De beste realistische young adult boeken

Er bestaan ontzettend veel young adult boeken. Van fantasy tot thrillers, van emotionele tot grappige boeken, er is voor ieder wat wils. Zo bestaan er ook heel veel realistische young adult boeken die goed het echte leven weergeven. Zo is niet altijd alles koek en ei en lopen niet alle verhalen goed af. Er bestaan zoveel realistische young adult boeken, maar wij hebben ons beperkt tot 10. Deze 10 hebben we gebaseerd op nationale en internationale recensies en waarderingen. 

Een weeffout in onze sterren - John Green

We beginnen dit artikel met de beste realistische young adult boeken met het boek Een weeffout in onze sterren. Dit boek laat heel goed zien hoe het is om met een vreselijke ziekte te leven en dat het leven niet altijd gaat zoals je verwacht...

Hazel werd drie jaar geleden opgegeven, maar dankzij een nieuw medicijn wordt haar leven voor onbepaalde tijd verlengd. Agustus (Gus) heeft de ziekte kanker overleefd, maar is hierdoor wel een been kwijtgeraakt. Wanneer Hazel en Gus elkaar ontmoeten voelen ze zich meteen tot elkaar aangetrokken, maar Hazel wil niet iemands tijdbom zijn. Hazel laat Gus kennismaken met haar lievelingsboek: An Imperial Affliction van Peter Van Houten, een roman over een ziek meisje, die midden in een zin eindigt. Ze gaan op zoek naar de auteur om te vragen hoe het met de personages is afgelopen. Hun zoektocht leidt hun naar Amsterdam, waar de auteur als kluizenaar blijkt te leven. Hij is heel anders dan ze zich hadden voorgesteld en hun leven neemt een wending die ze zelf niet hadden kunnen bedenken. 

De belevenissen van een muurbloem - Stephen Chbosky

In dit verhaal zullen vele zich kunnen herkennen. Het gaat over een jongen die niet per se populair is, maar ook niet heel onpopulair is; hij is een muurbloem. En wie heeft zich niet ook wel eens zo gevoeld op de middelbare school? Dit boek hoort dus zeker thuis in het rijtje met de beste realistische young adult boeken.

Door het verlegen, hyperintelligente en sociaal onaangepaste karakter van Charlie blijft hij een muurbloem. Hij probeert op zijn eigen manier vat te krijgen op de wereld van dates, familiedrama's, seks en drugs. Gelukkig heeft hij vrienden die hem hier af en toe bij helpen.

Thirteen Reasons Why - Jay Asher 

Thirteen Reasons Why is een ontzettend heftig boek. Het gaat over een meisje dat zelfmoord heeft gepleegd. Helaas struggelen ook veel jongeren met depressies en zelfmoordgedachtes, dus dit boek van Jay Asher is zeker erg realistisch.

In Thirteen Reasons Why is Clay verliefd op Hannah, het meest bijzondere meisje van de klas. Hij bewonderd haar van een afstand en is ervan overtuigd dat het niks kan worden. Maar op een avond is er toch een klik tussen hen en hoopt hij dat het meer kan worden. Maar dan blijkt dat Hannah zelfmoord heeft gepeegd. Hiervoor had ze dertien redenen die ze allemaal heeft opgenomen op cassettebandjes. Volgens haar zijn dertien mensen verantwoordelijk voor haar dood. Wanneer Clay de cassettebandjes ontvangt blijkt dat hij ook één van de redenen is geweest waarom ze zelfmoord heeft gepleegd...

Als ik blijf - Gayle Forman

In Als ik blijf raakt Mia in een coma waardoor ze zweeft tussen leven en dood. Alhoewel dit misschien niet heel realistisch is, zijn de universele thema's als leven en dood en hoe om te gaan met het verlies van geliefden dat wel. 

Het leven van de zestienjarige Mia Hall draait om muziek. Ze speelt Cello en heeft auditie gedaan voor een conservatorium. Haar toekomst ziet er goed uit. Maar dan slaat het noodlot toe als Mia met haar ouders en broertje een auto-ongeluk krijgt. Een vrachtwagen boort zich in hun auto. Haar ouders zijn op slag dood. Mia denkt dat ze het heeft overleefd, maar dan beseft ze dat ze aan de kant van de weg staat en haar eigen hand uit het raam ziet steken... Ze ligt in een coma en in de vierentwintig uur die volgen op het afschuwelijke auto-ongeluk, wordt Mia voor een onmogelijke keuze gesteld.

Het grote misschien - John Green

John Green heeft verschillende prachtige, realistische boeken op zijn naam staan en ook Het grote misschien heeft deze lijst gehaald. In dit verhaal komen belangrijke thema's als vriendschap en verliefdheid aan bod. Iets waar iedereen zich wel in kan vinden. 

Het verhaal gaat over Miles Halter. Hij is gefascineerd door beroemde laatste woorden. Zo zei de dichter Rabelais: ‘Ik ga op zoek naar een Groot Misschien’. Miles besluit daarom om naar een kostschool in Alabama te vertrekken. Daar sluit hij vriendschap met zijn kamergenoot Chip ‘de Kolonel’ Martin en diens vriendin Alaska. Miles is al snel geïntrigeerd door de mooie, slimme en totaal verknipte Alaska. Wanneer ze hem de laatste woorden van de vrijheiddsstrijder Simon Bolívar vertelt is hij op slag verliefd. Miles wordt dieper in de wereld van Alaska gezogen en langzaam dringt de betekenis van die laatste woorden tot hem door. Alaska katapulteert hem ongenadig het Grote Misschien in.

