Top 12 young adult scifi boeken

Van Young Adult boeken kunnen we geen genoeg krijgen! Gelukkig hoeft dat ook niet, want er zijn ontzettend veel Young Adult boeken uitgegeven. Voor ieder is er ook wat wils, van fantasy tot romantische boeken tot sciencefiction. Ben je nou een echte scifi liefhebber en op zoek naar nieuwe Young Adult aanraders? Lees dan snel verder! Wij hebben een top 12 van Young Adult scifi boeken gemaakt.

12. The Darkest Minds - Alexandra Bracken 

Op nummer 12 staat het boek De overlevenden, het eerste deel in The Darkest Minds trilogie van Alexendra Bracken. Het eerste deel van deze serie is ook verfilmd! Het verhaal gaat over de zestienjarige Ruby. Als ze op haar tiende verjaardag wakker wordt is alles anders. Haar ouders herkennen haar niet meer, sluiten haar op in de garage en bellen de politie. Ruby wordt opgepakt en naar een zwaar bewaakt heropvoedingskamp gebracht, genaamd Thurmond. Ze heeft weliswaar de mysterieuze ziekte overleefd die als een epidemie onder de jongeren van Amerika rondwaarde, maar ze heeft er iets angstaanjagends voor in de plaats gekregen: bovennatuurlijke krachten die oncontroleerbaar zijn.

 

11. De vijfde golf - Rick Yancey

Ook van deze scifi trilogie is het eerste deel verfilmd. Cassie heeft niemand meer: haar ouders zijn als gevolg van de buitenaardse invasie overleden en haar broertje Sam is meegenomen door een groep militairen, zogenaamd om hem te beschermen. De aarde wordt geteisterd door aliens die in golven de aarde aanvallen. Bij de eerste golf viel alle elektriciteit uit, bij de tweede golf volgde er een grote tsunamie, bij de derde golf werd iedereen ziek, bij de vierde golf werd iedereen achterdochtig en de vijfde gofl moet nog komen.... Cassie is op de vlucht en wil er alles aan doen om haar broertje te redden. Maar hoewel ze zich had voorgenomen om niemand meer te vertrouwen, kan ze het niet alleen.

10. The Host (Zielen) - Stephenie Meyer

The Host is een scifi boek van Twilight-auteur Stephenie Meyer. Dit boek is net als de Twilight-serie ook verfilmd. Onze wereld is overgenomen door een onzichtbare vijand: er waren zielen rond die het lichaam van hun gastheer of gastvrouw overnemen, waarbij de oorspronkelijke ziel langzaam vervaagt. Het grootste deel van de mensheid heeft inmiddels een gastziel. Op een dag wordt Melanie in bezit genomen door Wandelaar. Wandelaar vindt het al moeilijk om in een mensenlichaam te wonen vanwege de heftige emoties en levendige herinneringen, maar dit lichaam verzet zich hevig. Melanie weiger haar geest te laten overnemen. Ze vult de gedachten van Wandelaar met beelden van de jongen van wie ze houdt, Jared. Wandelaar kan zich niet verzetten tegen de herinneringen die Melanies lichaam haar laten zien en ze begint wanhopig te verlangen naar een man die ze nog nooit heeft ontmoet.

9. Vrees me - Tahereh Mafi

Heb jij de Vrees me-serie al gelezen? Wij wel en deze serie behoort zeker in deze top 12 thuis! Juliette heeft een dodelijke aanraking, maar niemand weet waardoor dat komt. De laatste keer dat zij iemand aanraakte sloot Het herstel haar op. Het Herstel heeft heel veel mensen gedood en de overlevenden zijn nu uit op wraak. Het Herstel gebruikt geweld om hen tegen te houden, maar ze krijgen niet iedereen onder de duim. Juliette beseft dat ze misschien kan helpen in deze strijd. Zij moet nu een belangrijke keuze maken: wil ze gebruikt worden als wapen of wil ze vechten in het verzet?

