De 10 leukste tienerboekenseries

Er zijn door de jaren heen al heel wat leuke series voor tieners verschenen. Naast Young Adult boeken, is dit ook een groot genre! Deze boeken richten zich namelijk op kinderen tussen de 12 en 16 jaar. Vaak zijn deze boeken niet alleen leuk voor de doelgroep, maar ook voor volwassenen zijn deze boeken nog steeds heel leuk om te lezen! Ben je nog op zoek naar een leuke tienerserie? Lees dan snel verder! Wij hebben de 10 leukste tienerseries onder elkaar gezet. 

Percy Jackson en de Olympiërs - Rick Riordan

Van deze serie zijn er maar liefst 5 boeken geschreven met in de hoofdrol Percy Jackson. Deze boeken zijn niet alleen heel avontuurlijk en vermakelijk om te lezen, maar ook nog eens heel leerzaam vanwege de Griekse mythologie die erin voorkomt. Wist je ook dat er ook een Percy Jackson serie in de maak is bij Disney+?

In het eerste boek maken we kennis met Percy Jackson. Hij staat op het punt om van school getrapt te worden. Alweer... En dat is nog maar zijn kleinste zorg. Want hij ontdekt dat hij de nakomeling is van een Griekse god. Als de bliksemschicht van Zeus wordt gestolen hebben Percy en zijn vrienden tien dagen de tijd om zijn onschuld te bewijzen en de oorlog op de Olympus tot bedaren te brengen. 

Het leven van een loser - Jeff Kinney

Het leven van een loser is een razendpopulaire serie onder tieners. De combinatie van tekst en strips werkt erg goed. Tot nu toe zijn er 15 delen van deze serie verschenen, waarvan er 14 naar het Nederlands zijn vertaald.

Bram vindt het leven een hel. Op de middelbare school moet hij zich staande houden tussen kleine brugpiepers en volgroeid gespuis dat zich al scheert. Op een dag krijgt hij van zijn moeder een leeg dagboek. Dat wordt het allergrappigste dagboek ter wereld…

Harry Potter - J.K. Rowling

Uiteraard kan Harry Potter niet ontbreken in deze lijst. Deze boeken zijn wereldberoemd en niet alleen door tieners, maar ook door volwassenen erg geliefd.

Harry Potter woont sinds de dood van zijn ouders bij zijn vreselijke oom en tante waar hij slecht behandeld wordt. Maar alles veranderd wanneer Harry bijzondere brieven ontvangt, waarna er een halfreus op de stoep staat die hem vertelt dat hij een tovenaar is. Harry vertrekt naar Zweinsteins Hoge School voor Hekserij en Hocus-Pocus. Hier leert Harry alles over magie. Ook leert Harry dat de slechte tovenaar Voldemort hem heeft proberen te vermoorden toen hij een baby was en dat Voldemort het nog steeds op Harry heeft voorzien...

4 vriendinnen, 1 spijkerbroek - Ann Brashares

Deze heerlijke meidenserie bestaat in totaal uit 6 boeken en het eerste boek is zelfs verfilmd met onder andere Blake Lively (Gossip Girl) in de hoofdrol.

Carmen, Lena, Tibby en Bridget kijken uit naar de vakantie, maar zien er ook tegen op: dit wordt hun eerste zomer zonder elkaar. Maar helemaal alleen staan ze er niet voor: want één spijkerbroek - die hun alle vier als gegoten zit - vergezelt hen. De broek zal van de een naar de ander worden gestuurd en is op die manier getuige van ieders bijzondere belevenissen...

Dagboek van een prinses - Meg Cabot

Misschien zegt de titel van het boek je niet meteen iets, maar waarschijnlijk ken je het verhaal wel! Dit boek is namelijk verfilmd onder de naam The Princess Diaries. Inderdaad! Die leuke film met Anne Hathaway in de hoofdrol. Er zijn in totaal 11 boeken in het Engels verschenen en 6 boeken naar het Nederlands vertaald.

Het verhaal gaat over de 14-jarige, schoolgaande Mia Thermopolis, een meisje uit Manhattan dat in gezelschap van haar onafscheidelijke  vriendin Lilly Moscowitz de strijd aangaat met leraren, jongens en opspelende hormonen. Tot ze er op een dag achter komt dat haar vader - die gescheiden leeft van Mia's moeder - de prins is van een klein Europees koninkrijk is. Aangezien hij geen kinderen meer kan krijgenis Mia de aanstaande prinses van Genova!

De bijzondere kinderen van mevrouw Peregrine - Ransom Riggs

Het eerste boek hiervan is verfilmd, maar er zijn in totaal al 6 boeken in deze leuke serie verschenen! 

