Deze boeken horen bij de Golden Globes 2019 genomineerden

De Golden Globe Awards 2019 zijn weer geweest. De grote winnaars van de avond waren Green Book en Bohemian Rhapsody. De gehele lijst met Golden Globe winnaars kan je hier terug vinden. Wist je dat veel van de genomineerden films en series voor de Golden Globe awards zijn gebaseerd op boeken? Wij zochten dit voor jullie uit!

Genomineerde films gebaseerd op boeken

Golden globes    Golden globes    Golden globes    Golden globes    Golden globes    Golden globes    Golden globes    Golden globes    Golden globes    Golden globes    Golden globes    Golden globes

BlacK Klansman - Ron Stallworth

De film BlacKkKlansman is gebaseerd op het boek Black Klansman van Ron Stallworth. Ron Stallworth slaagde erin om als eerste Afro-Amerikaanse agent te infiltreren in de Ku Klux Klan. Detective Stallworth en zijn partner Flip Zimmerman wisten tot in de hoogste kringen van de KKK binnen te dringen. Hun doel was de plannen van deze geheime, extremistische organisatie om de macht over te nemen in de stad, te dwarsbomen.

golden globes   Golden globes

Black Panther - Stan Lee

Black Panther is niet gebaseerd op een boek, maar wel op een stripboek! Black Panther is gecreëerd door de legendarische Stan Lee. In Black Panther keert Koning T'Challa terug naar huis, naar het teruggetrokken levende, technologisch geavanceerde Afrikaanse land Wakanda, om te dienen als de nieuwe koning. Al snel blijkt dat zijn claim op de troon niet zo veilig is als hij gedacht had en moet hij samenwerken met CIA-agent Evertt K. Ross en leden van de Dora Milaje, de special forces van Wakanda, om te voorkomen dat er oorlog uitbreekt.

golden globes

If Beale street could talk - James Baldwin

If Beale street could talk is in het Nederlands uitgegeven onder de naam Als beale street kon praten. 

Als Beale street kon praten speelt zich af in Harlem in de jaren '70. De 19-jarige Tish is zwanger van haar grote liefde Fonny, een jonge beeldhouwer. Hij zit vast, beschuldigd van een verkrachting, ingerekend door een racistische agent. Terwijl hun beider families hun best doen om Fonny's naam te zuiveren, wordt het jonge paar heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. 

golden globes

Crazy rich Asians - Kevin Kwan

Crazy rich Asians is de verfilming van het gelijknamige boek van Kevin Kwan.

Als Rachel door haar vriend Nicholas wordt uitgenodigd een zomer in Singapore door te brengen om zijn familie te leren kennen, weet ze dat dit de eerste stap is naar een huwelijksaanzoek. Wat ze niet weet, is dat Nicholas een van de allerrijkste en meest gewilde huwelijkskandidaten van Azië is. En dat de societydames absoluut niet van plan zijn de hoofdprijs aan hun neus voorbij te laten gaan...

golden globes

Mary Poppins – P.L. Travers

Mary Poppins Returns is het vervolg op de wereldberoemde film Mary Poppins. Maar wist je dat beide films gebaseerd zijn op het gelijknamige boek van P.L. Travers?

Ze is gekomen met de oostenwind: Mary Poppins, het beroemdste kindermeisje van de wereld. Op een dag is ze letterlijk komen aanwaaien, en daarom is het misschien ook niet zo vreemd dat ze de trap op kan glijden en een lege tas heeft waar toch van alles uitkomt. Voor de kinderen van de familie Bank breekt een bijzondere tijd aan, want met Mary Poppins is elke dag een magisch avontuur. Ze hopen dat zij nooit meer weg zal gaan, maar dan draait de wind...

golden globes

Boy Erased - Garrard Conley

Boy Erased is gebaseerd op het gelijknamige, waargebeurde boek van Garrard Conley. 

Jared is zoon van een pastoor uit een klein Amerikaans dorpje. Op zijn negentiende komen zijn ouders er achter dat hij homoseksueel is. Zijn ouders geven hem daarop een ultimatum: een therapeut bezoeken om van zijn geaardheid af te komen, of verbannen worden uit de levens van zijn familie, vrienden en de kerkgemeenschap.

golden globes

The wife - Meg Wolitzer

Ook de film The Wife, die een Golden Globe mee naar huis nam voor beste actrice in een drama, is gebaseerd op een boek. 

