Deze boeken moet je eens in je leven gelezen hebben

Van Jane Austen tot Virginia Woolf, en van Charles Dickens tot J.R.R. Tolkien; namen die je als boekenliefhebber ongetwijfeld allemaal voorbij hebt zien komen. Ze hebben allemaal één ding gemeen: stuk voor stuk hebben ze een parel van een boek (of meerdere) afgeleverd! Exemplaren die je zeker een keer in je leven gelezen moet hebben. Daarom hebben wij, in willekeurige volgorde, een overzicht gemaakt met twintig van deze juweeltjes.

Emma - Jane Austen

Laten we het overzicht beginnen met de voor iedereen wel bekende Jane Austen. Waarschijnlijk ontbreekt deze Britse auteur in geen enkel rijtje. Haar boeken, met onder andere Pride & Prejudice, Sense & Sensibility en Emma betoveren nog steeds de harten van vele lezers. En hoewel de keuze lastig is, is Emma toch echt wel een meesterwerk.

Robinson Crusoe – Daniel Defoe

Dit boek van de Britse auteur Defoe wordt beschouwd als de eerste echte Engelse roman en werd uitgegeven in 1719. Het spannende verhaal, dat draait om Robinson Crusoe (in het Nederlands ook wel Crusoë) die na een schipbreuk op een onbewoond eiland terechtkomt, is een van de meest gepubliceerde boeken ter wereld en verdient daarom zeker een plek in dit rijtje.

Catcher in the Rye – J.D. Salinger
Deze coming of age-roman uit 1951 was zeer controversieel voor het in de jaren 50 gebruikte grove taalgebruik en de vrije behandeling van seks en prostitutie. Daarnaast zou het boek meedere mensen hebben aangezet tot het plegen van misdaden. Desalnietemin is De vanger in het graan, zoals het boek in het Nederlands is uitgebracht, een boek dat je gelezen moet hebben.

Gulliver's Travels – Jonathan Swift
Dit reisverhaal, waarin Gulliver onder andere het eiland Lilliput bezoekt en waar alles twaalf keer zo klein is als bij ons, is wereldberoemd en wordt beschouwd als hét meesterwerk van de Britse satiricus Jonathan Swift. Vanwege de antimaatschappelijke inhoud was de roman lang controversieel, maar de fantasie, de humor en de sprookjesachtige sfeer maken dit boek tot veel meer dan een politiek pamflet.

Frankenstein – Mary Shelley
Dit klassieke horrorverhaal werd in 1916 geschreven door de negentienjarige Mary Shelley. Het zou later uitgroeien tot de grondsteen van de sciencefiction en een van de bekendste romans allertijden. Het verhaal waarin wetenschapper Victor Frankenstein erin slaagt om een levend wezen te scheppen, dat vervolgens zijn maker en alles waar Frankenstein waarde aan hecht wil vernietigen, mag dan ook niet in het overzicht ontbreken!

David Copperfield – Charles Dickens
Deze victoriaanse roman, waarin veel aspecten uit Dickens' leven zitten, vond de auteur zelf het leukst van al zijn werk, en is ook het meest gelezen werk van hem. Het boek uit 1850 draait om de jonge David die na een ruzie met zijn stiefvader naar een kostschool wordt gestuurd. Wanneer zijn moeder overlijdt, blijft hij achter als wees en begint hij aan vele omzwervingen voordat hij eindelijk het geluk vindt. Het thema van het boek draait om de emotionele, morele en intellectuele ontwikkeling van het hoofdpersonage.

Wuthering Heights – Emily Brontë
De Britse Emily Brontë heeft dankzij haar enige roman Woeste hoogten  de meeste bekendheid van de drie Brönte-zussen verworven. Ze schreef het liefdesverhaal tussen weesjongen Heathcliff en Catherine Earnshaw, de dochter des huizes waar de jonge Heathcliff als vondeling terecht komt, een jaar voor haar dood in 1848.