Het verhaal gaat over Jacob. Als kind had Jacob een speciale band met zijn grootvader, die hem bizarre verhalen vertelde over zijn jeugd en die een collectie vreemde foto's van bijzondere kinderen bezat. Na het tragische verlies van zijn grootvader reist de zestienjarige Jacob naar een afgelegen eiland in Wales, waar hij de ruïnes ontdekt van een verlaten tehuis voor kinderen. Wanneer Jacob de verlaten kamers van het tehuis verkent, blijkt dat de kinderen van het tehuis meer dan alleen bijzonder waren. Misschien waren ze wel gevaarlijk. Misschien was er een goede reden om hen geïsoleerd op het eiland te laten wonen. En misschien zijn ze nog steeds in leven...

Kapitein Onderbroek - Dav Pilkey

In het Nederlands zijn er al 6 delen in deze hilarische tiener serie verschenen! In 2017 is zelfs de film Kapitein Onderbroek: Het Eerste Grote Avontuur uitgebracht in de bioscoop.

Het verhaal gaat over Sjors en Harm. Deze twee halen altijd kattenkwaad uit. Als ze met hun grappen een rugbywedstrijd op school in het honderd laten lopen, gaat het goed mis. De directeur blijkt met bewakingscamera's alles opgenomen te hebben en chanteert ze daarmee. Sjors en Harm moeten de meest vervelende klussen opknappen, van 's ochtends vroeg tot 's avonds laat. Maar de jongens nemen wraak met een hypnose-ring. Ze veranderen de directeur in Kapitein Onderbroek, die als een soort Superman allerlei heldendaden verricht.

Timboektoe - Carry Slee

Uiteraard kan een boek van de populaire auteur Carry Slee niet in deze lijst ontbreken. Je hebt vast wel eens een boek van deze auteur gelezen! Een van de boeken series die ze heeft geschreven is de serie Timboektoe, die uit vier delen bestaat.

De ouders van Isa en Kars hebben een camping in Frankrijk gekocht. Isa en Kars balen daar behoorlijk van: nu moeten ze naar Frankrijk verhuizen! Hoe moet het met hun vrienden en met Justin, op wie Isa smoorverliefd is? En als ze de foto's van de camping op de website bekijken, schrikken ze zich rot. Gaan ze in dat gat wonen?
Met hun vrienden bedenken ze plannen om daar te kunnen overleven. Maar of hun ouders daar ook blij mee zijn?

De griezelbus - Paul van Loon

Uiteraard hoort Paul van Loon ook in deze lijst thuis. Niet alleen schreef hij de razend populaire Dolfje Weerwolfje serie, maar ook De Griezelbus serie! Deze serie is geschikt voor tieners die niet bang zijn aangelegd...

Tijdens de Kinderboekenweek nodigt een bekende schrijver een leraar met zijn klas uit voor een speciale tocht met zijn griezelbus. Tijdens de rit zal de schrijver griezelverhalen voorlezen uit zijn nieuwe boek. Hierbij gebruikt hij een aantal voorwerpen die hij in de bus heeft uitgestald. Maar naarmate de tocht vordert, blijkt dat iemand in de bus een akelig geheim heeft. Of zijn er meer die iets verbergen?

De waanzinnige boomhut - Andy Griffiths en Terry Denton

We sluiten deze lijst af met de geweldige serie De waanzinnige boomhut van Andy Griffiths en Terry Denton. Deze hilarische, knotsgekke serie is een grote aanrader voor tieners! Het vijfde deel van deze serie kreeg zelfs de prijs van de Nederlandse Kinderjury.

Een boomhut zoals die van Andy en Terry heb je nog nooit gezien! Er is een bowlingbaan, een zwembad met reuzenhaaien, een geheim laboratorium en een snoepjesmachine die je overal volgt en snoepjes in je mond schiet als je trek hebt. Andy en Terry beleven er de dolste avonturen, want in hun boomhut is ALLES mogelijk! Waar wacht je nog op? Kom snel langs!

Lees ook: De 40 beste complete Young Adult series

Nieuwste artikelen

  • De vuurdraak - Alastair Chisholm

  • Canary Islands - Charles van Haverbeke

  • Baba Jaga legde een ei - Dubravka Ugrešić

  • Rozen & revolutie - Sarah Maclean

  • De lijst van Violet Sopjes - David Vlietstra

Gerelateerde artikelen

  • De beste Young Adult sprookjes

  • 12 x grappen voor de echte Harry Potter fans

  • Er komt een nieuwe, échte Harry Potter-film!

  • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

  • Top 12 beste young adult fantasy series

Zoek in artikelen