De film volgt het verhaal van Joan Castleman. Een opvallende schoonheid met onberispelijke referenties. Veertig jaar heeft ze haar eigen talent, dromen en ambities opgeofferd voor haar charismatische man Joe en zijn succesvolle literaire carrière. Ze heeft altijd zijn ontrouw en excuses genegeerd met gratie en humor. Hun huwelijk is gebouwd op ongelijke compromissen en Joan staat op het punt haar breekpunt te bereiken. Aan de vooravond van de uitreiking van Joe's Nobelprijs voor de Literatuur confronteert ze hem met het grootste offer van haar leven en het geheim van zijn carrière.

golden globes

Can You Ever Forgive Me? - Lee Israel

Can you ever forgive me? Is gebaseerd op gelijknamige boek van Lee Israel. 

Can You Ever Forgive Me gaat over de succesvolle biograaf Lee Israel. Zij verdiende begin jaren '70 en '80 haar geld door boeken te schrijven over Katharine Hepburn, Tallulah Bankhead, Estee Lauder en journalist Dorothy Kilgall.

Als Lee uit de smaak valt en ze haar boeken niet langer gepubliceerd krijgt, gebruikt ze haar schrijftalent om anderen te misleiden, opgehitst door haar loyale vriend Jack. 

golden globes

Beautiful Boy – David Sheff

Ook Beautiful Boy is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.

Journalist David Sheff en zijn getalenteerde tienerzoon Nic zijn twee handen op één buik. Wanneer David ontdekt dat Nic worstelt met een drugsverslaving, stort zijn wereld plots in. David besluit om alles in het werk te stellen om zijn zoon te begrijpen en te redden. Maar hoe red je iemand die misschien niet gered wil worden? Is loslaten soms de enige mogelijkheid?

golden globes

First Man - James R Hansen

De film First man is gebaseerd op het boek over het leven van Neil Armstrong. Deze film vertelt het boeiende verhaal van de NASA-missie die als doel had mannen naar de maan te sturen, met de nadruk op astronaut Neil Armstrong en de periode van 1961 tot en met 1969. De film laat zien wat Armstrong en heel Amerika er voor over hadden om één van de gevaarlijkste expedities in de geschiedenis een succes te laten worden.

golden globes

Dumplin' – Julie Murphy

Dumplin’ gaat over Willowdean ‘Dumplin’ Dickson, de plus-size dochter van een voormalige schoonheidskoningin. Wanneer ze zich opgeeft voor haar moeders Miss Teen Bluebonnet verkiezing als een protest, escaleert dat wanneer andere deelnemers haar voorbeeld volgen waardoor Dumplin’ een revolutie binnen de schoonheidsverkiezingen ontketend.

Genomineerde series gebaseerd op boeken

Golden globes    Golden globes    Golden globes    Golden globes    Golden globes    Golden globes    Golden globes

Vulgar Favors - Maureen Orth

De serie American Crime Story: The Assassination of Gianni Versace is gebaseerd op het boek Vulgar Favors van Maureen Orth.

Het tweede seizoen van American Crime Story gaat over de moord op Gianni Versace. Hij werd op 15 juli 1997 voor zijn eigen huis in Miami doodgeschoten door de seriemoordenaar Andrew Cunanan.

Golden globes    Golden globes    Golden globes

Sharp Objects - Gillian Flynn

Sharp objects is gebaseerd op het gelijknamige boek van Gillian Flynn uit 2006. Gillian Flynn schreef tevens het boek Gone Girl, dat ook verfilmd is. 

Sharp Objects volgt Camille Preaker, een emotioneel labiele misdaadverslaggeefster die net uit een psychiatrische instelling komt en de opdracht krijgt om de moord op twee kleine meisjes uit haar geboorteplaats te onderzoeken. Het brengt haar terug naar haar ouderlijk huis in het slaperige stadje Wind Gap, Missouri, waar ze opgroeide. Terwijl ze de zaak onderzoekt, wordt ze nauwlettend in de gaten gehouden door haar kritische moeder, een lokale socialite Adora. Door de situatie wordt Camille gedwongen de confrontatie aan te gaan met haar persoonlijke demonen, waaronder jarenlange zelfmutilatie.