 

8. De Test - Joelle Charbonneau

Malencia 'Cia' Vale wil iets liever dan uitverkoren worden voor De test. Elk jaar worden uit de beste studenten gekozen die in de hoofdstad Tosu City hun kolonie Vijf Meren mogen vertegenwoordigen. Alleen zijn die slagen mogen doorstromen naar de universiteit om klaargestoomd te worden tot de toekomstige leiders van het Verenigde Gemenebest. Cia is een van de uitverkorenen, maar haar blijdschap verandert snel in bezorgdheid als haar vader haar de avond voor haar vertrek vertelt over zijn ervaringen tijdens De test. Hij herinnert zich niet veel meer van de gebeurtenissen van vijfentwintig jaar eerder, maar hij wordt nog steeds geteisterd door nachtmerries. Cia vertrekt naar de hoofdstad en al snel komt ze erachter dat haar vaders waarschuwingen terecht waren. Ze is op zichzelf aangewezen als haar kamergenoot haar probeert te vermoorden en de inhoud van de diverse testen niet alleen geestelijk, maar ook fysiek het uiterse van haar vragen.

7. Matched - Ally Condie

Op nummer 7 staat de Matched-trilogie van Ally Condie. In het verhaal groeit Cassia op in een toekomstige maatschappij waarin alles voor haar geregeld wordt. Het lijkt zo mooi als Cassia door de Autoriteiten wordt uitgehuwelijkt aan haar beste vriend. Maar dan gaat er iets mis. Al snel krijgt Cassia in de gaten dat er iets vreemds en verontrustends aan De Unie zit en dat de Autoriteiten niet gediend zijn van kritische onderdanen.

 

 

6. Legend - Marie Lu

Deze serie speelt zich af in 2130 in Los Angeles, dat overgelopen is na een overstroming. De 15-jarige June is geboren in de elite en wordt klaargestoomd voor een van de belangrijkste functies in de militaire rangorde van haar land. De eveneens 15-jarige Day, geboren in een sloppenwijk, is de meest gezochte crimineel van de Republiek. Normaal gesproken zouden hun wegen zich nooit kruisen, maar dat gebeurt wel als de broer van June, een belangrijke militair, wordt vermoord en Day de hoofdverdachte is. De overheid opent de jacht op hem. Een ultiem kat-en-muisspel tussen June en Day gaat van start. Maar dan komt June erachter dat de overheid iets met haar broers dood te maken heeft en er alles aan doet om dat verborgen te houden.

5. De Labyrintrenner -  James Dashner

Verfilmingen van Young Adult scifi boeken zijn erg populair, want ook De Labyrintrenner is verfilmd onder de naam The Maze Runner. Deze trilogie speelt zich af in een post-apocalyptische wereld. Thomas komt terecht bij een groep jonge mannen nadat zijn geheugen is gewist. Hij ontdekt dat ze gevangen zitten in een doolhof en sluit zich aan bij de Renners. Niet alleen  om uit het labyrint te ontsnappen, maar ook om het ijzingwekkende geheim dat schuil gaat achter hun lot te ontrafelen.

 

 

4. Rood - Pierce Brown 

Darrow is een Rode, een lid van de laagste kaste in de kleurgeoriënteerde maatschappij van de toekomst. Hij werkt, net als zijn mede-Roden, de hele dag diep onder de grond. Hij is ervan overtuigd dat hij en zijn medemensen de oppervlakte van Mars leefbaar maken voor toekomstige generaties. Darrow heeft hier vrede mee gesloten, wetende dat zijn bloed en zweet ooit zal resulteren in een betere wereld voor zijn kinderen. Maar dan komt hij erachter dat de mensheid de oppervlakte van Mars al generaties geleden heeft bereikt. Uitgestrekte steden en rijk begroeide velden strekken zich uit over het landschap. Darrow - en alle Roden net als hij - zijn niets meer dan slaven voor de decadente heersende klasse. Darrow offert alles op om het legendarische instituut te infiltreren, een proefterrein voor de dominante Gouden kaste waar de nieuwe generatie van menselijke opperheren strijden om macht. Darrow wordt gedwongen te strijden voor zijn eigen leven en de toekomst van de beschaafde wereld tegen de beste en meest genadeloze leden van de heersende klasse van de maatschappij. Hij zal voor niets of niemand stoppen om zijn vijanden te verslaan... zelfs niet als dat betekent dat hij een van hen moet worden.

