• onze waardering

Koken met pindakaas - Tim Lannan & James Annabel RECENSIE

Recensie: Koken met pindakaas - Tim Lannan & James Annabel

Je zou heel snel kunnen denken: 'Oké, Koken met pindakaas, dus?'. Dat is tenminste wat ik dacht. En misschien denk ik dat nog steeds wel. Ik weet het eigenlijk niet. In ieder geval begon ik te lezen in Koken met pindakaas en al snel werd ik aangestoken door het enthousiasme van de Australiërs Tim Lannan en James Annabel.

Het boek begint met de belangrijkste vraag: Hou je van pindakaas? Is het antwoord nee, dan vragen Tim en James zich terecht af wat je met dit boek doet. Zo ja, dan is de tweede vraag of je de pindakaas zelf wil maken of niet. Zo ja, dan lees je op de volgende pagina hoe. Zo nee, dan kan je naar de recepten door. Al s je zelf je pindakaas maakt kan je je nog afvragen hoe je die wil: Glad, met stukjes of met extra's.

De recepten in Koken met pindakaas zijn onderverdeeld in Ontbijt, Lunch, Diner en Snacks. Dat is ook de ondertitel van het boek. Daarnaast zijn er ook nog de hoofdstukken Drankjes, Kinderen en Honden.

De ontbijtrecepten vind ik over het algemeen nogal zoet. In veel recepten gaat naast pindakaas siroop. Soms wel 2,5 dl. Ik maakte de 'Granolarepen zonder bakken' en daar moest inderdaad 2,5 dl rijstsiroop in, al gebruikte ik agavesiroop. Notenrepen worden hier in huis regelmatig gemaakt om mee te nemen als lunchgerecht, dat kwam dus goed uit. Van deze sprong helaas het glazuur van je tanden. Ik denk dat we volgende keer weer minder zoete repen maken.

Het hoofdstuk over de lunch begint meteen al beter: Satesaus! In meerdere smaken: origineel, rode curry of rokerige barbecue en met bijbehorende satéspiezen natuurlijk. Dat kan vlees zijn, maar het boek is ook zeker zeer geschikt voor vegetariërs. Ik vermoed zelfs dat het daarvoor geschreven is, al staat dat nergens. In ieder recept waar dat van toepassing is staat namelijk 'eiwitproduct' genoemd. Daarbij worden voorbeelden gegeven als tofoe, halloumi, seitan of vlees. Verder eten we bij de lunch onder andere sushi, bruschetta, mezze of salade.

Het diner in Koken met pindakaas bevat een aantal klassiekers als Kokoscurry, Pad thai, Gado gado en, altijd al één van mijn favorieten, West-Afrikaanse Pindassoep. Ik koos voor de kokoscurry en gebruikte kippendij als eiwitproduct. Met de boontjes en pompoen bleek het een heerlijk gerecht. Wat ik raar vond was dat bij de ingrediënten gesproken werd over 'gekookte pompoen'. Ik gebruikte rauwe pompoen en die was uiteindelijk al méér dan gaar.

Ook de snacks zijn eigenlijk allemaal zoet, van brownies tot Caramel cheesecake en Droomijs Sundae. Meer desserts dan snaks wat mij betreft. Voor de drankjes en de kindrrecepten geldt hetzelfde: vooral zoet. De recepten in het laatste hoofdstuk, voor honden, bevat logischerwijze geen suiker. Van mij hadden het in totaliteit wat minder suikers mogen zijn, maar met name de lunch- en dinerrecepten in Koken met pindakaas zijn heerlijke gerechten.

Recensie: Koken met pindakaas - Tim Lannan & James Annabel

Koken met pindakaas

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Pindakaas is populair over de hele wereld, en dat is niet zo gek, want pindakaas is niet alleen lekker, maar zit ook vol goede dingen: onverzadigde vetten (van het gezonde soort), vezels, eiwitten, kalium, antioxidanten,
  vitaminen (B en E) en mineralen (magnesium, ijzer en zink).
  Ontbijt, lunch, diner, of midden in de nacht: pindakaas kan altijd. En of je je pindakaas nu glad of met stukjes pinda, zoet of hartig, of rechtstreeks uit de pot wilt, dit is de ultieme verzameling recepten voor pindakaasfans!

Meer info

Nieuwste artikelen

 • De terugkeer van de tovenares - Chris Colfer

 • Een zee van tijd - Eva Nagelkerke

 • Recensie: Jurassic World: Dominion

 • Maxton Hall College - Mona Kasten

 • Kruiden kweken koken - Kruiden Claus en Michiel van Colenberghe

Gerelateerde artikelen

 • How to: een geweldige recensie schrijven in 9 heldere stappen

 • Recensie: De zeven zussen

 • Gezocht: recensenten

 • Recensie: Match

 • Recensie: De zeven zussen - Storm

Zoek in artikelen