12x autisme boeken voor kinderen

Tegenwoordig is er veel meer bekend over autisme dan vroeger. Ook is er meer begrip en ruimte voor mensen die anders zijn, waaronder mensen met autisme. Het is heel belangrijk om al vroeg te leren dat ieder mens anders is, dat er mensen zijn met bepaalde aandoeningen of problemen. Dat zorgt voor begrip en acceptatie. In dit artikel zetten wij de beste autisme boeken voor kinderen op een rijtje.

1. Anders  Anders is anders en dat is heel gewoon! - Sam Loman

Anders houdt niet van harde geluiden. Hij houdt ook niet van fel licht en sterke geuren, van rommel of heel veel mensen. Daar wordt hij boos van. Of verdrietig. Hij houdt wel van lijstjes. En van dino’s. Daar weet hij heel veel van. Anders is een beetje anders dan de anderen. En dat is maar goed ook. Want hoe saai zou het zijn als iedereen hetzelfde was? Anders is een ontroerend en herkenbaar prentenboek over anders zijn – maar er toch gewoon bij horen!

 

2. Het jongetje Robbert  Over leerangst en zelfbepaaldheid - Martine F. Delfos

Robbert is een lief en slim jongetje, maar hij kan ook geweldig boos zijn. Hij is een echte piekeraar en wil graag alles zelf doen. Hij heeft besloten dat hij niet meer naar school wil, want hij denkt dat hij niet kan leren; hij wil alleen maar spelen.

 

3. Blindebeest  Welk dier heb ik hier? - Tjitske Akkerman

Blindebeest. Welk dier heb ik hier? is een grappig en interactief boekje. Er valt veel te zien en het is spannend omdat de kinderen zelf mee kunnen raden. Aap mag beginnen. Hij krijgt een blinddoek voor en zoekt een van de andere dieren. De kinderen moeten helpen raden welk dier het is. Zou jij bijvoorbeeld de staart van een giraf herkennen? 

 

4. Ik ben autastisch! - Bianca Toeps

Editie speciaal voor kinderen van bestseller 'Maar je ziet er helemaal niet autistisch uit'

Je kunt Bianca herkennen aan haar petje, dat heeft ze altijd op. Ze draagt graag wijde kleding die lekker zit, is dol op Japan en verzamelt alles wat met Disney te maken heeft. En ze heeft autisme.
Wat betekent dat precies? Bianca legt je uit hoe autistische hersenen werken en waarom sommige dingen voor autistische kinderen vaak net even anders gaan. Wat is er lastig als je autisme hebt? En wat juist leuk? En hoe kun je moeilijke dingen makkelijker maken? Bianca's vrienden Daan, Sam en Robin kunnen erover meepraten en delen hun ervaringen.

Dit boek is voor iedereen met autisme, maar ook voor alle broertjes en zusjes, vrienden en vriendinnen, opa's en oma's, moeders en vaders en meesters en juffen.

 

5. Teddy heeft autisme en Pien rode krullen - Ingrid Mous

Eindelijk een boek dat aan alle leeftijden, op een positieve en inzichtelijke manier, uitlegt wat autisme nu écht is. Waarbij moeilijke onderwerpen zoals de werking van de hersenen, sensorische integratie, verschillen tussen jongens en meisjes, sociale situaties en communicatie niet uit de weg worden gegaan. Met duidelijke illustraties die de uitleg extra ondersteunen Teddy heeft autisme en Pien rode krullen is een boek waarin verteld wordt wat autisme écht is. Hoe autisme in jouw lijf kan voelen. Zo leggen Teddy en Pien bijvoorbeeld uit dat er mensen met autisme zijn die het fijn vinden om naar feestjes te gaan. Ze vertellen ook waarom andere mensen met autisme diezelfde feestjes verschrikkelijk kunnen vinden. Teddy en Pien vertellen over hoe verschillend ieder mens autisme kan ervaren. Dit boek kan je helpen om duidelijk te krijgen wat autisme voor jou is, hoe het voor jou voelt. Na elk hoofdstuk kun je, als je dat wilt, tekenen of schrijven wat voor jou belangrijk is. Aan het einde van het boek heb je dan je eigen 'Dit ben ik met autisme' boek gemaakt.

 

6. Ik en autisme  thuis en op school - N. Van Kordelaar

Ieder kind is uniek en dus ook ieder kind met een autisme spectrum stoornis. In dit interactieve boek kunnen kinderen en jongeren met autisme meer over 'hun' autisme vertellen door aan te geven welke informatie bij hen past. De opdrachten, tips en spelletjes kunnen samen met een meelezer uitgevoerd worden. Autisme uit zich bij iedereen op een andere manier, dat komt in dit boek duidelijk naar voren.

