• onze waardering

Persiana elke dag - Sabrina Ghayour RECENSIE

Recensie: Persiana elke dag - Sabrina Ghayour

Perzië is het land dat we nu kennen als Iran. Eerlijk is eerlijk dat klinkt plots een stuk minder aantrekkelijk dan de verhalen uit het land van duizend-en-één nacht. Toch is Sabrina Ghayour, met de bijnaam Persiana, geboren in dat land. Ik vermoed dat ze al op jonge leeftijd is verhuisd naar Engeland en zich pas daar heeft gespecialiseerd in de Perzische en Midden-Oosterse keuken. In Engeland werkte ze in gerenommeerde restaurants en geeft ze les op kookscholen. Uiteraard schrijft ze ook kookboeken. Persiana elke dag is alweer haar zesde kookboek. Het eerste, Persiana, was een regelrechte bestseller.

Voor Persiana elke dag werd Sabrina Ghayour getriggerd door haar lezers die ontdekten dat de Perzische keuken zich vooral laat kenmerken door gemakkelijke simpele, snelle, maar heerlijke recepten. In dit boek heeft ze vooral daar de aandacht op gevestigd zonder zichzelf beperkingen op te leggen van tijd of aantal ingrediënten. Daar maakt ze mij in ieder geval al heel blij mee want van die beperkingen houd ik ook niet.

Persiana elke dag is eigenlijk uitsluitend een receptenboek. Geen uitgebreide beschrijving van de Perzische keuken of gewoonten, geen bespreking van ingrediënten die overigens sowieso niet heel exotisch zijn en ook geen verhalen over het Perzië van weleer. Het boek begint direct met kleine gerechtjes waarvan ik er direct maar één van besloot te maken. Ik maakte de frisse makreelpaté. Uiteraard was hij zo klaar en hij smaakte prima, al vond ik zelf de smaak van de gerookte makreel te overheersend voor de hoeveelheid andere ingrediënten die er in zaten. Die kwamen te weinig tot uiting.

Bladeren we verder door Persiana elke dag dan vinden we salades, gevogelte en vlees, vis & zeevruchten, groente, pasta, rijst & granen en uiteraard nog wat zoetigheden. Uit dat laatste hoofdstuk maakte ik nog de kaneelbroodjes met tahin. Die waren lekker, al had ik ze net zo lekker gevonden zonder de tahin, dus enkel met suiker en kaneel.

Het boek is wat ons wordt beloofd: Eenvoudige, snelle gerechten die er ook nog eens allemaal heel smakelijk uitzien dankzij de foto's van Kris Kirkham. Voor de vertaling vanuit het Engels zorgde Kim Steenbergen die ik al eerder roemde als uitstekende vertaalster. Ik verwacht dat álle ingrediënten die gebruikt worden verkrijgbaar zijn in onze supers en inderdaad zijn de meeste gerechten zeer geschikt voor de dagelijkse hap. Ik denk dat je dit boek zeker regelmatig uit de kast zult trekken om er wat uit te maken.

Recensie: Persiana elke dag - Sabrina Ghayour

Persiana elke dag

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Ongecompliceerde gerechten, bomvol smaak. Gerechten die je elke dag op tafel kunt zetten met ingrediënten die makkelijk verkrijgbaar zijn. Met Persiana elke dag laat Ghayour zien dat de rijke Perzische keuken vele eenvoudig te bereiden gerechten kent. Haar recepten staan garant voor smaak, gemak en betrouwbaarheid. Persiana elke dag biedt smaakvolle groentegerechten snelle eenpansgerechten, ovenschotels en meer. Van kleine gerechten als gebakken haloumi met citroen, wilde tijm en honing; salades die je in een handomdraai maakt als venkel-sinaasappelsalade met pistachenoten en granaatappelpitten of een bakplaat met kofta, orzo, tomaten en feta. Van lamskoteletjes met yoghurt en fenegriek, geglazuurde worteltjes met harissa en limoen, platbrood gemaakt met yoghurt en pul biber of een heerlijk dessert als trifle met rabarber, rozenwater en pistache. Bij elk recept zie je in een oogopslag of het gerecht vegetarisch of veganistisch is.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Tijden van amandelbloesem – Carmen Bellmonte

 • Ugly Girls - Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck & Sara Ohlsson

 • Salto - Arndís Thórarinsdóttir

 • De regel van drie - Sam Ripley

 • Onderstroom - Linda Jansma

Gerelateerde artikelen

 • Recensie: The Electrical Life of Louis Wain

 • Chicklit-schrijfwedstrijd: de shortlist

 • De diva & ik

Zoek in artikelen