• onze waardering

Recensie: Als ik aan je denk RECENSIE

Recensie: Als ik aan je denk - Laura Lippman

Laura Lippman heeft al een naam gevestigd als thrillerschrijfster. Ze schrijft zowel series als op zichzelf staande boeken zoals Als ik aan je denk.

In dit boek wordt je meegenomen in het leven van Luisa, oftewel Lu Brant. Zij is pas verkozen als - eerste vrouwelijke - openbaar aanklager van haar woonplaats Howard County, en ze treedt hiermee in de voetsporen van haar vader. De eerste zaak die ze in haar nieuwe functie op zich neemt is die van Rudy Drysdale, die wordt verdacht van de moord op een vrouw in haar eigen huis.

De zaak houdt verband met haar eigen jeugd, waarin haar broer niet wordt veroordeeld voor het doden van een ander, omdat hij uit zelfverdediging handelde, en een zaak die haar vader destijd behandelde, waarin de dader wordt veroordeeld enkel op basis van een bebloede schoen. Het verband tussen deze zaken wordt in Als ik aan je denk langzaam maar zeker duidelijk gemaakt.

Als lezer word je meegenomen in zowel het heden als het verleden van Lu. Je leert haar kennen als de sterke vrouw die ze nu is, maar ook als het meisje van vroeger, de dochter van en het zusje van. Heden en verleden wisselen elkaar per hoofdstuk af, beiden in een ander lettertype en met een andere letterafstand geschreven, wat het onderscheid extra duidelijk maakt. Dit, en de chronologie in de hoofdstukken, zorgt ervoor dat het verhaal zeer prettig leest.

Langzaamaan wordt het als lezer steeds duidelijker wat het verband is tussen heden en verleden. Laura Lippman weet de informatie juist te doseren, waardoor je niet van mijlenver ziet aankomen wat er nu precies aan de hand is. Je krijgt juist het gevoel dat je op hetzelfde moment als de hoofdpersoon dingen herkent en conclusies kunt trekken.

Samen met Lu ontdek je wat er echt in het verleden gebeurd is en wat de consequenties daarvan zijn voor haar huidige zaak en relaties binnen haar familie. Niet alleen over de zaak van haar broer AJ en de zaak die haar vader destijds behandelde, maar ook over haar overleden man Gabe en haar overleden moeder Adele.

De personages worden erg goed uitgediept, waardoor hun karakters mooi uit de verf komen en je echt mee kunt leven met de keuzes die ze maken.

Als ik aan je denk zou een literaire thriller moeten zijn, maar het heeft meer weg van een roman. Er is een lichte spanning voelbaar door het hele verhaal, maar dit gaat eerder over de vraag wat er nu precies gebeurd is in het verleden en de uitwerking daarvan op het heden, dan dat je echt op het puntje van je stoel zit vanwege spannende gebeurtenissen.

Door de goede dosering van informatie en de duidelijke opbouw van het verhaal zit je er al snel middenin en kun je niet wachten tot je weet wat de ontknoping is. Als ik aan je denk is een indringend boek, waarin duidelijk wordt dat leugens altijd achterhaald worden.

 

Recensie: Als ik aan je denk - Laura Lippman

Als ik aan je denk

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Luisa ‘Lu’ Brant is de pasverkozen – en eerste vrouwelijke – openbaar aanklager voor Howard County, Maryland, een baan die haar geliefde vader ook vervulde. Ze is intelligent en ambitieus en vestigt haar naam dankzij de veroordeling van een geestelijk gestoorde zwerver die wordt verdacht van het doodslaan van een vrouw in haar eigen huis.

    Het proces rakelt nare herinneringen op voor Lu en haar familie, aan de nacht dat haar broer zijn beste vriend redde ten koste van het leven van iemand anders. Omdat hij pas achttien was werd hij vrijgesproken. Nu vraagt Lu zich af of de gebeurtenissen in 1980 wel helemaal zo verliepen als zij zich herinnert. Welke details zijn er in haar jeugd voor haar verzwegen?
     

Meer info

Toegevoegd door:

Nieuwste artikelen

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

Gerelateerde artikelen

  • De kunst van het verdwijnen

  • Recensie: Als ik weg ben

  • Recensie: Wie er breekt

  • De vrouw in het meer - Laura Lippman

Zoek in artikelen