Aanraders voor minder bekende Tweede Wereldoorlog romans

Over de Tweede Wereldoorlog zijn ontzettend veel boeken geschreven. Veel boeken zijn erg bekend, zoals De jongen in de gestreepte pyjama. Maar er zijn nog veel meer boeken over de Tweede Wereldoorlog geschreven die misschien minder bekend zijn, maar zeker niet minder goed zijn! Als je houdt van dit genre dan moet je ook deze minder bekende titels een keer gelezen hebben. Wij hebben daarom voor jullie een aantal minder bekende Tweede Wereldoorlog romans onder elkaar gezet.

 Tweede Wereldoorlog romans

Anne Frank, mijn beste vriendin - Alison Leslie Gold

Het verhaal van Anne Frank is natuurlijk wereldberoemd door alle dagboeken die ze heeft geschreven. In het boek Anne Frank, mijn beste vriendin lezen we niet vanuit het perspectief van Anne Frank, maar vanuit haar beste vriendin Hanneli Goslar. Hierdoor wordt het bekende en hartverscheurende verhaal op een andere manier verteld. Hanneli heeft als jong Joods meisje de concentratiekampen namelijk wel overleefd. In dit boek vertelt ze over haar vriendschap met Anne Frank en over de bijzondere ontmoeting met Anne, drie jaar nadat ze elkaar uit het oog hadden verloren toen ze gedwongen werden om onder te duiken.

 

 

 Tweede Wereldoorlog romans

Bloemen voor mijn dochter - Sarah Jio

In Bloemen voor mijn dochter volgen we twee verhaallijnen die geleidelijk aan samen komen. Dankzij de natuurlijke manier waarop dit gebeurd en het feit dat er in beide verhaallijnen bloemen een belangrijke rol spelen maakt het een mooi samenhangend geheel. Het verhaal gaat over mooie momenten in slechten tijden en dat maakt het boek aangrijpend. In Bloemen voor mijn dochter wordt er een vrouw wakker in het ziekenhuis. Ze lijdt aan geheugenverlies en is in de war. Ze krijgt te horen dat ze Caroline heet en al jaren een eenzaam en teruggetrokken leven leidt. Ze heeft alleen vage flarden van herinneringen aan een man en een jong kind. Als ze naar huis mag vindt ze een stapel brieven van Celine, een jonge weduwe die in de Tweede Wereldoorlog met haar vader en dochter in hetzelfde appartement woonde en die werkte in een bloemenwinkel. Caroline leest over de nazicommandant die Celine chanteerde met haar Joodse afkomst en haar dwong om zijn minnares te worden. Naarmate Caroline verder leest, komen er steeds meer herinneringen boven, en langzamerhand realiseert Caroline zich hoe sterk de overeenkomsten tussen haar en Celine zijn.

 Tweede Wereldoorlog romans

Het Duitse meisje - Armando Lucas Correa

In Het Duitse meisje wordt er niet geschuwd om de gruwelijkheden van de Tweede Wereldoorlog te beschrijven. Het boek is geschreven vanuit het perspectief van een twaalfjarig meisje, wat ervoor zorgt dat het een indringend verhaal is. De Joodse Hannah Rosenthal had een heerlijk leventje voordat alles veranderde. Maar nu in 1939 zijn de bezittingen van haar familie ingenomen en zijn ze niet langer welkom op plekken die vroeger aanvoelden als een tweede huis. Maar er lijkt een uitweg te zijn: de SS St. Louis biedt Joden een veilige overtocht vanuit Duitsland. De Rosenthals weten een plaats op het schip te bemachtigen en varen richting Havana. Maar door onheilspellende geruchten slaat de hoop al snel om in angst. Het schip dat hun redding leek te zijn, wordt hun noodlot. Zeventig jaar later, in New York, ontvangt Anna Rosen voor haar twaalfde verjaardag een pakketje van haar oudtante Hannah. De inhoud van het pakketje zorgt ervoor dat Anna en haar moeder naar Havana reizen om de waarheid te achterhalen over het mysterieuze en tragische verleden van hun familie.

 Tweede Wereldoorlog romans

De jongen die zijn vader naar Auchwitz volgde - Jeremy Dronfield

De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde is gebaseerd op een waargebeurd verhaal, wat dit verhaal ontzettend aangrijpend maakt. Het verhaal speelt zich af in 1939. Gustav Kleinmann, een Weense stoffeerder, en zijn zestienjarige zoon Fritz worden samen met andere Joodse mannen gearresteerd door de SS. Ze worden naar Buchenwald in Duitsland gestuurd, waar het beruchte concetratiekamp op dat moment nog gebouwd moet worden. Vader en zoon worden gedwongen om te helpen bij de bouw. Het werk was loodzwaar en heeft vele mensen het leven gekost. Gustav en vierhonderd andere Joden werden geselecteerd voor de overplaatsing naar het nieuwe kamp Auschwitz. Fritz kon het niet verdragen om gescheiden te zijn van zijn vader. Fritz bood zichzelf daarom ook aan voor het transport naar Auschwitz. Er begon een nieuwe beproeving voor vader en zoon die nog wreder en gruwelijker was dan daarvoor.

 Tweede Wereldoorlog romans

De bibliothecaresse van Auschwitz - Antonio Iturbe

Ook De bibliothecaresse is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het boek is aangrijpend, emotioneel en laat zien hoe krachtig en hoopgevend verhalen kunnen zijn. Onder de ogen van Nazi's is er in concentratiekamp Auschwitz in het geheim een school opgezet. Boeken zijn ten strengste verboden, maar de veertienjarige Dita verbergt onder haar jurk de kleinste bibliotheek die ooit heeft bestaan. De acht boeken worden door haar en de andere kampgenoten gekoesterd als schatten. Dita geeft niet op en verliest nooit de wil om te leven. De verhalen voeren haar mee naar een andere wereld.

