• onze waardering

Kruiden kweken koken - Kruiden Claus en Michiel van Colenberghe RECENSIE

Recensie: Kruiden kweken koken - Kruiden Claus en Michiel van Colenberghe

In mijn moestuintje begon ik een aantal jaren geleden met aardbeien, rode biet, radijs en kerstomaatjes. Op het moment dat er geoogst kon worden lagen dezelfde producten voor bijna niets ook in de supermarkt. Niet zo heel zinvol dus en daarom veranderde mijn moestuintje langzaam in een kruidentuintje. De aardbeien bleven, maar daarnaast kwam er een rozemarijnstruik, tijm, bieslook en munt voor in de thee. Lekker makkelijk, zeker omdat de meeste winterhard zijn.

Natuurlijk lijkt mijn moestuin in niets op de tuinen en kassen van Kruiden Claus. Vier generaties ervaring met het kweken van kruiden. Bekende en minder bekende. In Kruiden, kweken, koken delen zij hun passie met de lezer en leren ze ons hoe we deze kruiden zelf kunnen kweken. Omdat veel kruiden voor ons toch onbekend zijn geeft chefkok Michiel van Colenberghe van restaurant de Traagheid in Tielt bij ieder kruid een recept. Ook geeft hij vóór in het boek basisrecepten voor onder andere inlegsap, kruidenolie, kruidenazijn en poeder van groene kruiden om kruiden langer te bewaren na de oogst.

Bij alle 36 kruiden die in het boek behandeld worden vinden we onderaan de bladzijde twee standaard tabellen met de benodigde informatie om het kruid zelf te kweken. De eerste tabel in Kruiden, kweken, koken bevat informatie over de perioden van bemesten, vermeerderen, bloeien en oogsten. In de tweede tabel wordt praktische informatie gegeven over onder andere de grootte van de plant, de beste soort aarde, de vermeerdering, de plaats van de plant (zon of schaduw) de bloeiwijze en het aantal planten per m2.  In de kantlijn vinden we ook nog informatie over de bemesting, over hoe de kruiden te bewaren en wat te doen in de winter.

Kruiden, kweken, koken bevat zowel bekende kruiden als dragon, munt, salie en basilicum, maar ook minder bekende als huacatay, shiso, lievevrouwebedstro en oost-Indische kers. Ook aardbei, aardpeer en rabarber, die ik niet direct onder de kruiden zou scharen vindt je in het boek terug. Ik schrijf deze recensie in februari en mijn moestuin ligt er nog wat triestig bij zo aan het einde van de winter, maar ik kan niet wachten op maart om mijn moestuin, met behulp van dit boek er mooier bij te laten liggen in de zomer dan ooit daarvoor.

Michiel van Colenberghe is ook opgegroeid tussen de groenten en heeft dus ervaring met koken met verse eerlijke producten. Lode Claus, de vierde generatie Kruiden Claus, en hij werken bovendien al langere tijd samen. Voor Kruiden, kweken, koken ontwikkelde Michiel bij ieder kruid een uitermate toegankelijk recept. Zo kan je meteen aan de slag met je eigen gekweekte kruiden.

Kruiden, kweken, koken is vooral een handig boek wanneer je zelf aan de gang wilt met het kweken van je eigen kruiden. De recepten laten goed zien hoe je de verschillende kruiden kan gebruiken.

Recensie: Kruiden kweken koken - Kruiden Claus en Michiel van Colenberghe

Kruiden kweken koken

 • Onze waardering:

           
 • Members waardering:

  1  2  3  4  5 
  (0 stemmen)
 • Omschrijving:

  Kruiden Claus is een gevestigde waarde in de kruidenwereld. Van heinde en verre komen chefkoks hun kruiden halen op de kwekerij. Christian en Lode Claus, 3de en 4de generatie kruidenkwekers, vertellen je in dit boek alles over de teelt, de verzorging, het oogsten en het bewaren van 36 bekende en minder bekende keukenkruiden. Ze delen tips & tricks om deze smaakmakers te combineren met andere ingrediënten in een verfijnde, maar toegankelijke keuken. Chefkok Michiel Van Colenberghe verwerkt de kruiden in een 40-tal overheerlijke gerechten.

Meer info

Nieuwste artikelen

 • Netflix maakt Frankenstein film met Guillermo Del Toro en sterrencast

 • Deze films en series worden in april van Netflix verwijderd

 • Winnen: 5x Vloek van vuur en schaduw van Emmy van Ruijven

 • Wondervrouwen - Stephanie Schuster

 • 10 redenen waarom Michael B. Jordan een lekker ding is

Gerelateerde artikelen

 • Magische The Christmas Chronicles 2 teaser trailer en releasedatum onthuld

 • Recensie: Anno 1800 | 5 hartjes

 • Recensie: Stuk van jou

Zoek in artikelen