De 12 beste LGBTQ+ boeken

Tegenwoordig is er veel meer diversiteit in boeken te vinden. Zo bevatten veel boeken ook LGBTQ+ personages! Of het nou een feelgood boek is, een young adult verhaal of een epische fantasy; in elk genre vind je LGBTQ+ personages terug. Ben je nog op zoek naar een leuk boek met LGBTQ+ personages om te lezen? Lees dan snel verder! Wij hebben de 12 beste LGBTQ+ boeken voor jullie onder elkaar gezet.

Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum - Benamin Alire Sáenz

Aristoteles en Dante is een prachtig boek dat je zeker een keer gelezen moet hebben! Aristoteles is een eenzame, boze tiener die misschien wel iets te veel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Als ze elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze niets met elkaar gemeen te hebben -behalve het feit dat ze allebei vernoemd zijn naar oude filosofen. Toch ontstaat er een bijzondere vriendschap, zo eentje die levens verandert. En dankzij hun vriendschap ontdekken Ari en Dante wie ze zijn, en wie ze willen worden.

 

 

 

Heartstopper - Alice Oseman

Deze graphic novel-serie bestaat in totaal uit vijf delen. Heb je deze serie nog niet gelezen, dan moet je dat zeker doen! Er wordt namelijk aan een verfilming gewerkt door Netflix. Heartstopper gaat over Charlie. Het afgelopen schooljaar was vrij moeilijk voor hem, maar hij wordt nu gelukkig niet meer gepest. Nick, rugbyster van de school, heeft hier en daar wat gehoord over Charlie – de jongen die vorig jaar gedwongen uit de kast moest komen en een paar maanden werd gepest – maar hij heeft nog nooit met hem gepraat. Tot ze naast elkaar in de klas komen te zitten… Er ontstaat een warme en intieme vriendschap en al snel valt Charlie als een blok voor Nick, ook al weet hij dat hij geen enkele kans maakt. Maar Nick worstelt met zijn eigen gevoelens en hoe dichter de twee naar elkaar toe groeien hoe duidelijker het wordt dat liefde ontzettend onvoorspelbaar en verrassend is.

 

Rood, Wit & Koningsblauw - Casey McQuiston

Als je een boek met LGBTQ+ personages wil lezen, dan is Rood, wit & koningsblauw een absolute aanrader! In 2020 won dit boek de Chicklit.nl young adult boek van het jaar verkiezing. Daarnaast wordt er door Amazon Studios nu ook gewerkt aan een verfilming van Rood, wit & koningsblauw! Reden genoeg om dit boek nu écht eens te gaan lezen!

Alex is de zoon van de Amerikaanse president, en Henry is de Britse prins. Zodra zijn moeder wordt verkozen tot president, wordt Alex Claremont-Diaz gebombardeerd tot Amerikaanse royalty: hij is knap, charismatisch en nog intelligent ook. Het publiek vreet hem op. Eén probleempje: Alex ligt in de clinch met een échte prins, Henry, aan de andere kant van de grote plas. En als de tabloids daar lucht van krijgen, worden Alex en Henry gedwongen om te doen alsof ze het goed hebben gemaakt. Maar wat begint als een nepvriendschap, groeit uit tot iets diepers en veel gevaarlijkers. Kan liefde de wereld redden? Ook als die liefde er anders uitziet dan verwacht? 

Boyfriend Material - Alexis Hall

Hou je van boeken met een nep relatie én veel humor? Dan zit je goed met Boyfriend Material! Luc is de zoon van een wereldberoemde rockster en is op zoek naar een normaal, lief vriendje dat hem kan helpen om zijn slechte imago in de pers op te poetsen. Oliver is een advocaat die in zijn hele leven nog niets schandaligs heeft gedaan. Echt boyfriend material, dus. Ze zijn totale tegenpolen, maar ze maken een afspraak: zolang de pers achter Luc aanzit, zullen ze doen alsof ze een relatie hebben. Daarna hoeven ze elkaar nooit meer te zien. Maar het probleem is dat de neprelatie wel heel echt begint te voelen...