Golden globes    Golden globes    Golden globes

A Very English Scandal – John Preston

De miniserie A very English Scandal, met Hugh grant in de hoofdrol, is gebaseerd op het gelijknamige boek van John Preston. Het verhaal gaat over de Britse liberale partijleider Jeremy Thorpe die ervan wordt beschuldigd zijn ex homoseksuele geliefde te hebben vermoord. In 1979 moet hij in de rechtbank voorkomen.

Golden globes    Golden globes    Golden globes

Codename Villanelle: - Luke Jennings

Codenaam Villanelle is het boek waarop de tv-serie Killing Eve is gebaseerd. 

Eve is een verveelde medewerkster van de Britse veiligheidsdienst MI5. Haar saaie bureaubaan staat haaks op haar fantasieën van een leven als spionne. Villanelle is een getalenteerde huurmoordenares die voortdurend van gedaante verandert en verknocht is aan de luxe levensstijl die ze er dankzij haar gewelddadige werk op na kan houden. Killing Eve vertelt het verhaal van twee uiterst intelligente vrouwen die door elkaar zijn geobsedeerd en de strijd tegen elkaar aanbinden in een spannend kat-en-muisspel.

Golden globes    Golden globes    Golden globes

The Alienist – Caleb Carr

In de Netflix-serie The Alienist schakelt de politiecommissaris Theodore Roosevelt in 1986 de psychiater Laszlo Kreizler in. Er wordt een verminkt lichaam van een dakloze jongen gevonden. Kreizler ziet overeenkomsten met een onopgeloste moord waarbij een ex-patiënt is betrokken. 

Golden globes    Golden globes    Golden globes

Patrick Melrose - Edward St Aubyn

Patrick Melrose is een mini-serie met Benedict Cumberbatch in de hoofdrol, gebaseerd op het gelijknamige boek. 

We volgen het turbulente leven van Patrick Melrose, dat bestaat uit seksueel misbruik, drugs- en alcoholverslaving, en zijn worsteling om in het reine te komen met verleden en heden.

golden globes

De reiziger-serie – Diana Gabaldon

De serie Outlander is gebaseerd op De reiziger-serie van schrijfster Diana Gabaldon.

Outlander volgt het leven van Claire Randall, een getrouwde verpleegster die in 1945 op mysterieuze wijze ontwaakt in het Schotland van 1743. Ze komt terecht in een onbekende en levensbedreigende wereld. Wanneer ze wordt uitgehuwelijkt aan Jamie Fraser - een moedige en charmante jonge Schotse strijder - ontstaat er een gepassioneerde affaire die haar doet wankelen. Want hoe kiest ze de man van haar leven als ze zich letterlijk in twee compleet verschillende werelden bevinden?

golden globes

Het verhaal van de dienstmaagd – Margaret Atwood

De populaire serie The Handmaid's tale is gebaseerd op het gelijknamige boek van Margaret Atwood. In Nederland is het boek uitgebracht onder de titel: Het verhaal van de dienstmaagd.

Het verhaal speelt zich af in het dystopische Gilead, een totalitaire samenleving die ooit deel uitmaakte van de Verenigde Staten. Gilead lijdt onder milieurampen en een kelderend geboortecijfer. De republiek wordt bestuurd door een bizar fundamentalistisch regime dat vrouwen als staatseigendom ziet. Als een van de weinige overgebleven vruchtbare vrouwen is Offred actief als dienstmaagd binnen het huishouden van de Commandant. Offred heeft slechts twee doelen voor ogen: overleven en de dochter vinden die haar is afgenomen.

Welk boek uit deze lijst wil jij lezen?

Lees ook: Boekevenementen in 2019

GERELATEERDE ARTIKELEN

 • Moederdag: boeken top-5

 • Top 10 BBQ boeken

 • De 10 populairste chicklit schrijfsters

 • Young Adult top-5: september

 • Boeken top-5: De leukste series!

Aanbevolen voor jou:

Zoek in artikelen