• onze waardering

Recensie: Drijfhout RECENSIE

Elif is na een relatie van negen jaar weer vrijgezel. Om te ontsnappen aan haar verdriet vertrekt ze naar Thailand, waar ze de jonge Amerikaan James leert kennen. Hij fascineert haar en weet haar in te palmen. Al snel blijkt dat James plannen met haar heeft, hij wil haar gebruiken voor een klus waarvoor ze naar India moet. Hoewel ze argwaan heeft, doet Elif precies wat James haar opdraagt.

In het tweede gedeelte van het boek zit Elif in een psychiatrisch ziekenhuis. Daar is ze in behandeling en voert gesprekken met artsen en medelotgenoten. Hier leert ze omgaan met haar verleden. De grote vraag is: wat is er waar van het avontuur in India? Is dit gedroomd of was het werkelijkheid?

Drijfhout is opgedeeld in twee delen die verschillende belevingen van het verhaal laten zien. In het eerste deel lijkt het boek op een literaire thriller door de opdracht van James en het avontuur dat Elif tegemoet gaat. Naar aanleiding van de kaft van het boek en de flaptekst is dat het verhaal dat je verwacht. Dit deel bevat thrilleraspecten zoals plotwendingen, waardoor het Drijfhout verrassend is. Personage James is mysterieus, waardoor je als lezer nieuwsgierig bent naar wie deze man precies is. Naast de spanning zijn er ook delen van het boek die langdradig zijn en onsamenhangend overkomen, waardoor je blijft hangen in het verhaal en het moeite kost verder te lezen.

In het tweede deel van Drijfhout volgt een psychologisch tweede gedeelte, wat je niet verwacht als je begint met lezen. Hier begint de twijfel toe te slaan, zowel bij Elif als bij de lezer, wat is nu de werkelijkheid? Aan het eind van dit tweede deel lijkt het plot over de psychose niet te kloppen, jammer, want de uitwerking met betrekking tot het onderwerp psychologie is verder wel goed geschreven.

In Drijfhout kruip je in het hoofd van Elif, die psychisch in de knoop zit doordat ze is verlaten door haar vriendje. Daarmee komt ook het gemis van haar vader naar boven. Het is boeiend om te lezen wat er in het hoofd van Elif omgaat. De schrijfster weet de gevoelens en gedachten van Elif treffend en beeldend over te brengen. Je gaat als lezer met de hoofdpersoon meeleven en je krijgt langzaam begrip voor iemand met een psychische aandoening.

Auteur Sahadat vertelt in Drijfhout deels haar eigen verhaal. De schrijfster heeft zelf een depressie gehad en heeft haar ervaringen in dit boek verweven met het verhaal van Elif. Dat de schrijfster bekend is met de materie is merkbaar in het boek. De depressieve gevoelens van Elif komen over op de lezer en wekken begrip op.

Het onderwerp van Drijfhout is niet origineel, een vrouw die door liefdesverdriet de weg kwijtraakt, een topic dat we veel tegenkomen in romans en thrillers. Toch heeft Sahadat door een mooie schrijfstijl en zorgvuldig gekozen woorden een fraaie psychologische roman geschreven. Ondanks dat het boek af en toe even blijft kabbelen door onsamenhangende stukken is Drijfhout een mooi debuut dat doet uitzien naar meer boeken van deze schrijfster.  

Drijfhout

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Elif is eenendertig jaar en net verlaten door haar grote liefde Daan. Om de verwerking draaglijker te maken vertrekt ze naar Thailand. Niemand weet waar ze is en niemand weet wat ze doet.
  Ze is down, emotioneel, labiel, en komt rokend de dag door. Tot ze op een bergtop wordt aangesproken door een jonge Amerikaan. Hij intrigeert haar, geeft haar complimenten en laat haar het land zien.
  Maar dat niet alleen. Als half-Portugese, talig ingestelde, slimme vrouw is zij perfect voor een klus die James van haar verlangt. Elif moet onder strikte geheimhouding doen wat James haar zegt. Met enige argwaan doet ze wat haar opgedragen wordt.
  Met verbijsterende en mysterieuze gevolgen van dien.

  Drijfhout is een verpletterende en verslavende roman die door de vaart van een thriller, de tragikomische toon en de thema's van een psychologische roman volstrekt origineel is.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De 10 leukste beroemde vriendschappen in Hollywood

 • Boeken die niemand ooit lijkt uit te krijgen

 • 10x het beste van Ryan Reynolds

 • Dit weten we over Fantastic Beasts 3

 • De 7 ergste momenten in de Bachelor franchise

Gerelateerde artikelen

 • Zonder handen - Ianthe Sahadat

Zoek in artikelen