Jane Eyre – Charlotte Brontë

De roman van Emily's zus Charlotte Brönte wordt gerekend tot een van de hoogtepunten van de wereldliteratuur en spreekt nog altijd tot ieders verbeelding. Ze bracht het boek in 1847 uit onder het pseudoniem Currer Bell en was zo succesvol dat het boek van haar zus in eerste instantie vrijwel onopgemerkt bleef. Het succes van het boek is, behalve de humor van de auteur, te danken aan onder andere het karakter van hoofdpersoon Jane, een projectie van Charlottes individualiteit. Een moderne vrouw en niet iemand die geduldig blijft wachten tot ze haar prins op het witte paard tegenkomt.


Mevrouw Dalloway – Virginia Woolf

De Britse schrijfster en feministe Virginia Woolf wordt gezien als een van de belangrijkste twintigste-eeuwse romanschrijvers. In dit boek treft Clarissa Dalloway voorbereidingen voor het feest dat ze die avond geeft. Al wandelend door Londen haalt ze herinneringen op aan de tijd dat ze net zo oud was als haar dochter nu en aan haar relatie met Peter Walsh. Verderop in de stad wordt de door de Eerste Wereldoorlog getraumatiseerde Septimus Smith geplaagd door hallucinaties. Hun levens kruisen op bijzondere wijze en het boek biedt daarmee decor voor thema's als verloren liefde, levenskeuzes en mentale gezondheid.

The Lord Of The Rings – J. R. R. Tolkien
Zowel de titel als de auteur behoeft geen uitleg... De Britse auteur werd vooral bekend van zijn boeken De Hobbit, In de ban van de ring en De Silmarillion, en werd hiermee de vader van de moderne fantasy.

Alice’s Adventures in Wonderland - Lewis Carroll

Wie kent dit verhaal niet. (De avonturen van) Alice in Wonderland is een van de meest geliefde en invloedrijke romans in de Engelse literatuur. Lewis Carroll, pseudoniem van de Engelse wiskundige Charles Lutwidge Dodgson, schreef het kinderboek in 1865. Het verhaal over Alice die achter een wit konijn aangaat en door een konijnenhol tuimelt en daarmee dwars door een spiegel gaat, staat bij iedereen op het netvlies gebrand, en wordt gezien als modern sprookje. 

Lord of the Flies – William Golding

Dit debuutboek van William Golding, in het Nederlands Heer van de vliegen, vertelt het verhaal van een groepje Engelse schooljongens die met een vliegtuig zouden zijn neergestort op een onbewoond eiland. Ze vinden een schelp en al snel wordt het voorwerp een machtssymbool binnen de groep. De jongens beseffen dat een goede organisatie belangrijk is om te kunnen overleven. Het boek geeft een gewelddadig en treffend beeld van de menselijke natuur en wat er gebeurt als de beschaving ten onder gaat. Het boek kreeg langzaamaan meer aanzien en werd een echte cultfavoriet onder studenten en critici. Het boek werd veelal vergelijken met De vanger in het graan als het gaat om invloed op de moderne literatuur.

Little Women -  Louisa May Alcott

Onder moeders vleugels is een roman van de Amerikaanse schrijfster Louisa May Alcott en werd gepubliceerd in twee delen in 1868  en 1869. Het verhaal volgt het leven van de zussen Meg, Jo, Beth en Amy March en is losjes gebaseerd op de jeugdherinneringen van de schrijfster en haar drie zussen. In 1880 werden beide delen samengevoegd tot één boek. Alcott schreef het boek op verzoek van haar uitgever en door het succes was ze bang dat ze voortaan niets anders dan dit soort morele verhalen moest schrijven. Er kwamen nog twee vervolgdelen uit op het boek waarin de zusjes March een bijrol hadden Little men en Jo's Boys.