3. Divergent - Veronica Roth

We zijn ondertussen bij de top 3 aanbeland en uiteraard kan de Divergent-serie niet ontbreken in deze lijst! Het verhaal speelt zich af in een futuristisch Chicago. De wereld waar de zestienjarige Tris in leeft is opgedeeld in vijf facties: Zelfverloochening, Vriendschap, Oprechtheid, Onverschrokkenheid en Eruditie. Elk jaar moeten alle zestienjarigen een factie kiezen waarbij ze de rest van hun leven willen horen. Ook Tris moet haar keuze maken. Ze komt uit de factie zelfverloochening, maar ze besluit om haar familie te verlaten en voor de factie Onverschrokkenheid te kiezen. Tijdens de zware inwijding moet ze haar grootste angsten onder ogen komen en leert ze om te vechten. Ondertussen draagt ze een groot geheim met zich mee, haar persoonlijkheidstest gaf aan dat ze ‘afwijkend’ is en bij meerdere groepen zou passen. Deze uitslag moet ze geheim houden – maar waarom is dit zo levensbedreigend?

2. Ready Player One - Ernest Cline

Op nummer 2 staat het scifi boek Ready Player One. In tegenstelling tot veel andere boeken uit deze lijst is dit een standalone. In 2018 is dit boek verfilmd door Steven Spielberg. Sinds de Grote Recessie leeft een aanzienlijk deel van de wereldbevolking in armoede. Als James Halliday kinderloos sterft, laat hij de mensheid een fantastisch spel na: oasis, een online game die door miljarden spelers tegelijk gespeeld kan worden. Kort na zijn dood blijkt dat hij drie sleutels in het spel verstopt heeft, die leiden naar een kluis waarin de rest van zijn erfenis ligt opgeborgen. Wie de sleutels vindt, wordt in één klap multimiljonair.
De jacht op de sleutels voert honderdduizenden nerds, geeks en gamers terug naar de jaren tachtig van de twintigste eeuw, de tijd waarin Halliday opgroeide. In de popcultuur van the eighties gaan ze op zoek naar aanwijzingen en naar geluk.

1. De Hongerspelen - Suzanne Collins

En de absolute nummer 1 is natuurlijk The Hunger Games van Suzanne Collins! Deze trilogie zit steengoed in elkaar en is volgens ons de nummer 1 van Young Adult scifi boeken. Het verhaal speelt zich af in een futuristich Noord-Amerika waar zich een nieuw land heeft gevormd; Panem. Het land kent twaalf districten en een hoofdstad; het Capitool. Eigenlijk waren er 13 districten, maar district 13 is afgebrand door de hoofdstad. Nu worden er ieder jaar De Hongerspelen gespeeld als een soort straf. Dit houdt in dat er twee kinderen (een jongen en een meisje) tussen de 12 en 18 uit elk district meedoen aan een gevecht tot de dood, waar het hele land naar kijkt. Wanneer het zusje van Katniss Everdeen wordt uitgekozen om mee te doen twijfelt Katniss geen moment. Ze besluit om de plek van haar zusje in te nemen en zelf mee te doen aan De Hongerspelen. 

Lees ook: 25 Young Adult films gebaseerd op een boek

Nieuwste artikelen

  • My own worst enemy – Lily Lindon

  • De laatste verhalenverteller - Donna Barbra Higuera

  • Martin Scherstra – Hotel De jutter

  • De vrouwen van de suikerrietplantage - Ildefonso Falcones

  • De terugkeer naar Maxton Hall College - Mona Kasten

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • Top 12 beste young adult fantasy series

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • De top 10 beste boekverfilmingen

  • Bekende auteurs die begonnen bij Chicklit.nl!

Zoek in artikelen