Zwijgplicht

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ze wist hoe het werkte. Haar mondhoeken krulden omhoog toen ze in gedachten terugging in de tijd. Een brandschoon geweten had ze niet, maar er was toen geen keuze, hield ze zichzelf voor. Het was eten of gegeten worden. De ouderdom maakte haar week. Na al die jaren bezorgde haar verleden haar plotseling slapeloze nachten. Of was het toch de angst? Angst dat ze te zwak was om zich te verzetten als de ratten haar op een avond de mond kwamen snoeren?

  Arjan moet voor school enkele weken stage lopen bij een verzorgingstehuis in de stad. Een opdracht die hij beslist niet ziet zitten: oude mensjes wassen en bedienen, het kan niet saaier. Maar daar heeft hij zich behoorlijk in vergist. Er vallen tijdens zijn dienst gewonden en zelfs doden. Het wordt pas echt luguber als een van de bewoners beweert dat er iemand rondloopt die het lot een handje helpt. Arjan twijfelt: oude mensen zijn toch seniel? Of spreekt de vrouw de waarheid? Op haar aandringen gaat hij op onderzoek uit, waardoor hij in een lastig parket komt. Feiten worden verdraaid en bewijzen worden verdoezeld.

  Wat een spannend avontuur leek, wordt een regelrechte nachtmerrie. Wie zal hem, een knaap van zeventien met een niet al te beste reputatie, geloven? En hij is niet de enige met een reputatie. Hij wordt met een geheim opgezadeld waar hij geen raad mee weet.

Toegevoegd door:

ONZE RECENSIE

onze waardering

Arjans leven loopt momenteel niet bepaald op rolletjes. Zijn ouders ruziën constant, de lekkere meid waar hij achteraan zit, toont absoluut geen interesse en tot overmaat van ramp verplicht zijn school hem stage te lopen in een verzorgingstehuis in de stad. Niet bepaald een beslissing waar hij enthousiast van geraakt. Dat verandert wanneer hij de bejaarde Joke Drenth ontmoet. De verhalen die zij hem vertelt, laten zijn haren recht overeind staan. Zit er iemand achter de bewoners van het verzorgingstehuis aan? En zo ja, is hij dan zelf nog wel veilig nu hij dit alles weet? ‘Zwijgplicht’ van Helen Vreeswijk begint vanuit het perspectief van de baliebediende van het rusthuis. Een keuze die enigszins verrassend is en meteen een probleem aankaart dat door de rest van het boek heen de...

Lees verder

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Recensie: Chatroom

 • Recensie: Vermist

 • Recensie: Ontvoerd

 • Interview: Gezellig kletsen met Helen Vreeswijk

 • Promille

Zoek in artikelen