• onze waardering

Welkom in de wereld van patisserie! - Christophe Felder en Camille Lesecq RECENSIE

Recensie: Welkom in de wereld van patisserie! - Christophe Felder en Camille Lesecq

Er is niets zo heerlijk als de geur van vers gebak die in huis hangt en dat vonden chefs pattiserie Christophe Felder en Camille Lesecq waarschijnlijk ook, toen ze op het luminieuze idee kwamen om voor elke dag van de week enkele lekkere recepten voor gebak te bedenken.

In Welkom in de wereld van patisserie! nemen ze je mee in hun wereld vol lekker gebak en krijg je de kans om 180 van hun beste recepten te ontdekken. Geniet van de donderdagse favorieten of de uitgebreide taarten voor een gezellige zondag en ontdek alles wat dit heerlijke boek te bieden heeft.

Voor ik overga naar de binnenzijde van het boek moet ik al meteen bekennen dat Welkom in de wereld van patisserie! misschien wel het mooiste bakboek is dat ik ooit heb gezien. De cover doet denken aan een gebakswinkeltje in Parijs en de mooie pastelkleuren komen prachtig terug in de snede van het boek.

Bij het doorbladeren van het boek kan ik alleen maar vaststellen dat deze mooie vormgeving ook werd doorgetrokken doorheen het hele boek. Bij de recepten pronken mooie foto's die omgeven worden door pasteltinten en, niet onbelangrijk, erg duidelijke recepten. Het hele boek past binnen het thema patisserie en geeft je meteen enorm veel zin om aan de slag te gaan.

Voor de indeling van dit prachtige boek kozen chefs Christophe Felder en Camille Lesecq voor een apart concept. De meeste bakboeken zijn ingedeeld in categorieën van verschillende soorten gebak, maar in Welkom in de wereld van patisserie! werd er gekozen voor een indeling volgens weekdagen. Zo vind je op woensdag recepten waar ook kinderen op verzot zijn en op vrijdag gebak om te delen voor als er vrienden langskomen om het weekend in te zetten.

Naast de mooie vormgeving zijn uiteraard vooral de recepten erg belangrijk. Omdat elk recept begeleid wordt door een mooie foto, is het erg leuk om het boek te doorbladeren en al het lekkers te ontdekken. Christophe Felder en Camille Lesecq kozen voor gebak van verschillende niveau's. Sommige recepten zijn heel eenvoudig, andere vragen dan weer net iets meer ervaring. Hierdoor is Welkom in de wereld van patisserie! geschikt voor hobbybakkers van elk niveau. Een extra pluspunt zijn de glutenvrije recepten die het boek bevat. Het zijn zo'n twee recepten die hobbybakkers op weg helpen om te experimenteren met glutenvrij gebak.

Hoewel alles er even lekker uit ziet lukte het mij toch om twee recepten te kiezen die ik heb uitgetest. Ik koos voor muffins met drie soorten chocolade en appelkruimeltaart.

Muffins met drie soorten chocolade

Chocolademuffins zijn altijd een success maar muffins met drie soorten chocolade klonk als de hemel op aarde. Het recept deed me een beetje denken aan een mix van muffins en brownies en dit sprak me meteen aan.

Het recept bevat ingrediënten die eenvoudig te vinden zijn in elke supermarkt en dit zorgt ervoor dat iedereen deze muffins kan maken. Verder bevat het recept slechts drie stappen die bijna onmogelijk kunnen mislopen als je ze goed volgt. Alle instructies zijn duidelijk uitgeschreven in eenvoudige taal. 

Nadat de muffins uit de oven komen is het moeilijk om er van af te blijven. Zelf vond ik ze het allerlekkerst als ze nog lauw waren omdat de chocolade dan extra smeuïg zijn. Chocoladeliefhebbers gaan zonder twijfel dol zijn op deze muffins en ook ik ga ze zeker nog een keer maken.

Appelkruimeltaart

Bij het zien van de foto van deze taart liep het water me spontaan in de mond, ik kon de  warme appels en kaneel haast ruiken en testte dit recept dan ook met erg veel plezier. Het recept zelf bestaat uit twee delen. Eerst maak je de bodem van korstdeeg, dit recept staat tussen de basisrecepten en hierna volg je de rest van het recept voor de taart.

Omdat je zowel de bodem als de taart zelf maakt ben je wel even bezig met deze taart. Het is dan ook echt een taart om op een zondag te maken wanneer je lekker veel tijd hebt. Omdat je maar de helft van het korstdeeg nodig hebt kan je de rest invriezen maar voor mij was dit de ideale gelegenheid om de rest van ons fruit op te werken in een tweede, kleiner taartje.

Eens de bodem klaar is maak je de vulling, omdat je de appel karameliseert in de pan is hij extra lekker en smeuïg. Nadat de taart gevuld is dien je enkel nog de kruimels te maken en de taart af te bakken.

Het moeilijkste aan dit recept was het laten afkoelen van de taart en na het proeven was ik er meteen van overtuigd dat dit mijn absolute favoriete recept is voor appeltaart. Geen enkele appeltaart kan de appeltaart van chefs Christophe Felder en Camille Lesecq evenaren, daar ben ik zeker van!

Dit boek krijg van mij 5 hartjes maar het hadden er wat mij betreft nog meer mogen zijn. Zowel de vormgeving als de recepten zijn geweldig en Welkom in de wereld van patisserie! is dan ook een boek dat elke hobby bakker in huis zou moeten hebben. Dit prachtige boek krijgt een ereplaats in mijn boekenrek en zal in de toekomst nog erg vaak gebruikt worden!

Recensie: Welkom in de wereld van patisserie! - Christophe Felder en Camille Lesecq

Welkom in de wereld van de patisserie!

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Maandag: appels uit de oven & reuzencookies.
  Dinsdag: beignets & flantaart met framboos.
  Woensdag: brownie met pistache & Mirliton-flantaart met abrikoos. Donderdag:
  appel-aardbeicrumble & zandkoekjes met gianduja.
  Vrijdag: blini's & dacquoise met framboos en aardbei.
  Zaterdag: Franse vanillesoesjes & Italiaanse cassata-taart.
  Zondag: amandines met kers & madeleines met citroen en maanzaad.
  Welkom in de patisseriewereld van Christophe Felder en Camille Lesecq,
  waaruit de verrukkelijkste geuren opstijgen… 180 unieke recepten waarmee je de week wel doorkomt!
  Christophe Felder, virtuoos en gepassioneerd liefhebber van zoete lekkernijen, was 23 jaar lang chef-patissier van het chique Hôtel de Crillon in Parijs. Het werken met bloem en beslag, met de aroma's van vanille, boter en specerijen, met kleuren en smaken en met sappig fruit vormt voor hem een permanente bron van verrukking en is de drijvende kracht achter zijn creatieve talent. Camille Lesecq bracht zijn zomervakanties graag door in de Parijse
  banketbakkerij van zijn oom. Toen het tijd werd om een vervolgstudie te kiezen, was er geen twijfel mogelijk. Hij leerde de kneepjes van het vak in Caen, waar hij ook zijn mentor Felder ontmoette. Inmiddels behoort ook Lesecq tot de top van de patisseriewereld.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Recensie: Ehrengard: Forførelsens kunst

 • Bob Popcorn kan niet stoppen met ontploffen - Maranke Rinck

 • Hoe verjaag je een monster? - Jana Bauer

 • Toestanden - Tsitsi Dangarembga

 • Split Second - Caja Cazemier

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen