• onze waardering

Zwaar verguld! RECENSIE

‘Neeeeee, niet afgelopen zijn. Ik ben nog helemaal niet klaar met Isa en Ruben. Ik wil meer!’ Met kippenvel sla ik het boek dicht. Wat een mooi einde. Zucht.

Isa en Ruben kennen we natuurlijk allemaal uit de eerdere delen Zwaar verliefd! en Zwaar beproefd!. En ondanks dat er een hele tijd tussen heeft gezeten voordat het derde deel - Zwaar verguld! - verscheen, voelt het alsof Ruben en Isa nooit weggeweest zijn. Het voelt allemaal zo fijn en vertrouwd. Ruben en Isa gaan in dit boek een stapje verder, ze zijn als het ware in een volgende levensfase beland. Een levensfase van bruiloften en baby’s en de daarbij behorende - bekende (en minder bekende) - uitdagingen, emoties, frustraties en angsten. Boeken over bruiloften zijn leuk, maar Zwaar verguld! bevat gelukkig voldoende elementen om het niveau ‘leuk’ en ‘dertien-in-een-dozijn’ te ontstijgen. Ik wil hier niet te veel over uitweiden. Laten we het erop houden dat een aantal hoofdpersonen uit het boek de nodige uitdagingen voor hun kiezen krijgt. Uitdagingen die je soms met kippenvel of een brok in je keel moet bekopen.

Zelf lijk ik middenin dezelfde levensfase te zitten. Mensen om me heen krijgen baby’s, mensen gaan trouwen en op 12 april 2012 ben ik zelf ook in het huwelijksbootje gestapt. Het boek is voor mij persoonlijk daarom zó herkenbaar. Over veel van de gevoelens, uitdagingen, frustraties en emoties kan ik namelijk echt meepraten. Het stuk over het passen van de bruidsjurken voelde wel héél vertrouwd. Het leek wel of ik mijn eigen levensverhaal las (met een iets dramatischer sausje eroverheen). Heerlijk om weer even terug in de tijd te gaan... 

Maar de bruiloft was niet het enige grote thema in het boek. Baby’s en dan met name een premature baby en alle zorgen die daarbij komen kijken (waar je zeker nooit bij stilstaat als je het niet van dichtbij meemaakt) zijn mooi belicht. Het voelde zo echt en het laat je nadenken over het feit dat niet alles zo makkelijk is als het lijkt, of zo vanzelfsprekend. Deze rode draad - vol kippenvel en slikmomenten - was een prachtige toevoeging aan het geheel.

Tja, wat kan ik nog meer zeggen. Zwaar verguld! is gewoon weer een echte Zwaar!. En dan bedoel ik natuurlijk niet zwaar op de maag. Nee, het is een heerlijk boek, dat je in mijn ogen zeker niet mag missen. Ik raad je echter wel aan om eerst de eerdere twee delen te lezen (maar ik kan me haast niet indenken dat je dat nog niet gedaan hebt). In Zwaar verguld! ga je nóg meer van de hoofdpersonen houden en bouw je nóg meer een band met ze op. Je voelt je als het ware onderdeel van de vriendengroep. Daarom voelt het dichtslaan van het boek dan ook als het afscheid nemen van vrienden, hele goede vrienden. Snik.

Heb jij al één of meerdere boeken van Chantal van Gastel gelezen? Zo ja, wat vind je van haar schrijfstijl?

Zwaar verguld!

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (110 stemmen)
 • Omschrijving:

  Eindelijk heeft Isa haar sprookjeseinde met haar grote liefde Ruben gekregen. Ze gaan trouwen! Voor het eerst in haar leven heeft Isa eigenlijk niets te wensen over. Maar dat geldt niet voor haar dierbare vrienden. Floor en Mas worden overvallen door de extreme vroeggeboorte van hun kindje. En Stijn heeft zijn werk in het buitenland, waar hij zo van houdt, opgegeven om te investeren in zijn relatie met Bram. Maar maakt dit hem wel echt gelukkig? Dan zijn er nog Isa’s ouders en schoonouders, die iets heel anders verstaan onder een kleine en intieme bruiloft dan het aanstaande paar zelf. Isa neemt zich voor haar grote dag door niets of niemand te laten verpesten. Zolang ze maar in die ene perfecte bruidsjurk past. Ze is vastbesloten om een happy end te krijgen, voor haar en al haar vrienden. Maar is dit wel voor iedereen weggelegd?

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De Mitford-moorden: Jessica - Jessica Fellowes

 • Prins zoekt prins - Tiny Fisscher

 • Schijndood - Angela Marsons

 • Welkom thuis in Love Heart Lane - Christie Barlow

 • Boeken over magische scholen

Gerelateerde artikelen

 • 9 tv-koppels die in het echt beste vrienden zijn

 • 10 jaar Chicklit.nl: dat is FEEST!

 • 5x Romantische zwijmel-films voor Valentijnsdag

 • 12 x romantische boeken

 • Vijftig tinten vrij

Zoek in artikelen