 

7. Survivalgids  Wat als je autisme hebt? - Annelies Nys

Op een doe-gerichte, toegankelijke manier leren kinderen allerlei wetenschappelijke informatie, maar dan op een speelse wijze verteld. In het boek wordt uitgelegd wat het probleem is waar het kind mee te maken heeft, wat dat met het kind doet en hoe het kind daar het beste mee om kan gaan. Ook leert het kind wat en wie daarbij van steun kan zijn. In het boek is er dus een focus op reflectie en metacognitie.
Door het boek heen wordt het kind begeleid door een monstertje (Zwork, Loekie of Ness). Er zijn veel opdrachten, waarbij je soms iets in moet vullen, dan weer wat moet bedenken, en soms ook moet knippen en plakken. Ook staan er veel tips, getuigenissen van leeftijdsgenootjes, verhalen, weetjes, helpende gedachten en vragenlijsten in. 

 

8. Gewoon een beetje anders dan de rest - Eva Van der Linden

Dit lees- en verwerkingsboek wil een kind met autisme en zijn/haar naaste omgeving op verschillende manieren tot meer (zelf)inzicht brengen. Het verhaal over Stan geeft een inkijkje in het dagelijks leven van een kind met autisme. Daarnaast stimuleren de refl ectievragen op een ongedwongen manier een gesprek tussen het kind en een volwassene. Uniek en compleet (voor)leesboek dat autisme bespreekbaar maakt voor kinderen van ongeveer 6-12 jaar en hun omgeving. 

 

9. Mick. Mick is anders, omdat hij autisme heeft - Colette de Bruin

Mick is een voorleesboekje over autisme voor de allerjongsten. Met behulp van dit boekje kan de volwassene op een eenvoudige wijze autisme uitleggen aan het kind zelf, zijn broertje of zusje, maar ook aan zijn leeftijdsgenootjes. Na het lezen van dit boekje kan het gedrag van het kind met autisme gekoppeld worden aan Micks verhaaltjes. Hierdoor wordt het herkenbaar en ontstaat er begrip.

 

10. De wereld van Luuk  over autisme - Martine Delfos

Luuk heeft hele mooie verzamelingen, maar hij wil ook wel eens met een vriendje spelen. Hij weet niet hoe dat moet. Als hij zich aan moet kleden vergeet hij altijd weer waar hij mee bezig is. Zijn vader en moeder begrijpen hem gelukkig wel. Luuk is autistisch en daar moet je rekening mee houden.

De wereld van Luuk is een therapeutisch verhaal voor kinderen van ongeveer 6 tot 10 jaar. Het is bedoeld voor kinderen die autistisch zijn. Het kan ook als voorlichtingsboek gebruikt worden om kinderen duidelijk te maken wat autisme is en hoe je ermee om kunt gaan. Dit boek is een hulpmiddel om de problematiek uit te leggen en bespreekbaar te maken.

 

11. Wat jij ziet en wat ik voel  de binnenkant van autisme - Kathy Hoopmann

In navolging van haar bestsellers Alle honden hebben ADHD en Alle katten hebben Asperger laat Kathy Hoopmann in haar nieuwste boek aan de hand van wederom prachtige en vaak grappige dierenfoto's zien hoe kinderen en volwassenen met autisme (kunnen) zijn.

Natuurlijk heeft niet iedere persoon met autisme alle kenmerken die in dit boek worden genoemd, en hebben ze ook eigenschappen die hier helemaal niet aan de orde komen. Zowel in hun persoonlijkheid als hun gedrag kunnen twee mensen met autisme totaal verschillend zijn. Kathy Hoopmann wil vooral meegeven dat je, door je te verdiepen in hun sterke en minder sterke kanten, hen kunt helpen om het beste uit zichzelf naar boven te halen.

 

12. Heibel in m'n hoofd  Een verhaal over autisme - Guurtje Leguijt

In sommige opzichten lijkt Maarten een gewone jongen, die graag gaat zwemmen, geheime hutten bouwt en pannenkoeken erg lekker vindt. Toch is Maarten anders. Van buiten zie je dat niet. Hij heeft het gevoel dat hij de hele dag moet vechten tegen boosheid en angst. Eigenlijk vecht hij tegen zichzelf. Soms wint hij, maar dat merkt niemand. Ze merken het alleen als hij verliest, want dan wordt hij boos en doet onaardige dingen tegen zijn vrienden en zijn tweelingbroer Marijn. Maarten gaat naar de Riagg en hoopt dat ze hem daar kunnen vertellen waarom hij anders is en of het weer over kan gaan. Want als het niet over gaat, wat moet hij dan?

 

Welke van deze autisme boeken voor kinderen kende jij al?

Lees ook: 15 filmdetails die je nooit zijn opgevallen

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 3 maanden gratis Storytel

  • De beste zomerboeken in 2021

  • Winnen: De beproevingen van Apollo-serie van Rick Riordan

  • Boeken over magische scholen

  • Dit zijn de leukste Book Nook ideeën

Zoek in artikelen