• onze waardering

Recensie: Ik ben bij je RECENSIE

Op maandag 6 oktober 2003 wordt de 16-jarige Sia Heeregrave vermoord. Na haar dood kijkt ze terug op de laatste jaren van haar leven, vanaf het moment dat ze haar moordenaar leerde kennen. Haar moordenaar heet Darko Krezla en is een stille en ongrijpbare Bosnische jongen die in de tweede bij haar in de klas kwam. Hij is met zijn vader gevlucht voor de oorlog die in Bosnië woedde. Ondanks de waarschuwingen van haar vriendin Paulien raakt Sia gefascineerd door de blonde jongen en trekt ze steeds meer naar hem toe. Langzaam begint Darko te vertellen over de gruwelijke dingen die hij heeft meegemaakt, eerst één verhaal, later volgen er meerdere. Al snel raakt Sia verstrikt in Darko's wereld vol oorlog.
 
Nadat ik Ik ben bij je dichtsloeg, heb ik nog minutenlang voor me uit gestaard. Wat is dit een heftig en beklemmend boek. Je weet al vanaf de eerste bladzijde dat Sia dood is en je weet ook al meteen dat Darko haar vermoord heeft. Wat je niet weet is hoe het zo ver heeft kunnen komen. Waarom heeft Darko haar vermoord? Gedurende het verhaal lees je hoe Sia Darko heeft leren kennen, hoe ze elkaar steeds weer tegen het lijf liepen en hoe Darko zich steeds een beetje meer voor Sia openstelde en haar steeds een beetje meer zijn wereld vol oorlog en pijn in trok.
 
Hoewel ik snapte dat Sia nieuwsgierig was naar het verhaal achter de nieuwe jongen die stilletjes achterin de klas zat en zich voor iedereen afsloot, vond ik haar acties soms moeilijk te begrijpen. Ik vond Darko steeds angstaanjagender worden naarmate Sia meer te weten kwam over zijn tijd in Bosnië en ik vond het steeds moeilijker te snappen waarom Sia maar terug bleef komen, ondanks de dingen die hij deed. Maar ondanks dat ik niet alle gebeurtenissen en handelingen van de personages begreep, bleef Ik ben bij je wel aan me trekken, net zo lang tot ik de de laatste pagina had gelezen. Ik ben bij je is een gruwelijk, heftig verhaal dat je aan het denken zet en mij zeker nog lang bij zal blijven. 

Ik ben bij je

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (1 stem)
 • Omschrijving:

  Als hij oorlog was en ik vrede? Wat waren we dan samen?
   
  Mijn naam is Sia Heeregrave. Op maandag 6 oktober 2003, enkele weken na mijn zestiende verjaardag, werd ik vermoord. Nadat mijn hart was gestopt met kloppen, sloot ik al mijn gedachten af en wachtte. 
   
  Sia Heeregrave leert haar moordenaar kennen in de tweede. Op een dag komt hij als nieuwe leerling de klas binnen. Zijn naam is Darko Krezla en hij is afkomstig uit Bosnië. Samen met zijn vader is hij vanwege de Balkanoorlog naar Nederland gevlucht. Sia is meteen gefascineerd door de jongen met de ondoorgrondelijke, duistere blik in zijn ogen. Wat gaat er om in zijn hoofd? Wat heeft hij meegemaakt? Steen voor steen breekt ze de muur af die hij om zich heen heeft gebouwd. Aarzelend vertelt hij haar de eerste, gruwelijke oorlogsverhalen ... later volgen er veel meer.
   
  Een meeslepende en mysterieuze Young Adult over een onmogelijke liefde tussen oorlog en vrede. 

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

 • De thuishaven aan de Westerschelde - Marja Visscher

 • De Sneeuwkoningin - Bette Westera & Aida de Jong

 • De wake-up call - Beth O'Leary

 • De Griekse dochter - Soraya Lane

 • De verdwenen meisjes - Kate Hamer

Gerelateerde artikelen

 • De beste Young Adult sprookjes

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Top 12 beste young adult fantasy series

 • Divergent Allegiant part 2 officieel stop gezet

 • Recensie: De zeven zussen

Zoek in artikelen