• onze waardering

Recensie: Bakken zonder gluten RECENSIE

Recensie: Bakken zonder gluten – Bakers and Fakers

In het bakboek Bakken zonder gluten van Bakers en Fakers staan meer dan 100 glutenvrije recepten. Van ontbijt, tot lunch en taarten, alles kun je vinden in dit boek! In het voorwoord geeft Emmelou van Bakers en Fakers aan dat ze zelf sinds een aantal jaar glutenvrij moet eten – en dat terwijl ze juist dol was op producten waar gluten in zitten. Ze besloot zelf te gaan experimenteren en dat resulteerde in dit boek.

Bakken zonder gluten is een geweldig boek voor iedereen die een glutenintolerantie heeft. In de inleiding legt Emmelou eerst kort uit wat gluten zijn en wat Coeliakie is. Vervolgens vertelt ze dat ze zelf altijd haar broodmixen maakt en lees je hoe je dat ook zelf kunt gaan maken. Vervolgens kom je aan bij de recepten. Het boek is helder opgebouwd. Het eerste hoofdstuk is ‘brood en ontbijt’, het volgende hoofdstuk is ‘lunch en hartig’, vervolgens kom je aan bij het hoofdstuk ‘zoet en koekjes’ waarna het boek afgesloten wordt met ‘cake en taartjes’. De hoofdstukindeling is erg helder en logisch opgebouwd. Voor in het boek is ook een register te vinden, waar je heel snel een overzicht kunt vinden met alle recepten in het boek. Handig!

Wanneer je begint te bladeren in het boek loopt het water je meteen al in de mond! Vrijwel elk recept gaat gepaard met een prachtige foto van de gerechten. Stuk voor stuk zien de foto’s er prachtig uit en krijg je meteen zin om te gaan beginnen. Voor mensen met Coeliakie is dit boek helemaal een feestje; eindelijk kun je een boek lezen waarin je echt elk recept kan maken! Het boek heeft een hardcover uitvoering. Dit werkt erg handig, want hierdoor blijft het boek goed openliggen terwijl je bezig bent met het bakken van de gerechten.

Gerecht 1: vanille-cupcakes

Het eerste recept dat ik uitprobeerde waren de vanille-cupcakes. Deze cupcakes zagen er op de foto heerlijk uit waarna ik al snel besloot om me hieraan te wagen. De ingrediëntenlijst is bij elk gerecht erg overzichtelijk. Links op de pagina staat onder elkaar welke ingrediënten je precies nodig hebt. In één oogopslag kun je zien wat je nodig heb voor elk gerecht. De meeste ingrediënten heeft iedereen met een glutenintolerantie wel in huis, zoals glutenvrij meel en Schär mix. De andere ingrediënten kunnen makkelijk bij elke supermarkt gehaald worden. Dit is een groot voordeel aan het boek. Het stappenplan om de cupcakes te maken was over het algemeen erg helder. De auteur had op sommige onderdelen nog wel iets meer mogen ingaan. Zo werd er benoemd dat alle ingrediënten aan het mengsel moesten worden toegevoegd om een mooi beslag te krijgen. Echter bleef het hier onduidelijk of ook het eigeel erin verwerkt moest worden. Het ei moest namelijk gesplitst worden en er werd duidelijk vermeld wat er met het eiwit gebeurd moest worden, maar niet met het eigeel. Zo verwachtte de auteur op meerdere momenten dat je zelf al wist wat er moet gebeuren. Voor de ervaren bakker is dit erg prettig, omdat je je eigen invulling kan geven. Als beginnend bakker is dit soms wat lastig. De cupcakes zijn uiteindelijk goed gelukt (ondanks dat ze er niet zo mooi uit zien als op de foto) en erg lekker geworden. Wel zijn de cakejes wat ingezakt, dit komt waarschijnlijk doordat ze in de oven moesten afkoelen. Desalniettemin smaakten ze heerlijk en zijn ze zeker voor herhaling vatbaar!

Gerecht 2: Bosbessenpancakes

Het tweede gerecht dat ik maakte waren de bosbessenpancakes. Ook hier was de ingrediëntenlijst weer erg overzichtelijk. Ook bij de bosbessenpancakes waren alle ingrediënten weer makkelijk te krijgen – ideaal! Het stappenplan om de pannenkoeken te maken was helder en overzichtelijk. Binnen no-time had ik het beslag voor de pannenkoeken klaar staan.

Tijdens het bakken merkte ik wel dat het beslag erg plakt en dat je moet zorgen dat je genoeg olie in de pan hebt zitten. Anders vallen de pannenkoeken snel uit elkaar. Wanneer je dit echter eenmaal doorhebt gaat het bakken steeds beter. De pannenkoeken smaakten dan ook heerlijk. Dit kwam onder andere doordat er banaan in het beslag zat. Dit gaf de pannenkoek een heerlijk luchtige smaak mee, zonder dat het te overheersend werd. De bosbessen maakten de pannenkoeken helemaal af.

Bakken zonder gluten is een perfect boek voor iedereen met coeliakie of een glutenintolerantie. Er staan vele heerlijke gerechten in die allemaal vrij goed te bereiden zijn, ook als je niet zo’n ervaren kok of bakker bent. Ik weet in ieder geval zeker dat ik dit boek nog veel vaker ga gebruiken!

Recensie: Bakken zonder gluten – Bakers and Fakers

Bakken zonder gluten

  • Onze waardering:

             
  • Members waardering:

    1  2  3  4  5 
    (0 stemmen)
  • Omschrijving:

    Gluten zijn natuurlijke eiwitten die overvloedig voorkomen in brood, pizza, gebak, pannenkoeken... Maar veel mensen hebben baat bij een glutenvrij dieet. Naar schatting 5 à 10 procent van de bevolking zou zonder gluten minder last hebben van darmklachten en een opgeblazen gevoel.
     

Meer info

Nieuwste artikelen

  • Spelen met vuur - Lina Bengtsdotter

  • Hoe ik mijn eigen moord oploste - Kristen Perrin

  • Broer, moordenaar - Ellen Heijmerikx

  • De schandalen - Herman Stevens

  • De storm van ons bestaan - Vanessa Chan

Gerelateerde artikelen

  • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

  • Recensie: De zeven zussen

  • Gezocht: recensenten

  • Recensie: Match

  • Gegijzeld - Chinouk Thijssen

Zoek in artikelen