 

 

 

Noem me bij jouw naamAndré Aciman

Dit prachtige boek is ook verfilmd! Als je geen genoeg van het verhaal kunt krijgen kun je hierna dus ook direct de film bekijken. 

Noem me bij jouw naam is het verhaal van een gepassioneerde vriendschap tussen Elio, een muzikale en erudiete jongen, en de Amerikaanse intellectueel Oliver, die als zomergast bij Elio’s ouders aan de Italiaanse kust verblijft. Aanvankelijk veinzen ze onverschilligheid jegens elkaar, maar wat er werkelijk sluimert is onweerstaanbare aantrekkingskracht. Het aftasten begint. Vanuit het diepst van hun wezen bloeit iets op dat hen voor het leven zal tekenen. Want wat zij ontdekken is volledige herkenning en overgave.

 

 

Elle & Darcy - Alexandria Bellefleur

Lees je graag feelgoods! Dan is Elle & Darcy het boek voor jou! Na een verschrikkelijke date besluiten Elle en Darcy dat ze nooit meer afspreken. Ze zijn te verschillend: Elle is een dromerige Twitter-astrologe die op zoek is naar haar soulmate, Darcy is een no-nonsense actuaris die niet van verassingen houdt. Ze nemen afscheid, maar niet voor lang. Darcy wordt gek van haar bemoeizuchtige broer die matchmaker speelt en doet Elle een voorstel: tot oudejaarsavond doen ze alsof ze een relatie hebben. Daarna hoeven ze niets meer met elkaar te maken te hebben. Maar hoe eindigt het toneelstukje als de gevoelens echt worden? 

 

 

 

Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld - Becky Albertalli

Uiteraard kan Simon vs. de verwachtingen van de rest van de wereld niet ontbreken in deze lijst! En als je het boek hebt gelezen, kun je meteen de verfilming ervan gaan zien!

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.

Opeens wordt het leven van Simon hartstikke ingewikkeld.  Hij piekert over een manier om zijn ouders en vrienden te vertellen over zijn geaardheid, maar baalt er tegelijkertijd enorm van dat dit niet op zijn eigen voorwaarden kan. 
Simon zal uit zijn comfortzone moeten stappen voordat hij eruit geduwd wordt. En dat alles terwijl hij langzaam maar zeker verliefd wordt op de meest verwarrende, maar leukste jongen ooit.

De falling in love montage - Ciara Smyth

De cynische Saoirse gelooft niet meer in de liefde. Ze is vastbesloten om nooit meer aan een serieuze relatie te beginnen. Tot ze op een eindexamenfeestje Ruby ontmoet. Die daagt haar uit tot een experiment: een zomer vol klassieke dates die zo in een romantische comedy zouden passen, en die eindigt zodra vakantie voorbij is – geen verwachtingen van eeuwige liefde, geen gebroken harten, geen gezeur.
Klinkt als een perfect plan, maar Ruby en Saoirse vergeten één ding: aan het einde worden de personages in de film altijd écht verliefd.

 

 

 

 

Confettiregen - Splinter Chabot

Confettiregen is een semi-autobiografisch verhaal van auteur Splinter Chabot. Het verhaal gaat over de jongen Wobie die opgroeit in een warme en veilige omgeving. Als in een sprookjeswereld. Eenmaal op school komt hij erachter dat zijn enthousiasme volgens sommigen gekooid moet worden, dat sommige kleren alleen voor meisjes bestemd zijn en dat verliefdheid ingewikkelder is dan een hartje tekenen.Aan de hand van drie bepalende ontmoetingen in zijn jeugd, komt Wobie steeds meer over zichzelf te weten. Naarmate hij ouder wordt ontdekt hij langzaam maar zeker dat hij anders is dan zijn broers, anders dan zijn meeste klasgenoten, anders dan wie hij dacht te zijn. Anders dan wie hij wilde zijn. Langzaam sluipt er een grijze mist in zijn leven, en begint hij iets te ontdekken dat eerst genegeerd, vervolgens gevreesd, maar uiteindelijk gevierd wordt. Dit boek is een dagboek van die worsteling en die zoektocht.

