeventigjarige Shadow Moon zou gaan spelen. Maar hiervoor hebben we nog een lange weg te gaan. Daarnaast zou ik tegen die tijd al dood zijn.

Wie is je favoriete auteur en wat is je favoriete boek?

Ik denk dat mijn antwoord per dag verschilt, maar een van mijn favoriete auteurs van vandaag is Diana Wynne Jones. Ze is een beroemde auteur van kinderboeken en ze begrijpt echt hoe ze verhalen moet vertellen. Ze was een student van zowel C.S. Lewis als J.R.R. Tolkien en ik denk dat ze een van de meest geweldige auteurs is. En als favoriete boek... Wat dacht je van het Saragossa Manuscript? The Manuscript Found in Saragossa van Jan Potocki speelt zich af in Spanje en het is gewoonweg een bizar verhaal. Het is zoiets als Arabian Nights maar heftiger.

 

Lees ook: Interview met Ricky Whittle van American Gods

Nieuwste artikelen

  • De geest in het plafond - Emily Jackman

  • Een schot in de roos - Iris Visser

  • Valentijn Kraai en meneer Dood – Jenny Spangler

  • Ooievaarsblues - Bart Chabot

  • Gezinsverpakking - De Chabotten

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 3 maanden gratis Storytel

  • De beste zomerboeken in 2021

  • Winnen: De beproevingen van Apollo-serie van Rick Riordan

  • Boeken over magische scholen

  • 10 interviews van Chicklit.nl die je wilt lezen

Zoek in artikelen