10 kinderboeken over homoseksualiteit en jezelf leren kennen

Wij waren laatst op wat scholen om wat mooie kinderboeken te doneren. En de vraag die wij kregen van meerdere leerkrachten was of wij aanraders hadden voor kinderboeken over je seksualiteit ontdekken met karakters die er dus achterkomen dat ze homoseksueel zijn. De meest bekende boeken hierin zijn voor young adults of volwassenen, denk maar aan Royal, White and Blue of The Color Purple. Maar natuurlijk kennen wij nog veel meer goede boeken. Dus hebben wij 10 goede kinderboeken op een rijtje gezet voor lezers vanaf 5 jaar. 

Zoek jij Young Adult LGBTQ boeken? Lees ons artikel hier: 17 LGBTQ Young Adult boeken

 

Verliefd zijn is een ramp! - Caja Cazemier vanaf 11 jaar

Myra valt op jongens, dat is altijd zo geweest. Toch...? Maar waarom voelt ze zich dan zo tot Jessica aangetrokken? Ze kan toch niet ineens lesbisch zijn?! Voor Jessica is het eenvoudig, die heeft altijd geweten dat ze op meisjes valt. Ze heeft ook al een echte vriendin gehad. Het kost Jessica de grootste mogelijke moeite en heel veel geduld om Myra ervan te overtuigen dat haar gevoelens niet ''raar'' zijn, en dat ze zich best mag overgeven aan haar verliefdheid. Maar het is de moeite waard!


Heartstopper - Alice Oseman - vanaf 12 jaar

Het afgelopen schooljaar was niet geweldig voor Charlie, maar hij wordt in ieder geval niet meer gepest. Nick, rugbyster van de school, heeft hier en daar wat gehoord over Charlie – de jongen die vorig jaar gedwongen uit de kast moest komen en een paar maanden werd gepest – maar hij heeft nog nooit met hem gepraat. Tot ze naast elkaar in de klas komen te zitten…


Sprookjesland is van iedereen - Zeventien Hongaarse schrijvers

Tot de verbeelding sprekende sprookjes die vroeger door pap en mam met warme zachte stem werden voorgelezen voor het slapen gaan. Maar hoe realistisch zijn deze sprookjes in de huidige tijdsgeest? In een sprookjeswereld waar bijvoorbeeld prinsen altijd stoere, hetero jongens zijn en prinsessen wit, lieflijk en bevallig.


Love Simon - Becky Albertalli - vanaf 12 jaar

Simon Spier is zestien jaar en valt op jongens, maar wil dat liever nog niet aan iedereen vertellen. (Qua drama heeft hij genoeg aan zijn rol in de schoolmusical.) Maar dan belandt een e-mail naar zijn online crush bij de verkeerde persoon, en is Simons geheim opeens niet meer veilig. Zijn klasgenoot Martin chanteert hem: als Simon hem niet helpt met het vinden van een perfecte date (bij voorkeur met Simons beste vriendin Abby), zorgt Martin ervoor dat de hele school op de hoogte is van Simons geaardheid. En erger nog: van de identiteit van Blue, aan wie Simon zijn e-mails stuurt.



Prins zoekt prins - Coen Hamelink, Tiny Fisscher - vanaf 5 jaar 

Prins Thijn heeft geen zin meer in handen schudden, praatjes maken en doen alsof. Hij zet een advertentie in de krant voor een invalprins. De invaller komt er, maar Thijn raakt alleen maar meer in de war. Wat is er aan de hand?



De tweede stem - Elin Meijnen - vanaf 13 jaar oud

Mette (16) is blij dat ze naar een andere school is gegaan. Met haar zangtalent krijgt ze een hoofdrol in de schoolmusical. Helaas komt ze een oude bekende tegen. Maar ook ontmoet ze Flo, een meisje van wie ze vlinders in haar buik krijgt.



Een zee van liefde - Pieter Gaudesaboos - vanaf 5 jaar oud

Pinguïn is onderweg naar het huis van zijn vriend Beer.Hij zeult een koffer, een lantaarn, en een groot geheim met zich mee.Zo groot, dat hij het liefst meteen terug naar huis wil.



Niemand ziet het - Dolf Verroen - vanaf 9 jaar oud

Victor weet het al heel lang: hij houdt van jongens. Hij durft er met niemand over te praten. Niet met zijn vader en moeder, niet met meester Maas en helemaal niet met zijn klasgenoten. Totdat een meisje uit zijn klas verliefd op hem wordt



Prins en ridder - Daniel Haack - vanaf 5 jaar

Een koningspaar is op zoek naar een bruid voor hun zoon. Maar de prins ziet niets in al die dames. Wanneer de prins gaat helpen bij een grote brand ontmoet hij eindelijk de ware!


Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum - Benjamin Alire Sáenz - Vanaf 12 jaar

Aristoteles is een eenzame, boze tiener die misschien wel iets te veel over de wereld nadenkt. Dante is een eigenwijze betweter die het liefst de hele dag zonder schoenen rondloopt. Als ze elkaar bij het zwembad tegenkomen, lijken ze niets met elkaar gemeen te hebben -behalve het feit dat ze allebei vernoemd zijn naar oude filosofen. Toch ontstaat er een bijzondere vriendschap, zo eentje die levens verandert. En dankzij hun vriendschap ontdekken Ari en Dante wie ze zijn, en wie ze willen worden.

 

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • 17 LGBTQ Young Adult boeken

  • Top 10 lesbische boeken

  • De belevenissen van een muurbloem

  • De 17 beste LGBTQ films

  • Brugklassers - Geen bericht, goed bericht

Zoek in artikelen