 

Iskari 3: de piratendief - Kristen Ciccarelli 

Hou je van fantasy én ben je op zoek naar een boek met LGBTQ+ personages? Dan is het derde deel van de Iskari-serie van Kristen Cicarrelli iets voor jou! Dit deel is los te lezen van de serie, maar het is zeker aan te raden om ook de eerste twee delen te lezen. 

Safire is soldaat en weet dat het haar taak is om de koning van Firgaard te dienen, en hem te helpen de vrede in het onrustige land te bewaren.
Eris is een piraat zonder scrupules en weet uit elke schijnbaar onmogelijke situatie te ontsnappen, dankzij haar bovennatuurlijke gave om tussen werelden te kunnen reizen.

Safire en Eris zijn gezworen vijanden, maar hebben opeens een gezamenlijke missie: Asha, de laatste Namsara, terugvinden. Daarvoor reizen ze van drukke havensteden naar verlaten eilanden en weer terug – terwijl ze erachter komen dat hun lot misschien toch meer verbonden is dan ze dachten.

Echo - Thomas Olde Heuvelt

Niet alleen in feelgood- en fantasyboeken komen LGBTQ+ personages voor, maar ook in thrillers! Als je op zoek bent naar een spannende thriller mét een goede representatie van LGBTQ+ karakters, dan moet je zeker Echo van Thomas Olde Heuvelt eens gelezen hebben. 

Het verhaal gaat over Nick Grevers. Samen met zijn klimmaatje Augustin wordt hij aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt ze het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn.
Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt…

 

Cemetary boys - Aiden Thomas (Engels)

Cemetary boys is een prachtig en vernieuwend boek over een transgender jongen die zich wil bewijzen aan zijn strenge latinx familie. Het boek bespreekt belangrijke onderwerpen op een intrigerende en mooie manier. 

Wanneer zijn traditionele Latinx-familie problemen heeft met het accepteren van zijn ware geslacht, is Yadriel vastbesloten om te bewijzen dat hij een echte brujo is. Met de hulp van zijn neef en beste vriend Maritza voert hij het ritueel zelf uit en gaat vervolgens op zoek naar de geest van zijn vermoorde neef en bevrijdt hem. De geest die hij oproept, is echter Julian Diaz, de bad boy van de school, en Julian staat niet op het punt stilletjes de dood in te gaan. Hij is vastbesloten om erachter te komen wat er is gebeurd en wat losse eindjes af te handelen voordat hij vertrekt. Yadriel heeft geen keus en stemt ermee in om Julian te helpen, zodat ze allebei kunnen krijgen wat ze willen. Maar hoe langer Yadriel bij Julian doorbrengt, hoe minder hij hem wil laten vertrekken...

 

Lees ook: De 17 beste LGBTQ films

Nieuwste artikelen

  • Een gevoelige snaar - Julia Quinn

  • Licht in de vlam - Jennifer L. Armentrout

  • Liefde en dood in de rode stad - Rindert Kromhout

  • Het jaar rond - Cathy Bramley

  • Onze aanraders voor Netflix in maart 2024

Gerelateerde artikelen

  • Winnen: 3 maanden gratis Storytel

  • De beste zomerboeken in 2021

  • Winnen: De beproevingen van Apollo-serie van Rick Riordan

  • Boeken over magische scholen

  • Winnen: 10x Het Young Adult boek van het jaar 2020 'Rood, wit & Koningsblauw'

Zoek in artikelen