The Adventures of Huckleberry Finn - Mark Twain

De Amerikaanse schrijver en humorist Mark Twain werd vooral bekend met zijn boeken De lotgevallen van Tom Sawyer en het vervolg De lotgevallen van Huckleberry Finn. De laatst genoemde wordt vaak aangemerkt als Great American Novel. Het is een van de eerste Amerikaanse romans geschreven in de volkstaal met lokale dialecten en belichaamt de zoektocht naar vrijheid. Twain schreef het boek vlak na de Amerikaanse Burgeroorlog toen er een enorme reactie kwam van de blanken tegen de zwarten. De auteur bekritiseerde de raciale vooroordelen en heeft het personage in zijn boek, Jim, juist afgebeeld als een goed en liefdevol mens.

Dracula - Bram Stoker

Dit klassieke vampierverhaal uit 1897 kent ongetwijfeld iedereen. De Ierse auteur Bram Stoker deed zijn inspiratie op uit The Vampyre, een kort verhaal van John Polidori dat in 1819 werd gepubliceerd. Het verhaal is talloze keren verfilmd waardoor het verhaal meer dan honderd jaar later nog altijd een grote invloed heeft.

Ulysses - James Joyce

Het meesterwerk van James Joyce vertelt het verhaal van een dag in het leven van drie Dubliners aan het begin van de twintigste eeuw in 1904. Ulysses was lange tijd onderwerp van controverse doordat Joyce in het boek expliciet aan seks refereert. Het boek werd dan ook lange tijd verboden in onder andere Amerika, het Verenigd Koninkrijk en Ierland. Ulysses zou na de Bijbel en de Odyssee van Homerus het meest bestudeerde boek zijn.

The Great Gatsby - F. Scott Fitzgerald

Ook deze titel zal bij velen een belletje doen rinkelen. Al is het maar vanwege de verfilming met Leonardo DiCaprio, die de rol van de jonge, knappe en enorm rijke Gatsby op zich neemt. Het boek speelt zich af in het Amerika in de jaren twintig van de vorige eeuw (De roaring twenties en de drooglegging) en is het hoogtepunt uit het werk van de auteur. Hij heeft veel tijd in het verhaal gestoken en gaf vanaf het begin aan dat dit verhaal hem beroemd moest maken. Het boek verscheen in 1925.

1984 - George Orwell (1949)
George Orwell is een van de meest bewonderde Engelstalige auteurs van de twintigste eeuw. Hij werd het meest bekend van onder andere zijn dystopische roman 1984, die hij schreef tegen het einde van zijn leven. In het verhaal verkeert de wereld in de wurggreep van een systeem dat is gegrondvest op de verbreiding van angst, haat en wreedheid en dat iedere vorm van persoonlijke vrijheid en individualiteit uitsluit.


To Kill A Mockingbird – Harper Lee
Dit is een echte klassieker die de meesten wel kennen. Het boek uit 1960, in het Nederlands als Spaar de spotvogel uitgebracht, vertelt het verhaal van het meisje Scout, de jonge dochter van de advocaat Atticus Finch. Ze begrijpt niet alles wat ze ziet, maar je leest de belangrijke levenslessen die ze leert. Het verhaal speelt zich af tegen het decor van de Amerikaanse samenleving op het moment dat de slavernij is afgeschaft, maar waarin zwarte mensen nog altijd als minderwaardig worden beschouwd.

The Sign of Four by Arthur Conan Doyle (1890)
Het teken van vier is het tweede boek over het personage detective Sherlock Holmes en zijn assistent Dr. Watson, van auteur Arthur Conan Doyle. De auteur werd in 1902 door koning Edward VII geridderd voor zijn diensten tijdens de oorlog in Zuid-Afrika waar hij als arts werkte. Sherlock Holmes bracht hem een enorm succes waardoor de druk op de auteur toenam en hij in 1891 aan zijn moeder schreef: 'ik denk erover Holmes te doden... zodat hij voor eens en altijd verdwenen is.'

 

 

 

Bron: The Guardian

Lees ook: De langst lopende boekenseries ooit

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Moederdag: boeken top-5

  • Top 10 BBQ boeken

  • De 10 populairste chicklit schrijfsters

  • Winnen: Moederdag boekenpakket

  • Young Adult top-5: september

Zoek in artikelen