De eerste vrouwelijke auteurs

De literaire wereld wordt nog altijd gedomineerd door mannelijke auteurs. Er zijn meer mannelijke dan vrouwelijke schrijvers, en op lijstjes met grote schrijvers staan vaak meer mannelijke namen. Maar, laten we niet vergeten dat er ook vroeger al veel hele goede vrouwelijke auteurs zijn geweest. Ze kregen misschien niet de waardering die ze toen behoorde te krijgen maar dat is nu gelukkig wel anders! Wie waren die eerste schrijfsters? Wij zetten ze voor je op een rijtje!

Enheuanna (~2260 voor Christus)

De allereerste bekende vrouwelijke auteur is waarschijnlijk ook meteen de eerst bekende auteur ooit. Enheduanna werd geboren in 2285 voor Christus, en schreef haar teksten in spijkerschrift. Misschien niet verhalen die je nu nog snel zult lezen, maar een inspirerend feitje is het wel!

Sappho (~600 voor Christus)

Skip bijna tweeduizend jaar, en je komt uit bij Sappho. Ze zou een feminist en lesbisch rolmodel zijn. We geven het toe, wij hebben het werk van deze vrouwelijke dichter uit 570 voor Christus niet gelezen, maar Plato scheen fan te zijn!

Mary Wollstonecraft (1792)

Een van de eerste feministische werken is A Vindication of Rights of Woman uit 1792 van Mary Wollstonecraft. Mary staat bekend als een van de eerste feministen én vrouwelijke auteurs. Ze overleed vlak na de geboorte van haar dochter, die gelukkig haar schrijftalent erfde.

Mary Shelley (1818)

Die dochter, Mary Shelley, hoort namelijk ook in dit rijtje met vroege vrouwelijke auteurs thuis. Zij is de schrijfster van Frankenstein, het vaak verfilmde boek uit 1818. Frankenstein is een gothic novel, maar kan ook gezien worden als het eerste voorbeeld van sciencefiction.

Jane Austen (1811)

Een auteur van lang geleden die nog steeds heerlijk om te lezen is, is Jane Austen. Haar boeken, zoals de eeuwige klassieker Pride and Prejudice (Trots en vooroordeel) blijven goed. Veel van haar boeken zijn verfilmd. Ook heeft ze een blijvende invloed gehad op boeken van nu. Personages die ruziën als ze elkaar ontmoeten, maar uiteindelijk tot over hun oren verliefd in elkaars armen vallen – komt het je bekend voor? Jane Austen bedacht het. In de boeken over Bridget Jones zit zelfs een Mr. Darcy, net als in Pride and Prejudice. Eigenlijk zouden we de moderne chicklit zoals we die nu kennen, niet hebben zonder Jane Austen.

Charlotte Brontë (1847)

Ook haar tijdgenoten werden beïnvloed door Jane Austen, zoals de zusjes Brontë. Charlotte Brontë schreef het beroemde Jane Eyre. In dit boek kan weesmeisje Jane gaan werken als gouvernante bij Edward Rochester, op wie ze verliefd wordt. Het boek is vaak verfilmd en inspireerde veel latere schrijvers. Het meest direct op Wide Sargasso Sea (1966) van Jean Rhys, een boek dat ook gezien wordt als een hoogtepunt in de wereldliteratuur.

Vrouwelijke auteurs

Bron: Penguin, Rainbow

Emily Brontë (1847)

Meteen een tweede bewijs dat schrijven vaak in de familie zit: ook haar zus Emily werd een belangrijke vrouwelijke auteur. Emily Brontë schreef één roman, maar ze deed het direct goed. Wuthering Heighs (Woeste hoogten) uit 1847 wordt gezien als een van de belangrijkste boeken uit de wereldliteratuur. Het boek was in die tijd controversieel omdat het erg afweek van de normen uit die tijd. Wuthering Heights wordt vaak gezien als een gothic novel. Leuke theorie: er wordt wel eens beweerd dat de hoofdpersonen vampieren zijn, of in ieder geval vampiertrekjes hebben.

Harriet Beecher Stowe (1852)

Uncle Tom’s Cabin (De hut van oom Tom) is een van de bekendste Amerikaanse boeken ooit. Het boek uit 1852 is een aanklacht tegen de slavernij en heeft een enorme invloed gehad op de Amerikaanse maatschappij en de afschaffing van de slavernij. Deze bestseller werd geschreven door een vrouw: Harriet Beecher Stowe.

Louisa May Alcott (1868)

Een andere klassieker is Little Women (Onder moeders vleugels) van vrouwelijke auteur Louisa May Alcott. Dit verhaal uit 1868 volgt het leven van vier zussen. Een boek dat nog steeds lekker wegleest. Leuk weetje: dit is het lievelingsboek van Rachel in Friends, dat ze vervolgens aan Joey uitleent. Waar zoveel vrouwen zich al lieten inspireren door Rachels kledingstijl en kapsel, is haar boekensmaak ook zeker niet verkeerd!

Vrouwelijke auteurs

Bron: LJ Veen, Solo, Calbona

Welke vrouwelijke auteurs zijn jouw favoriet?

Bron: biographyonline.net, quora.com

Lees ook: De beste Pride and Prejudice spin-off boeken

Nieuwste artikelen

  • Het geheim van het familiehuis - Kate Morton

  • Dromen in Bretagne - Marcella Kleine

  • De prins van Trots (Koninkrijk der Zonden 2) - Kerri Manisalco

  • Juice - Heleen van Royen

  • De Hawthorne-broers - Jennifer Lynn Barnes

Gerelateerde artikelen

  • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

  • In gesprek met Myrthe van der Meer

  • Top 10 lesbische boeken

  • Chicklit.nl boek van het jaar 2018: stem op jouw favoriet!

  • Deze boeken moet je eens in je leven gelezen hebben

Zoek in artikelen