• onze waardering

Recensie: Big Mamma  RECENSIE

Recensie: Big Mamma 

Big Mamma van Good Cook is een Italiaans kookboek samengesteld door verschillende Franse en Italiaanse koks. Zij vinden dat je in Frankrijk eten moet kunnen bestellen zoals de Italiaanse Big Mamma’s eten maken. 

Het kookboek Big Mamma bestaat uit 480 pagina’s. Het kookboek begint met de tien geboden van Big Mamma, wat voor een komische tint zorgt. Daarna wordt uitgelegd dat er bij veel recepten QB staat wat Quanta Basta betekent. En je zelf de keuze hebt hoeveel je van dat ingrediënt in je gerecht gebruikt. Het boek is verder ingedeeld in elf hoofdstukken. De hoofdstukken hebben een Italiaanse naam gekregen waaronder de Nederlandse vertaling staat.

De vormgeving van het boek doet me heel erg denken aan 2D animatiefilms. De vormen zijn simpel gehouden net zoals de rest van de vormgeving van het boek. Dit samen met de vrolijke kleuren van het boek zorgt ervoor dat het kookboek uitnodigend is. Je wordt er vrolijk van en wil het liefst zo snel mogelijk beginnen met koken. De recepten zijn heel duidelijk vormgegeven. Op één pagina staat het recept en de uitleg en op de pagina ernaast staat een afbeelding van hoe het eruit moet komen te zien. Dit maakt het boek overzichtelijk. Door de hoofdstukken heen staan ook stukken tekst met één van de koks erbij. Deze legt dan uit hoe je bijvoorbeeld een goede salade maakt of vertelt iets over een product zoals knoflook. 

Nadat ik het boek heel vaak van voor naar achter en weer terug had doorgebladerd besloot ik dat het tijd werd voor de lunch. Ik had wel zin in een broodje ei en zocht het bijbehorende recept op in het kookboek: Omelet à la Filippo. Het recept stond op een pagina waarbij een kok met behulp van afbeeldingen uitlegt hoe je het ei klaar maakt. En veel had je er ook niet voor nodig. Eieren, kruiden en een koekenpan. Simpeler kan haast niet. En het resultaat was heerlijk!

En waar denk je aan als je aan Italië denkt? Pizza! Het volgende recept wat ik uitgeprobeerd heb was dan ook familie van de pizza: Pizza Al Taglio met Mortadella, Ricotta en verse vijgen. Aan het begin van het pizzahoofdstuk staan twee verschillende recepten voor deeg. Ik moest Al taglio-deeg gebruiken en ging dus naar de pagina waar ik het recept kon vinden. Echter viel me daar al snel iets op. Bij het recept voor het deeg staat dat de hoeveelheid voor twee bakplaten is en bij het recept van de focaccia staat dat de ingrediënten voor één bakplaat zijn. In de beschrijving staat dit echter niet nog is vermeld. Hierdoor kan het voorkomen dat er te veel deeg gemaakt wordt. Het deeg zelf was absoluut niet moeilijk om te maken, echter duurde het wel heel lang. Ingrediënten mengen, kneden, laten rusten, kneden, laten rusten, kneden, laten rusten en nadat het proces zo ongeveer acht uur geduurd had kon ik het eindelijk gebruiken. Vervolgens moest het deeg eerst in de oven en belegde je hem daarna pas. Dit verbaasde me enigszins en heb die zin dan ook meerdere keren gelezen om er zeker van te zijn dat ik het goed deed. Gelukkig was het lange proces het allemaal waard en was de focaccia echt heerlijk en zeker iets wat iedereen uit zou moeten proberen!

Het kookboek Big Mamma van Good Cook is zeker een aanrader. De kleurrijke en simpele vormgeving nodigen uit, de recepten zijn makkelijk te volgen en de extra uitleg van de koks en recepten via foto’s zijn een leuke toevoeging. Het enige minpuntje was dat er bij de uitleg van focaccia had moeten staan dat je de helft van het deeg moet maken wat bij het recept staat. Maar de rest van het boek maakt het helemaal goed!

 

Recensie: Big Mamma 

Big Mamma

  • Auteur:

    Big Mamma
  • Verschenen:

    25 augustus 2017
  • Uitgave:

    ISBN 9789461431721
    Uitgever Good Cook
    480 pagina's
  • Uitgever:

    Good Cook
  • Genre:

    Kookboeken
  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Maak pasta alla carbonara zoals het hoort, zonder room; gebruik het liefst guanciale en mocht je daar niet aan kunnen komen, vervang het dan door pancetta. Gebruik nooit gemalen peper uit een potje, maar altijd versgemalen! Kook zoals ze bij Big Mamma doen: met de beste pasta en met plezier, zoals het ook van dit eigenzinnige en vrolijke kookboek afspat.

    480 pagina's met overheerlijke Italiaanse gerechten: van salades, soepen, lunch- en hoofdgerechten tot en met desserts en cocktails. Van brasato al barolo en pasta alla sarde tot en met basisrecepten als gekonfijte knoflook en tomatensaus. Bovendien geeft Big Mamma tientallen tips en productinformatie: van de keuze voor de juiste vermout, de beste balsamicoazijn en waar je op moet letten bij de aanschaf van typische Italiaanse ingrediënten.

Meer info

Nieuwste artikelen

  • De vergeten vrouwen- Kristin Hannah

  • Een dag om nooit te vergeten – Jill Mansell

  • Vliegen als een bij - Roland Schimmelpfennig

  • De Italiaanse droom - Jo Thomas

  • Het groentebakboek - Lina Wallentinson

Gerelateerde artikelen

  • Big Mamma's cucina popolare - Big Mamma

Zoek in artikelen