Glitter en champagne bij de boekpresentatie van Social Creature in Londen

Vorige week waren wij in Londen bij de boekpresentatie van Social Creature. Dankzij dit spannende boek van Tara Isabella Burton wordt ze al vergeleken met de grote schrijvers der aarde, en dat verdient natuurlijk een speciale presentatie. Dat is gelukt! Het werd een avond vol prachtige jurken en inspirerende verhalen, en wij waren erbij. Bovendien spraken we Tara, en vertelde ze ons een verhaal dat we alleen mochten publiceren onder voorwaarde dat het artikel in het Nederlands is. Benieuwd wat ze ons verklapt heeft? Lees snel verder!

Social creature

In Social Creature verandert het leven van Louise volledig als ze Lavinia ontmoet. Louise, die graag schrijfster zou willen worden, leeft tot die tijd een saai bestaan in New York, terwijl alles steeds nét niet lijkt te lukken. Maar dat verandert. Lavinia trekt haar prachtige jurken aan en neemt haar mee naar de spectaculairste feesten. Louise ontmoet mensen uit de literaire wereld en begint weer te schrijven. Ze doen de gekste dingen samen, en laten ‘Meer poëzie!!’ op hun arm tatoeëren. Lavinia is geweldig, Lavinia kan alles. Louise raakt in de ban van Lavinia. Ze zou alles doen, om dat leventje van Lavinia te hebben… 

Social Creature krijgt direct goede recensies. Lavinia doet denken aan een vrouwelijke Gatsby van F. Scott Fitzgerald: mysterieus, aantrekkelijk, rijk. Een persoon waar mensen van in de ban raken. Een persoon waar het niet goed mee af kán lopen. Daar houden de vergelijkingen niet op. Louise lijkt, zoals vele recensenten al opmerkten, op een variant op Tom Ripley. Dit personage van Patricia Highsmith ken je misschien vooral van de verfilmingen zoals ‘The Talented Mr. Ripley’. Waarom ze zo op elkaar lijken? Dat heb je direct door als je het boek leest, maar een uitleg zou spoilers betekenen. Andere recensenten noemden Social Creature al een kruising tussen Bret Easton Ellis (American Psycho) en Donna Tartt (De verborgen geschiedenis). Toch geen kleine namen om mee vergeleken te worden. Ondanks deze literaire verwijzingen, is het boek uiterst modern. Alles moet op Instagram en Facebook, en dat heeft consequenties, iets dat pijnlijk duidelijk wordt in dit verhaal. Social Creature moderniseert daarmee een klassiek verhaal over grote thema’s.


social creatureTara Isabella Burton signeert haar boek. Let op haar jurk!

Zoals Tara zelf zei op haar boekpresentatie, is het een boek over “obsessie” en over de “erg dunne scheidslijn tussen iemand willen bezitten en iemand willen worden”. Klinkt fascinerend, toch? Daarnaast, aldus de schrijfster zelf, gaat het over feesten, drinken en social media. Totaal niet autobiografisch dus, voegt ze er lachend aan toe. Wel dus, en dat merkten we.

social creature 1De boekpresentatie vond plaats bij Daunt Books te Londen

 

Glinsterende jurken en schuimende champagne

In één van de mooiste boekhandels van Londen (misschien wel de wereld), verzamelde zich een bont gezelschap. Mannen in pak, en vrouwen in de mooiste creaties nippen er van de champagne die klaarstaat en constant wordt aangevuld. Zelfs het meisje dat de glazen vult, slaat er af en toe één achterover. Zal ze wel geleerd hebben van Lavinia.

De aanwezigen dragen de mooiste jurken. Je moet uitkijken waar je staat, je zou zo maar eens op de sleep van een lange jurk kunnen gaan staan. En nee, deze jurken zijn niet gemakkelijk te krijgen bij de H&M. De glinsterende creaties worden aangevuld met hoeden, veel hoeden, en af en toe een verentooi.

social creatureDe aanwezigen luisteren gefascineerd naar Tara Isabella Burton

Wie zijn deze mensen? Voornamelijk vrienden van de schrijfster. Ze promoveerde op theologie aan de Universiteit van Oxford, en het lijkt alsof heel kunstzinnig, hoogopgeleid Engeland is uitgelopen. Met de nodige rivaliteit, zo zegt iemand (halfgrappend) tegen een andere gast: ‘Ga jij naar Cambridge? Dan kan ik eigenlijk niet met je praten’. Wat een wereld dit.

De uitgever van Social Creature neemt nog even het woord. ‘Het is een boek over verschrikkelijke mensen die verschrikkelijke dingen doen, which is why I love it.’ Grappig bedoeld natuurlijk, maar ze heeft een punt.

Tara neemt ook zelf het woord. Haar jurk matcht de glinsterende boekcover. Ze leest voor en roept iedereen op te drinken. Dat doen de mensen dan maar.

social creature 2Tara Isabella Burton vertelt over Social Creature

 

Onthullingen

En wat was dan dat nieuws dat Tara Isabella Burton onthulde? Wij zouden Chicklit.nl niet zijn, als we niet ook geprobeerd hebben de auteur nog wat interessante uitspraken te ontlokken. En met succes! Ze vertelt ons een verhaal, dat ze ons alleen wil vertellen omdat we in het Nederlands schrijven. Zo kan niet iedereen het lezen. Heeft het toch een voordeel, dat taaltje van ons!

In het boek zit één personage, Hal, die er niet heel goed vanaf komt. Ik quote: ‘De lelijkste man die Louise ooit heeft gezien’. Hal kan alleen praten over Henry Upchurch, volgens hem ‘een literaire grootmacht’. Die toevallig zijn vader is. Dit brallerig personage blijkt niet uit de lucht gegrepen, maar baseerde ze, zoals ze ons toevertrouwde, op haar ex.

Dan zou je denken, laten we hopen dat hij er niet achter komt. Helaas was dat Tara niet gegund. Op de boekpresentatie kwam ‘Hal’ opdagen, zonder dat ze het van tevoren wist. Hij kocht twee boeken en liet het haar signeren. Zij schreef erin: ‘sorry.’ Hij begreep het niet. Maar, weet ze, dat zal hij snel doen. Want hij - en iedereen die hem kent - zullen hem erin herkennen, het is slechts afwachten tot hij begint met lezen. Dat is nog eens een manier om van je ex af te komen!

De presentatie is voorbij, maar het feest zet zich voort. In een underground (letterlijk, onder de grond) cocktailbar dansen de vleesgeworden personages door. We bevinden ons in een speakeasy-bar met retro inrichting. Drie vrouwen zingen blues op de achtergrond. Nu nog een tatoeageshop vinden en ‘meer poëzie!!’ laten tatoeëren op onze onderarm, en we zitten definitief in het boek. Mogen we blijven?

Social creatureDe aanwezigen bij de boekpresentatie bij Daunt Books te Londen.

 

Ga jij Social Creature ook lezen?

Lees ook: Interview met M.J. Arlidge.

 

Nieuwste artikelen

  • De geest in het plafond - Emily Jackman

  • Een schot in de roos - Iris Visser

  • Valentijn Kraai en meneer Dood – Jenny Spangler

  • Ooievaarsblues - Bart Chabot

  • Gezinsverpakking - De Chabotten

Gerelateerde artikelen

  • Lucinda Riley kondigt De zeven zussen deel 7 aan

  • In gesprek met Myrthe van der Meer

  • 8 literaire romans van Nederlandse bodem die je absoluut niet wil missen!

  • Recensie: Kil

  • Top 10 lesbische boeken

Zoek in artikelen