Eleanor & Park - Rainbow Rowell

Iedereen heeft zich vast wel een keer een buitenbeentje gevoeld op school. En dat is precies waar Eleanor & Park over gaat. Het vertelt het liefdesverhaal van twee buitenbeentjes op school. Een prachtig, realistisch verhaal!

Het verhaal speelt zich af in 1986. Op de eerste schooldag van Eleanor is er in de bus alleen een plek naast Park vrij. Eigenlijk mogen die twee elkaar niet echt, maar wanneer Park een stripboek leest in de bus verandert alles. Eleanor kan haar ogen niet van zijn boek afhouden. Er ontstaat een aantrekkingskracht tussen de twee en ze kunnen niet met en niet zonder elkaar. Eleanor & Park vertelt het verhaal over een eerste liefde, over hoe moeilijk een relatie kan zijn, maar ook hoe lastig wij het onszelf soms kunnen maken.

Voor ik val - Lauren Oliver

Ondanks dat de gebeurtenissen in het boek, het herbeleven van steeds dezelfde dag, niet heel realistisch zijn, is het onderwerp dat wel! Samantha realiseert zich gedurende het boek namelijk dat ze fouten heeft gemaakt in haar leven en die probeert ze recht te zetten. Dit is een echte eyeopener en zet je aan het nadenken, want iedereen maakt fouten, toch?

Samantha Kingston leidt een perfect leven: ze is populair, heeft verkering met de knapste jongen op school en ze wordt aanbeden door haar vriendinnen. Maar wanneer ze een auto-ongeluk krijgt verandert dit op slag. Op 12 februari krijgt ze een ongeluk, maar ze krijgt zeven nieuwe kansen. Ze beleeft namelijk zeven keer dezelfde dag van het ongeluk, waarbij ze de kans krijgt het mysterie van haar dood t ontrafelen. Ze begint eens goed naar haar zelf te kijken en ze ontdekt wat écht belangrijk is voor haar. Sam krijgt spijt van veel dingen en ze doet er alles aan om het recht te zetten. Het is niet te laat, maar kan Sam nog veranderen?

4 vriendinnen, 1 spijkerbroek - Ann Brashares

In dit boek draait alles om vriendschap. Een prachtig thema waar bijna iedereen zich wel mee kan identificeren.

Bridget, Lena, Carmen en Tibby zijn al beste vriendinnen zolang ze zich kunnen herinneren. Nu staat de zomervakantie voor de deur en zullen ze elkaar moeten missen. Maar helemaal alleen staan ze er niet voor, want één spijkerbroek die hun alle vier als gegoten zit vergezelt hen tijdens de zomer. De broek zal van het ene naar het andere vakantieadres worden gestuurd en is op die manier getuige van de bijzondere belevenissen van de vier vriendinnen.

Aan alle jongens van wie ik hield - Jenny Han

Iedereen is wel een keer verliefd geweest en dat is dan ook zo herkenbaar van Lara Jean: ze heeft al op vele jongens een crush gehad. Deze leuke, lieflijke serie is heel herkenbaar!

Elke keer dat Lara Jean verliefd is, maar het niks wordt met hem, schrijft ze een brief aan de desbetreffende jongen om de periode af te sluiten. Ze stort haar hart uit, adresseert de envelop, doet hem dicht... en stopt de brief in een doos die ze bewaart onder haar bed. Totdat op een dag de doos weg is, en alle brieven ook. Ze blijken te zijn gepost, inclusief de laatste, die gericht was aan Josh, het vriendje van haar oudere zus...

Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum - Benjamin Alire Sáenz

Veel jongeren zijn op zoek naar hun eigen identiteit. De vraag wie ze nu echt zijn speelt vaak een belangrijke rol in hun leven. Iedereen ontdekt zichzelf op een andere manier. In Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum wordt deze zoektocht naar het vinden van jezelf op een prachtige wijze verteld.

Aristoteles (Ari) is een eenzame tiener die niet goed weet wat hij van het leven moet verwachten. Hij denkt er veel over na, maar kan de geheimen van het leven niet ontdekken. Op school heeft hij geen vrienden, maar vrienden interesseren hem ook niet zo. Tot hij Dante tegenkomt bij het zwembad. Buiten het feit dat ze allebei naar filosofen vernoemd zijn, lijken ze helemaal niet op elkaar. Toch worden ze beste vrienden en dankzij hun vriendschap ontdekken Ari en Dante wie ze zijn, en wie ze willen worden.

 

Lees ook: Boeken om je te laten huilen

Nieuwste artikelen

  • 7 redenen waarom Disney films niet alleen leuk zijn voor kinderen

  • Alle Beauty and the Beast films door de jaren heen

  • Deze personages werden uit de serie geschreven na het slechte gedrag van de acteur

  • De leukste vampier boeken

  • Populaire boeken die in juli 2021 verschijnen

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • 18 Young Adult boeken die waarschijnlijk verfilmd worden

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • 12 The Vampire Diaries behind the scenes geheimen die je nog niet wist

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen