• onze waardering

Recensie: Dex over school en andere ellende RECENSIE

Recensie: Dex over school en andere ellende - Mijke Pelgrim

Niet één, maar wel tien nieuwe docenten, nieuwe klasgenoten, een scala aan nieuwe vakken en je krijgt er opeens tientallen leslokalen bij. Het is even wennen; de middelbare school. Een grote overstap als je het vergelijkt met de basisschool en Dex heeft het er moeilijk mee. Dex wil dat alles blijft zoals het was. Gewoon: hij en zijn vriend Brian. Maar wanneer een nieuw groepje jongens vriendschap sluit met Brian ontstaat er ruzie en lijkt niets meer zoals het was.

'Dex over school en andere ellende' is een herkenbaar boek geschreven door Mijke Pelgrim. De hoofdstukken zijn klein, het taalgebruik is duidelijk en het lettertype is van een juiste grootte. 'Dex over school en andere ellende' is geen dik boek, maar zeker een aanrader voor kinderen uit groep zeven en acht zodat ze zich alvast kunnen voorbereiden op alle hectiek en drama van hun puberjaren (rustig jongens – de middelbare school heeft ook zijn charmes). 

Het is bijna verfrissend om een kinderboek te lezen over een dertienjarige die gewoon een dertienjarige is en, zoals in de meeste Young Adult – verhalen, geen revolutie tot stand brengt en zich veel volwassener gedraagt dan dat hij in werkelijkheid is. Het taalgebruik zal de jonge lezer zeker aanspreken en leest weg alsof het echt door een dertienjarige ís geschreven door uitspraken als 'zo'n ziekenhuid ruikt vet raar'. 

Voor mensen die deze angstaanjagende-middelbare-school-periode achter zich hebben gelaten zullen de situaties vooral heel bekend in de oren klinken. Stress vanwege slechte cijfers die je snel op moet krikken, het eerste uur dat uitvalt, ruzie onderling, vervelende docenten maar ook lol.

Persoonlijk denk ik eerder dat het boek niet meer geschikt is voor de leeftijdsgroepen die de middelbare school inmiddels heeft betreden of achter zich heeft gelaten. Het enige nadeel van 'Dex over school en andere ellende' vind ik namelijk dat het verhaal voortkabbelt en er nergens spanning wordt opgebouwd.

'Dex over school en andere ellende' is het debuut van Mijke Pelgrim die werkt als docente Engels op een middelbare school waar ze klaarblijkelijk genoeg inspiratie opdoet en genoeg ervaring heeft opgedaan om terug te kruipen in het hoofd van een puber. Eerder werden haar columns tot een boek gebundeld, genaamd 'Juf in Actie'.

 

Recensie: Dex over school en andere ellende - Mijke Pelgrim

Dex

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Mijke Pelgrim Dex : over school en andere ellende


  Als je naar de middelbare school gaat, is het tijd om nieuwe vrienden te maken. Maar daar heeft Dex helemaal geen zin in. Gelukkig zit Brian, Dex' beste vriend van de basisschool, ook bij hem in de klas. Ze zitten alle lessen naast elkaar en in de pauzes delen ze tosti's en energydrink. Als je al een beste vriend hebt, is dat mooi genoeg, toch? Dex vindt van wel. Alles gaat helemaal prima, totdat een paar jongens uit de klas zich in de pauzes met Dex en Brian beginnen te bemoeien.


  Dex gaat over vriendschap. Over wat er gebeurt als je naar de middelbare school gaat en oude en nieuwe vrienden mengen. Dex wil dat alles blijft zoals het is. Maar in de loop van de tijd moet hij die houding bijstellen. Hij leert zich open te stellen voor nieuwe dingen en ervaart wat er gebeurt als je de handen ineenslaat en je best doet.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Het schoolplein - Michelle Frances

 • Toen ik jou zag - Mary Schoon

 • Morisaki's boekwinkel - Satoshi Yagisawa

 • Spiegeldagen - Mark H. Stokmans

 • Zombies op school - Marieke Boeijen

Gerelateerde artikelen

 • Dwarsloper - Mijke Pelgrim

Zoek in artikelen