 

 

 Tweede Wereldoorlog romans

De bakkersdochter - Sarah McCoy

De bakkersdochter is een aangrijpend verhaal waarbij je het waarschijnlijk niet droog zal houden! De jonge Elsie leeft ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. De ergste oorlogsterreur is aan haar voorbijgegaan, omdat zij en haar familie beschermd worden door een hooggeplaatste nazi die met haar wil trouwen. Maar wanneer Elsie tijdens de kerstnacht een ontsnapt Joods jongetje toelaat in de bakkerswinkel, weet ze dat dat alles wat ze liefheeft in gevaar brengt. Zestig jaar later werkt journaliste Reba Adams in Texas aan een kerstartikel en interviewt Elsie, de oudere eigenaresse van een bakkerij. Elsie vindt het moeilijk om haar verhaal te vertellen. Reba's vragen doen haar denken aan haar leven in Duitsland tijdens de oorlogsjaren. Als de levens van deze twee vrouwen steeds meer met elkaar verweven raken, worden ze gedwongen om de waarheid uit het verleden onder ogen te zien en de moed te vinden om te vergeven.

 Tweede Wereldoorlog romans

Blijf hun namen noemen - Simon Stranger

Blijf hun namen noemen won in 2018 de Noorse boekverkopersprijs en is gebaseerd op waargebeurde feiten en oorlogsdocumenten. Het is een aangrijpend verhaal waarin wordt uitgelegd waarom het belangrijk is dat we de namen van de slachtoffers blijven noemen. In 1941 wordt een woning in Trondheim, Noorwegen in beslag genomen door de nazi's en veranderd tot hoofdkwartier van de gehate Gestapo-agent Henry Oliver Rinnan. Het huis heeft de bijnaam 'Het bendeklooster' en wordt bezet door de Rinnan gang, die in de kelder honderden gevangenen op gruwelijke wijze verhoort, martelt en vermoordt. Vijf jaar na de oorlog trekt er een jong Joods stel met hun kinderen in het huis. Hun kinderen groeien op in dezelfde kamers waar slechts enkele jaren daarvoor gruwelijkheden plaatsvonden. Waarom betrok dit gezin een huis dat symbool stond voor het kwaad? Hoe groeide de rustige en bescheiden schoenmakerszoon Henry Rinnan uit tot een van de grootste criminelen uit de Noorse geschiedenis?

 Tweede Wereldoorlog romans

Cilka's keuze - Heather Morris

Waarschijnlijk heb je wel eens van het boek De tatoeëerder van Auschwitz gehoord. Cilka's keuze is geschreven door dezelfde auteur. Ook dit is een boek dat gebaseerd is op een waargebeurd verhaal. Het is een verhaal over overleven en zet je aan het denken. Zou ik dezelfde keuze als Cilka hebben gemaakt? Cilka Klein is 16 als ze in 1942 naar Auschwitz-Birkenau wordt gebarcht. Haar komst blijft niet onopgemerkt en kampcommandant Schwarzhuber laat zijn oog op haar vallen. Hij dwingt haar om zijn liefje te worden. Als enige vrouw in het concentratiekamp mag zij haar lange haar behouden, maar na de bevrijding wordt haar dit aangerekend. Ze wordt gezien als collaborateur en naar een werkkamp in Siberië verbannen. Weer zit ze op een trein. Weer moet ze talloze onmenselijke behandelingen doorstaan. En weer blijven de ogen van een kampbewaarder te lang op haar rusten… Cilka vindt nog steeds de kracht om zichzelf staande te houden, ondanks alle gruwelijkheden. Wanneer ze de man Ivan verpleegt ontdekt ze dat er ondanks alles ruimte in haar hart is voor liefde.

 Tweede Wereldoorlog romans

De dag dat de nazi's kwamen - Stephen R. Matthews

Ook dit boek is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Ditmaal is het gebaseerd op het verhaal van een Brits jongetje in een concentratiekamp. Het boek is geschreven door Stephen zelf, het jongetje uit het verhaal. Aan de hand van de dagboeken van zijn moeder en de ervaringen van Stephen zelf heeft hij het verhaal weten te schrijven. Het is een aangrijpend verhaal, omdat het vertelt is vanuit de ogen van een kind. Maar het laat ook de zien dat de gruwelijkheden Stephen niet verbitterd hebben gemaakt, maar juist vergevingsgezind. In 1940 wordt het Kanaaleiland Guernsey gebombardeerd en bezet door de nazi's. De vierjarige Stephen Matthews wordt in 1942 met zijn familie gedeporteerd naar een concentratiekamp in nazi-Duitsland. Zijn moeder vertelt hem dat ze op vakantie gaan. Op deze "vakantie" reist hij mee in een veewagon, ziet hij mensen sterven en wordt zijn hand gebroken door een Duitse bewaarder. Drieënhalf jaar later keert zijn familie weer terug in Guernsey dat zwaar getroffen is door de Duitse bezetting, een lot dat vele andere eilandbewoners niet is gegeven.

Lees ook: Indrukwekkende boeken over de Tweede Wereldoorlog

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • De beste historische romans

  • 11 dingen die roman lezers niet meer willen horen

  • De beste boeken voor natuurliefhebbers

  • Recensie: De jongen die zijn vader naar Auschwitz volgde

  • Santa Montefiore boeken

Zoek in artikelen