• onze waardering

Recensie: Smaakmakers koken met specerijen RECENSIE

Recensie: Smaakmakers - Koken met specerijen - Michiel Sloff 

In het boek smaakmakers verken je de wereld van koken met specerijen. Het boek is van Michiel Sloff, oud Heel Holland Bakt- deelnemer. Hij is kruiden- en specerijenspecialist. We zijn in Nederland al behoorlijk gewend aan het koken met kruiden en de specerijen zijn vaak wat minder populair. Maar wat kun je allemaal met specerijen? Wil je eens wat nieuws proberen en niet alleen maar de welbekende kruiden zoals chilipoeder en zwarte peper gebruiken? Ga dan aan de slag met dit boek en spice up your life!

Het mooie aan het boek Smaakmakers – Koken met specerijen is dat het niet zozeer een kookboek is. Natuurlijk, de helft van het boek bestaat uit het recepten. De andere helft bestaat daarentegen uit informatie over specerijen en hoe je hiermee aan de slag gaat in de keuken. Het boek begint dan ook met welke verschillende specerijen er allemaal zijn en wat de herkomst is van deze specerijen. Hoe ziet deze specerij eruit? Welke smaak heeft het? Dit lees je dan weer in het hoofdstuk Etherische oliën & smaak.

Nu we als lezer de basis onder de knie hebben, mogen we lekker praktisch aan de slag. Er volgt informatie over het bewaren van de specerijen en welke 'tools' je als beginnend specerijenspecialist in de keuken niet mag missen. In de winkel kopen we natuurlijk vaak standaard specerijenmixen. Wist je bijvoorbeeld dat kerrie geen specerij op zich is, maar een mix van allerlei specerijen, waaronder gember, kurkuma en chilipoeder? Natuurlijk is het lekker easy om al die specerijenmixen te kopen in de supermarkt, maar hoe tof is het als je dit zelf kan maken. Michiel Sloff geeft enkele tips, maar helpt je vooral ook op weg om lekker zelf te gaan experimenten!

Zoals gezegd, beginnen halverwege het boek de recepten. Deze zijn ingedeeld in 5 categorieën, namelijk: zout, zuur, spicy, bitter, zoet en condiments. Een heldere indeling, met vernieuwende recepten, aantrekkelijke foto's en een duidelijk bereidingswijze.  

Het eerste recept is captain's dinner. Dit is wel gelijk HET voorbeeld van een gerecht met veel specerijen. Dit gerecht is ontstaan in de tijd van de Gouden Eeuw. De kapitein aan bord van het schip moest natuurlijk goed eten, maar ze hadden met name ingrediënten op het schip die lang houdbaar waren. Deze gaven ze dan smaak met alle specerijen die ze in andere landen vonden en die ze mee aan boord namen. Het was natuurlijk een beetje behelpen, maar uit deze houdbare producten en de specerijen aan boord van het schip is dus dit toffe recept ontstaan. Het recept is wat werk en vraagt vooral om wat time management. Je wilt immers dat alle kleine gerechtjes allemaal warm op tafel komen te staan, maar het eindresultaat mag er zeker zijn! Het interessante is dat specerijen zoals kaneel hier worden gebruikt om speklappen te kruiden en dit is iets wat ik zelf niet zo snel zou bedenken. Kaneel associeer je sneller met zoet, dus dit is zeker origineel en leuk om eens wat meer afwisselend te koken met speklappen. 

Het tweede recept uit Smaakmakers - Koken met specerijen dat werd getest was de luchtige kruidkoek. Nu al een favoriet in mijn familie. Mijn oma heeft er gelijk 3 besteld voor Pasen binnenkort, want wat was deze heeeeeerlijk! Het recept is duidelijk en vrij eenvoudig te volgen. Hiermee steel je echt de show! De geur van heerlijke specerijen verspreidt zich tijdens het bereiden al door het hele huis en de kruidkoek proeft heerlijk vers en is nog lang te bewaren. Dit is zeker een recept wat ik nog heel vaak zal gaan maken en dit is het beste recept voor kruidkoek tot nu toe.

Al met al is het boek Smaakmakers – Koken met specerijen een echte aanvulling in het genre kookboeken. Qua recepten zit er voor iedereen wat wils in, of je nu beginnend of meer gevorderde kok bent. Er is volop afwisseling in moeilijkheidsgraad en het is zeker heel goed bruikbaar wanneer je zelf minder wilt koken met de 'standaard pakjes' uit de supermarkt. Het informatieve deel over de specerijen is zeker ook interessant en zal vooral voor de fanatieke koks in de thuiskeuken een mooie aanwinst zijn!

 

Recensie: Smaakmakers: Koken met specerijen - Michiel Sloff 

Smaakmakers

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    In Smaakmakers: koken met specerijen ontdek je de spannende wereld van smaakmakers met keukenheld en oud-Heel Holland Bakt-deelnemer en kruiden- en specerijenspecialist Michiel Sloff. Hij bakt niet alleen de lekkerste taarten - met vanille of kardemom - maar tovert in al zijn gerechten met specerijen. Want met saffraan, foelie, steranijs of vanille geef je bekende gerechten heel makkelijk een nieuwe twist. Van zoete-aardappelsalade met komijn of inktvis met piment tot boerencake met gember of warme choco met steranijs: spice up your life met deze smaakmaker!

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • Sherlock Holmes spin-off met Millie Bobby Brown komt naar Netflix

  • Er hangt iets in de lucht

  • Cameramania

Zoek in artikelen